10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăLifestyleTrei lei de mare californieni, noua atracție a Delfinariului din Constanța

Trei lei de mare californieni, noua atracție a Delfinariului din Constanța

Cea mai nouă atracție a Delfinariului din Constanța sunt trei lei de mare californieni. Eeste vorba despre un mascul de 9 ani, Sam, născut la grădina zoologică din Nürnberg – Germania, și două femele, de 5 și 10 ani, Inuk și Kali, născute în Ungaria dar aduse de la o grădină zoologică din Franța.

„Unul este foarte mare și doi foarte mici. Dar, nu sunt doi pui și un adult, ci aceasta este diferența dintre masculi și femele. Aici avem un mascul și două femele, iar femelele sunt adulte și de mărime obișnuită. Pe mascul îl cheamă Sam și are aproape 9 ani, este născut la Grădina Zoologică din Nurnberg, Germania, iar cele două femele sunt Kelly și Inuk, de 5 respectiv 10 ani, ambele născute în captivitate în Franța. Sam a ajuns la Constanța de la sfârșitul lunii martie, iar acum câteva zile au ajuns și femelele, din Ungaria.

Împreună formează un grup, care încearcă să se aclimatizeze, să se adapteze și, până acum, merge totul foarte bine. Sunt sănătoși, mănâncă bine și îi lăsăm se se obișnuiască unul cu celălalt, încet, încet începem și antrenamentul”, a spus Robert Goicetta, unul din cei mai buni curatori de mamifere marine din lume, prezent în Constanța.

Cei trei lei se obișnuiesc în aceste zile cu noua casă, urmând ca primele reprezentanții să aibă loc în jurul datei de 1 mai. Este vorba despre reprezentanții educative, care au și o temă ecologică: pericolul reprezentat de plastic.

„Au venit cu câteva zile în urmă, se află într-o perioadă de adaptare ce va dura câteva zile. Se înțeleg foarte bine și e posibil ca în câteva zile să începem reprezentațiile. Sunt lei de mare californieni ce au venit ca rod al unei colaborări cu o instituție ce se ocupă de aceștia și care vor performa la Delfinariul Constanța un spectacol educativ, cu o temă de protejare a naturii, o temă de responsabilizare față de efectul poluării mărilor cu plastice. Animalele recoltează plastice din apă și vor transmite că un mamifer marin suferă de prezența acestor plastice în apă. Iar noi, ca mamifere ce ne hrănim din apă, suferim la rândul nostru din cauza microplasticelor ce ajung în pește. Este motivul pentru care mesajul nostru este de a păstra mările, oceanele curate. Sfatul pentru cei care vin la plajă în această vară este să plece de acolo cu trei bucăți de plastic. Este un sfat bun și îl transmit pe această cale, țin la el”,a declarat, miercuri, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bâlbă, într-o conferință de presă.

Leii de mare sunt antrenați de către specialiști veniți din străinătate, de la care învață și antrenorii români. Ei au ajuns în Constanța în urma unei colaborări cu o firmă ce are specialiști în domeniul dresajului și întreținerii mamiferelor marine, Fauna Consulting, contractul fiind încheiat pe un an, cu posibilități de prelungire.

„Astfel de animale sunt foarte scumpe. Un animal nedresat depășește 15 – 20 de mii de euro, iar unul dresat poate ajunge și la 100.000 de euro. Sunt animale foarte scumpe, animale care au valoare deosebită și nu ne putem permite să aducem, deocamdată, animale gata dresate din cel puțin două motive: infrastructura noastră mai are încă de învățat și mă refer la oameni, la mentenanță și, în plus, nu se găsesc, nu-i dă nimeni”,a mai declarat Adrian Bîlbă.

Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, instituție care are în subordine Delfinariul, i-a trasat directorului CMSN două noi sarcini: să aducă mai mulți delfini anul viitor și să extindă delfinariul. Există deja un proiect în acest sens, aprobat de Guvernul României.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă