20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleVacanță regală. În ce castele din România te poți caza

Vacanță regală. În ce castele din România te poți caza

Vacanța ca-n povești. Este promisiunea pe care o primim de la orice operator turistic. Dar nicio poveste nu se compară cu cea trăită într-un castel adevărat, pe unde regi, prinți și conți chiar au cutreierat. Partea bună e că nu mai trebuie să ai neapărat sânge albastru ca să ai acces în aceste fortărețe. Poate, cel mult un card de credit. Iată câteva castele din România care își deschid porțile grele oricărui turist cu aspirații regale.

 

Castelul Mikes Zabola

Undeva în inima Covasnei, te așteaptă un domeniu de 500 de hectare de pădure, cu o mică bijuterie înălțată în inima sa. Castelul Mikes de pe domeniul Zabola se ascunde aici încă din anii 1500. Moșia a aparținut contelui Mikes de Zabola, însă comunismul nu a fost foarte cruțător cu proprietățile sale regale. Din familia nobiliară a rămas doar Katalina, orfană la vârsta de 5 ani, care a reușit să fugă la rudele din Austria. După Revoluție, Katalina și-a recăpătat cetățenia, cu domeniu și castel cu tot. Iar în prezent, a reușit să repună pe picioare castelul, sub forma unui hotel cu aer medieval, înconjurat de o pădure superbă și de povești fermecătoare.

 

Castelul Sturdza Miclăușeni

Iconicul castel din ținuturile Ieșilor a pornit în viață ca un conac ceva mai puțin impozant, dăruit de Alexandru cel Bun vornicului Miclăuș, în jurul anului 1410. Anii au trecut, proprietarii s-au tot schimbat, până când George Sturdza și Maria Ghica au moștenit clădirea. Și s-au dedicat construirii unui castel demn de numele lor nobile. Atunci s-au pus bazele frumosului Palat Sturdza de azi, construit în stil neogotic, cu scări din marmură de Dalmația, mobilier din trandafir, sobe de porețlan și parchet din mahon sau abanos. Deși a trecut prin incendii și degradări majore, castelul a revenit la gloria de altădată, sub forma unui hotel cu 29 de camere și 2 apartamente regale.

 

Castelul Lupilor Chimindia

Dacă vrei fortăreață în adevăratul sens, Castelul Lupilor din Hunedoara se apropie poate cel mai mult. Dincolo de pereții din piatră groasă, se ascunde o lume cu atmosferă medievală, dar și o legendă de demult. Se spune că aici era locul de întâlnire pentru toți lupii din Dacia, care le săreau în ajutor strămoșilor noștri în momente de răspântie. Și că rămășițe fantomatice ale acestor lupi încă ar mai bântui zona. Dincolo de legende însă, castelul chiar este o pensiune bine gândită, cu încăperi tematice și toate facilitățile de care ai nevoie pentru o vacanță reușită.

 

Castelul Daniel Tălișoara

Drumul de la conac la castel-hotel a fost unul anevoios și plin de peripeții pentru clădirea cochetă din Tălișoara, Județul Covasna. Cam pe la 1600, familia nobiliară Daniel se muta aici și punea bazele unui conac. Cu anii, construcția s-a tot schimbat și a primit noi aripi, dar și noi întrebuințări. După al Doilea Război Mondial, sub amenințarea comunismului, familia l-a vândut pe nimic unor vecini, dar în zadar. Castelul a devenit grajd CAP, stare jalnică în care a rămas până la Revoluție. În 2008, o familie de corporatiști l-au cumpărat în defavoarea unui aprtament din capitală și l-au pus pe picioare prin fonduri europene. Astăzi, castelul își așteaptă oaspeții falnic, cu perdelele sale grele de catifea, paturile cu baldachin, dar și o serie de fresce medievale misterioase, găsite sub tencuială.

Locuri cu ștaif regal sunt redescoperite tot mai mult în România. Timp și tihnă să fie, să le putem explora pe toate. Însoțiți de un card precum CardAvantaj, putem avea măcar libertatea financiară de a ne bucura de aceste insule cu purtări nobile, care încă rezistă într-o lume prea modernă pe alocuri.

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă