11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleUn om de știință ajuns la 104 ani cere să fie eutanasiat:...

Un om de știință ajuns la 104 ani cere să fie eutanasiat: “Îmbătrânirea este degradantă”

David Goodall este doctor în ecologie și nu suferă de nicio boală gravă, dar dorește să își încheie socotelile cu viața. Motivul principal pentru care a luat această decizie este lipsa de independență din cauza vârstei avansate.

„Îmi pare cu adevărat rău că am ajuns la această vârstă”, a declarat David Goodball luna trecută, în ziua în care a împlinit 104 ani.

„Nu sunt fericit. Vreau să mor. Nu am un motiv anume de tristețe. Un lucru trist este să fii împiedicat să o faci”, a adăugat el.

În Australia, moartea asistată este legală într-un singur stat, dar e necesar ca persoana care vrea să moară să aibă o boală terminală.

Profesorul Goodball a decis astfel să facă o ultimă călătorie, spre Elveția, unde își poate îndeplini ultima dorința: să înceteze să trăiască. Cu toate astea, profesorul spune că regretă că e nevoit să plece din Australia pentru a face asta. El a purtat o bluză pe care era scris mesajul „Îmbătrânire degradantă” pe drumul său.

În Elveția este permisă moartea asistată încă din 1942. Alte țări au legalizat alegerea oamenilor de a încheia voluntar viața, dar doar în condițiile în care acea persoană este bolnavă terminal.

Poziția Asociației Medicale din Australia rămâne vehementă împotriva morții asistate, fiind văzută ca o practică incompatibilă cu etica medicinei.

„Medicii nu sunt pregătiți să omoare oameni. Este un lucru bine înrădăcinat în etica noastră, în pregătirea noastră”, afirmă medicul Michael Gannon, președintele Asociației Medicale din Australia.

Profesorul David Goodall a strâns 15.000 de dolari americani prin intermediul unei petiții online pentru a-și permite călătoria din Australia în Elveția. El va petrece câteva zile cu o parte din familia lui, care se află în Franța, înainte de a fi eutanasiat, pe 10 mai.

David Goodball a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice pe parcursul unei cariere de 70 de ani. El deţine în prezent titlul de cercetător-asociat onorific al Universității Edith Cowan.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă