8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleVinurile demiseci, demidulci și dulci – cu ce se potrivesc

Vinurile demiseci, demidulci și dulci – cu ce se potrivesc

Astăzi o să vorbim despre vinurile preferate ale românilor: demiseci, demidulci și dulci.

În primul rând este important să înțelegem care este diferența dintre aceste vinuri și la ce se referă aceste calități: demisec, demidulce și dulce.  Aroma și gustul vinului pot fi percepute ca fiind mai mult sau mai puțin dulci, lucru determinat de către cantitatea de zaharuri rămasă în vin. În urma fermentației alcoolice a strugurilor, drojdia transformă zaharurile acumulate de struguri în timpul coacerii acestora în alcool. În funcție de cât de mult zahăr este transformat în alcool, vinul va fi mai mult sau mai puțin dulce. Vinurile seci au un conținut de zaharuri de maxim 4 gr./L, cele demiseci au un conținut de zaharuri cuprins între 4 și 12 gr./L, cele demidulci au un conținut de zaharuri cuprins între 12 și 45 gr./L, iar cele dulci au un conținut de zaharuri de peste 45 gr/L.

Când vine vorba despre asocieri culinare, evident că aspectul cel mai important va fi gustul! Așadar, culoarea și tipul vinului este primul lucru la care ne uităm atunci când îl alegem să însoțească un preparat. Regulile „de bază” sunt: vinul alb se asociază preparatelor din pește sau carne de pasăre, iar cel roșu preparatelor din carne de vită, porc și vânat. Însă tipul vinului este și el foarte important, aroma sa fiind complementară condimentelor și gustului mâncării.

Vinurile demiseci sunt ideale pentru mâncăruri mai ușoare precum salate, aperitive, brânzeturi proaspete, moi, preparate din pește sau carne de pasăre. În funcție de sos pot fi alăturate și unei porții delicioase de paste, vinul roșu demisec pentru paste cu sos de roșii și vinul alb pentru sosurile pe bază de smântână. Un vin proaspăt și echilibrat pe care-l puteți încerca este Muscat Ottonel demisec, din noua gamă Sigillum Moldaviae. Un vin alb, cu arome de flori de tei și salcâm completate de note proaspete de citrice recomandat alături de salate, preparate din pește sau carne de pasăre la grătar sau cuptor alături de garnituri savuroase.

Vinurile demidulci, în schimb, sunt mai aromate, mai complexe, de aceea se asociază adesea cu aperitive exotice, preparate din carne de pasăre, vită sau porc cu sosuri dulci sau dulci-acrișoare, dar și cu deserturi pe bază de fructe. Un vin roșu demidulce care poate fi partenerul perfect pentru mâncăruri din carne de porc, vită sau oaie este Pinot Noir. Lansat recent în gama Sigillum Moldaviae, este un vin catifelat, echilibrat, cu note fructate de cireșe negre accentuate de aroma discretă de vanilie. Va scoate în evidență negreșit aromele preparatelor lângă care este alăturat. Pentru cei care preferă rose-ul, vă propunem Busuioaca de Bohotin, din aceeași gamă. Un vin demidulce, savuros prin prospețimea notelor florale de trandafiri, busuioc și izmă care vor fi puse în valoare alături de niște coaste de porc sau deserturi.

Pentru deserturile preferate sau preparatele asiatice și mediteraneene cel mai bine se potrivește un vin dulce care să le intensifice aroma. Unul dintre cele mai cunoscute soiuri românești de vin dulce este Tămâioasa Românească, sortiment ce poate fi găsit și în gama Sigillum Moldaviae. Vinul alb și dulce se recomandă a fi asociat preparatelor mediteraneene și deserturilor precum clătite, papanși sau plăcinte. Savuros și complex, cu arome fructate de ananas și citrice completate de note florale de salcâm va îndulci orice masă.

VINCON ROMANIA, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din țară, a lansat în toamna anului trecut noua gamă Sigillum Moldaviae, cu patru sortimente: Muscat Ottonel demisec, Pinot Noir demidulce, Busuioacă de Bohotin demidulce și Tămâioasa Românească dulce. Toate cele patru vinuri pot fi găsite în hypermarketurile Metro, Selgros sau Carrefour, dar și în magazinele de proximitate.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă