7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăLifestyleTratament avansat pentru vindecarea cancerului la prostată

Tratament avansat pentru vindecarea cancerului la prostată

Anual, aproape o mie de români bolnavi de cancer aleg să se trateze în străinătate, conform datelor oficiale. În realitate, numărul lor este mult mai mare. Pentru cei care suferă de cancer la prostată medicii români propun tratamente avansate care le pot salva viața. Este şi cazul brahiterapiei, o metodă terapeutică minim invazivă, cu aceeași indicație ca prostatectomia radicală (îndepărtarea chirurgicală a glandei prostatice) în cazul unui cancer de prostată localizat.

Tehnica se realizează prin introducerea  în prostată, prin niște ace subțiri, a unor granule (seminţe) de material radioactiv de dimensiunea unor boabe de orez. Granulele sunt eliberate în locul dorit şi emit doze mici de radiaţii timp de săptămâni sau luni. Radiaţia parcurge, astfel, o distanţă foarte mică, iar seminţele pot acționa direct asupra țesutului afectat, într-o zonă foarte restrânsă. “De regulă, sunt plasate între 40 şi 100 de seminţe. Fiind foarte mici, cauzează doar un disconfort nesemnificativ. Acest tip de radioterapie necesită, totuși, o anumită formă de anestezie şi se recomandă spitalizarea peste noapte. Fiind o intervenție minim invazivă, timpul de recuperare după intervenție și după radioterapie se reduce semnificativ”, explică dr. Victor Madan, medic primar urologie.

Față de prostatectomia radicală (operația care presupune excizia prostatei și a veziculelor seminale) ratele de incontinență urinară și disfuncție erectilă/impotență sunt mult mai mici în cazul brahiterapiei. Medicul mai spune că durata spitalizării, în cazul brahiterapiei, este de o noapte, iar în cazul prostatectomiei radicale poate crește până la 5-7 nopți. De asemenea, în cazul brahiterapiei pacientul părăsește spitalul în prima zi după procedură, fără sondă uretro-vezicală și fără restricții în ceea ce privește efortul fizic sau activitățile curente. Radioterapia externă presupune administrarea unor doze mici de radiații, repetat, pe parcursul mai multor săptămâni.

Dacă boala se află în stadiu localizat (capsula prostatică este integră la examenul RMN și ganglionii pelvini au dimensiuni normale) brahiterapia prostatică are rezultate oncologice similare cu radioterapia externă și prostatectomia radicală, ajungând la rate de supraviețuire la 10 ani de peste 90% – fiind o metodă curativă. Depistarea precoce se face prin biopsie țintită cu fuziune de imagini RMN, care conduce la un diagnostic precis și care face posibilă intervenția prin această terapie minim invazivă, care este brahiterapia prostatei.

Cancerul la prostată în România și în lume

Statisticile plasează România, deseori, printre țările cu mortalitate ridicată de cancer, ceea ce se explică prin depistarea tardivă a maladiei. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, românii nu fac controale regulate și amână vizita la medic până în momentul în care nu mai pot suporta durerile. Rate de mortalitate pentru cancer mai mari decât în România sunt în Cehia, Danemarca, Polonia, Slovacia sau Ungaria. Potrivit datelor Societății Americane a Cancerului, unul din șapte barbați va face cancer la prostată. La nivel mondial, brahiterapia la prostată este practicată intensiv de către urologi: de 20 de ani în SUA și de aproximativ 10 ani în țările dezvoltate din Europa. 

AVANTAJE

– are aceeași indicație ca operația deschisă sau laparoscopică;

– se efectuează într-o zi, iar pacientul poate reveni în viața profesională și socială imediat;

– nu prezintă complicații majore precum incontinența sau impotența;

– riscurile postoperatorii de infarct, sângerare, infecție sau fistule urinare sunt net diminuate.

„Cancerul de prostată este una din cele mai frecvente forme de cancer în rândul bărbaților. În România sunt diagnosticate peste 32 de cazuri la fiecare 100.000 de locuitori, iar jumătate dintre pacienți ajung să fie răpuși de această boală. În Europa, mortalitatea este de 25% în rândul celor diagnosticaţi cu cancer la prostată.“(Dr. Victor Madan, medic urolog)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă