Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Văduva scriitorului Louis-Ferdinand Celine şi-a vândut locuinţa pentru a plăti datorii

Văduva scriitorului Louis-Ferdinand Celine şi-a vândut locuinţa pentru a plăti datorii

Văduva scriitorului francez Louis-Ferdinand Celine, Lucette Destouches în vârstă de 106 ani, şi-a vândut locuinţa din Meudon, lângă Paris, pentru a plăti datorii, a declarat avocatul ei pentru AFP.

Rl online 0 comentarii

Lucette Destouches a locuit în casa din Meudon, la sud-vest de capitala franceză, de când s-a mutat aici împreună cu soţul ei în 1951, potrivit revistei Le Point. 

Ea a plătit impozitele, precum şi salariile celor trei persoane care au avut grijă de ea, ceea ce înseamnă că de mai mult timp nu primea pensie. 

Francois Gibault, avocat şi biograf al lui Celine, a afirmat că în termenii vânzării a fost pusă condiţia ca Destouches să îşi păstreze dreptul de a locui în casă până la moarte. 

Celine, cunoscut pentru romanul său din 1932 "Voyage au Bout de la Nuit" ("Călătorie la capătul nopţii"), este considerat unul dintre cei mai proeminenţi romancieri ai Franţei, dar şi unul dintre cei mai controversaţi. 

Antisemit, Celine a fugit din Franţa după debarcarea din Normandia în 1944 şi a fost mai târziu, condamnat în absenţă, de colaborare cu naziştii. 

La începutul acestui an, editura Gallimard şi-a suspendat planurile de a reedita pamfletele antisemite scrise de Celine în anii 1930, în urma criticilor venite din partea unor istorici şi grupuri de evrei. În 2031, după 70 de ani de la moartea scriitorului (în 1961), textele vor putea fi publicate fără drepturi de autor.

Pamfletele lui Céline nu sunt interzise în Franţa, însă nu au fost reeditate de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Scriitorul însuşi şi apoi văduva sa, Lucette Destouches, s-au opus. Ele pot fi consultate pe internet sau cumpărate de la buchinişti. 

Nu există deocamdată niciun plan de a transforma locuinţa sa în muzeu, după ce nicio instituţie nu a dorit să cumpere proprietatea, scrie le Point. 

Celine, care a murit în 1961, este îngropat în cimitirul din Meudon.

Comentarii

loading...