11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleUn castel din Franța a doborât toate recordurile la oferte de cumpărare

Un castel din Franța a doborât toate recordurile la oferte de cumpărare

”Acesta este un record în Franţa şi, probabil, în Europa, în ceea ce priveşte fondurile adunate şi (numărul) contributorilor”, a declarat, marţi, pentru AFP, Romain Delaume, directorul agenţiei de finanţare participativă Dartagnans.fr, care a lansat în luna octombrie operaţiunea de cumpărare colectivă a castelului La Mothe-Chandeniers, împreună cu asociaţia ”Adoptă un castel”, o reţea de ajutor şi sfaturi pentru castele aflate în pericol.

Din Franţa şi Statele Unite ale Americii în majoritate, dar şi din Afganistan, Burkina Faso sau Peru, persoane anonime au achiziţionat în două luni şi jumătate, pentru 50 de euro, o bucată din castel, sau au oferit-o unei rude de Crăciun. Cu 1 euro suplimentar vor putea deveni acţionari la societatea pe acţiuni simplificată (SAS), în curs de lansare.

Oferta este închisă acum, iar numărul total al contributorilor este de aproximativ 19.000, unii cumpărând mai multe părţi din castel pentru a le face cadou, ceea ce va ridica numărul total al proprietarilor la 25.000.

Societatea va funcţiona cu un consiliu de administraţie, adunare general anuală, comitet executiv şi un site web dedicat ce va permite fiecărui proprietar să urmărească evoluţia lucrărilor (inclusiv prin camere web) şi evenimentele şi, de asemenea, să furnizeze propuneri.

Castelul La Mothe-Chandeniers a fost construit în secolul al XIII-lea, dar forma sa actuală datează din secolul al XIX-lea. Probabil devastat la Revoluţie (1789-1799), a fost cumpărat în anul 1809 şi refăcut cu menţinerea unei părţi a clădirii medievale, apoi a fost renovat masiv, la sfârşitul secolului XIX, într-un stil romantic. Distrus de un incendiu în 1932, castelul a fost cumpărat în 1982 de un iubitor de patrimoniu local, acum în vârstă de 82 de ani, cu care a fost încheiat un acord de vânzare în octombrie, pentru 500.000 de euro.

Reşedinţă pentru artişti, loc de desfăşurare a unor evenimente culturale, spectacole, parţial hotel: nicio ipoteză nu este exclusă dintre numeroasele sugestii ale donatorilor. Ideea este ca edificiul să devină un “laborator colaborativ şi creativ”, un “loc viu” subliniază Dartagnans.fr. Chiar dacă nu este vorba a priori de a-l restabili complet, ceea ce ar costa cel puţin 3 milioane de euro, potrivit lui Delaume.

Următoarele săptămâni vor fi dedicate unui studiu al structurii castelului, al impactului vegetaţiei care îl îmbracă de un secol, apoi unei securizări, în vederea unei vizite rezervate acţionarilor “cât mai curând posibil în 2018”, după care vor fi etapizate celelalte lucrări care se impun, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă