14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleZiua internaţională a fetelor care activează în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor

Ziua internaţională a fetelor care activează în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor

Anul acesta, ziua va fi marcată în 25 aprilie 2019. Secretarul general al ITU (Uniunea Internaţională pentru Comunicaţii) invită statele membre, asociaţii şi mediile academice să organizeze evenimente care să atragă cât mai multe fete şi femei tinere cu putinţă, conform site-ului www.itu.int.

ITU (Uniunea Internaţională pentru Comunicaţii) este agenţia specializată a ONU pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Ziua internaţională a fetelor care activează în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a fost instituită în 2012 ca urmare a Rezoluţiei 70 a ITU, mai notează sursa citată. Scopul rezoluţiei (revizuită în 2014) este acela de a integra dimensiunea de gen în ITU, de a promova egalitatea de gen şi emanciparea femeilor prin tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Sectorul IT&C are nevoie de specialişti în domeniu, existând o prăpastie tot mai mare între cerinţele angajatorilor din domeniu şi numărul de potenţiali angajaţi care posedă cunoştinţele şi aptitudinile cerute de aceştia. Acest lucru se traduce prin faptul că femeile înalt calificate în domenii tehnice au semnificativ mai multe oportunităţi la îndemână. Însă nu sunt destui studenţi care se pregătesc în domeniile matematică, inginerie, calculatoare sau ştiinţe, iar numărul studentelor în facultăţile cu profil tehnic este foarte redus.

Companiile din IT&C urmăresc să atragă şi să promoveze femei pentru că diversificarea forţei de muncă reprezintă un beneficiu pentru afaceri, mai notează www.itu.int. De asemenea, susţinerea educaţiei femeilor şi fetelor în sectorul IT&C este în concordanţă cu Obiectivele Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, în special cu Al Cincilea Obiectiv, care prevede atingerea egalităţii de gen.

Până în 2019, mai mult de 357.000 de fete şi femei tinere au luat parte la mai mult de 11.000 de celebrări din 171 de ţări, mai menţionează sursa citată. Anul acesta, ITU va celebra Ziua internaţională a fetelor care activează în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor în capitala Etiopiei, Addis Abeba. La evenimente sunt aşteptate 250 de fete din şcolile etiopiene, lideri guvernamentali, parteneri din sectorul privat, agenţii ale ONU, organizaţii neguvernamentale. Programul include cursuri, conferinţe, spectacole, discuţii şi competiţii.

Anul trecut, în ţara noastră, Ziua internaţională a fetelor care activează în tehnologia comunicaţiilor şi informaţii a fost marcată de către compania Microsoft, prin seria de evenimente desfăşurate sub sloganul #MakeWhatsNext, în lunile aprilie şi mai, conform www.itu.int.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă