9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleUngaria: Un mare portal de ştiri a fost închis pentru scurt timp

Ungaria: Un mare portal de ştiri a fost închis pentru scurt timp

Jurnaliştii care lucrează la Index.hu se tem că cei doi investitori care au preluat controlul asupra portalului de ştiri luna trecută ar avea legătură cu prim-ministrul Viktor Orban şi partidul său de dreapta aflat la putere Fidesz şi că ar încerca să reducă libertatea editorială.

“Luni dimineaţă am făcut ceva fără precedent: am oprit Index pentru un timp pentru ca cei care îl consideră important să vadă cum ar fi fără noi”, a scris redactorul-şef Attila Toth-Szenesi într-un articol.

El a spus că achiziţia portalului a fost “o chestiune de importanţă vitală” întrucât noii proprietari care controlează Index, o companie separată CEMP, care îşi vinde spaţiul publicitar, şi o altă companie ce oferă sisteme editoriale.

Toth-Szenesi se teme că achiziţia a fost cumva finanţată de asociaţii lui Orban printr-un mecanism cunoscut în Ungaria drept Sistemul naţional de cooperare (NER). Sub auspiciile NER, înfiinţat în 2010 pentru a contracara valorile liberale şi a susţine politicile naţionaliste, unii dintre asociaţii lui Orban au obţinut o mare parte din afaceri finanţate din fonduri publice.

“În Ungaria de astăzi cei care sunt în măsură să împrumute miliarde cumpărătorilor trebuie să aparţină NER al lui Orban”, a scris Toth-Szenesi, anunţând o campanie de colectare de fonduri via internet, considerând că această finanţare ar contribui la reducerea dependenţei financiare faţă de CEMP.

Până la 12.00 GMT luni, campania a strâns aproximativ 10 milioane de forinţi (36.000 dolari) de la aproximativ 1.350 de susţinători.

Niciunul dintre cei doi noi proprietari – Gabor Ziegler şi Jozsef Oltyan – nu au fost disponibili luni pentru comentarii. Ziegler a negat anterior că ar fi fost sprijinit de cineva în decizia de a achiziţiona Index.

Oltyan este membrul unui partid în coaliţie cu Fidesz, în timp ce Ziegler a făcut parte din personalul filialei Business în cadrul Index de aproape două decenii.

Zeci de ziare, posturi de radio şi de televiziune critice faţă de Orban – reales în aprilie – şi-au schimbat proprietarii în ultimii patru ani. Unele au fost ulterior închise, în timp ce altele şi-au schimbat rapid şi radical tonul.

Guvernul neagă că subminează libertatea presei sau încearcă să influenţeze mass-media sau pe proprietarii acestora prin piaţa de publicitate.

În Ungaria, tendinţa agenţiilor de publicitate a fost să facă reclamă crescândă în mijloacele media proguvernamentale, permiţându-le acestora să prospere în timp ce instituţiile cu o atitudine mai critică faţă de guvernul Orban au avut de suferit.

Orban a criticat sever în trecut website-ul Index, care investighează presupusa corupţie guvernamentală şi publică editoriale ce critică retorica antiimigraţie, anti-Uniunea Europeană, alături de informaţii din surse independente.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă