12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleViitorul aparţine artizanilor iar etnicul se menţie ca tendinţă majoră în design

Viitorul aparţine artizanilor iar etnicul se menţie ca tendinţă majoră în design

În mod cert, expoziţia de la AMBIENTE va demonstra importanţa meşteşugului şi tehnicilor tradiţionale pentru India de astăzi care îşi bazează economia şi exportul pe obiectele – decoraţii şi accesorii, realizate manual şi având caracter etnic. De altfel, etnicul şi obiectele realizate manual reprezintă o tendinţă care se păstrează de mulţi ani, multe realizări tradiţionale din India (covoare sau piese de mobilier din lemn masiv de tec) fiind extrem de căutate şi folosite deseori ca accent în amenajările contemporane.

Colecţie premiată, covoare indiene lucrate de mână, designer Kavi (satul Jaipur)

Prezentarea ţării partenere la Ambiente 2019 va acoperi o gamă largă de produse realizate de meşteşugari tradiţionali sau artizani, produse ce reflectă o adâncă înţelegere a mitologiei, arhitecturii şi culturii în legătură intrinsecă cu designul contemporan.

„Multe din ecosistemele de meşteşugari din India există şi nu au fost încă copleşite de producţia industrială de masă. India realizează o imensă varietate de bunuri realizate manual, aceasta deschizând enorme oportunităţi pentru ţară. Viitorul ţării depinde de măiestria artizanilor, iar Ambiente este locul ideal pentru ca aceste frumoase obiecte lucrate manual să fie expuse“, spune designerul Ayush Kasliwal. Ca exemplu se poate da însăşi Jaipur, de unde provine şi Kasliwal, artizanii rurali de aici cucerind cele mai importante premii de design pentru covoarele lucrate manual prin tehnica „100 de noduri“ cu lână şi mătase, având design oriental asimetric. De altfel, aceşti artizani rurali au avut un rol esenţial ca prin utilizarea tehnicilor tradiţionale de ţesut modernizate, eleganţa etnică să fie asociată cu elemente urbane şi astfel noile materiale textile să adauge valoare, putându-se vorbi despre un design etnic urban.

Set contemporan mobilier franţuzesc de tec, inspiraţie indiană (Showroom EXOTIQUE)

O altă categorie de decoraţiuni realizate de artizanii din India este reprezentată de mobilierul din lemn de tec sau bambus precum şi diverse accesorii, cum sunt uşile sau porţile sculptate. În prezent, multe dintre elementele de bază ale acestor piese de mobilier (forme, materiale, culori) sunt preluate şi folosite la producerea de mobilier contemporan.

 Decoraţiune indiană (Showroom EXOTIQUE) 

Împărţită în două părţi, prezentarea specială a Indiei la Ambiente va fi în culori indiene discrete, iar obiectele luminate în stilul galeriilor de design. Colegul lui Kasliwal, designerul Sandeep Sangaru (foto debut) va invita vizitatorii la un picnic sub un baldachin. Obiectele de design vor fi prezentate într-o galerie ce va demonstra metodele de lucru şi tehnicile de producţie.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...
Ultima oră
Pe aceeași temă