Costel Alexe, prima reacție vizavi de deșeurile medicale abandonate

Costel Alexe, prima reacție vizavi de deșeurile medicale abandonate

Costel Alexa, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat că măştile medicale şi mănuşile chirurgicale trebuie colectate separat și incinerate sau reciclate, nu abandonate pe câmpuri sau pe gropile de gunoi.

Rl online 0 comentarii

"Toţi cei care se gândesc să aibă acţiuni care să adică atingere sănătăţii populaţiei sau mediului trebuie să înţeleagă că toleranţa noastră faţă de ei va fi zero. Mă bucur foarte mult că ai mei colegi de la Garda de Mediu au intervenit prompt şi la sesizarea din 13 mai, pe 14 mai s-au deplasat aici, în judeţul Ilfov, şi au dispus Primăriei Dobroieşti măsura ecologizării şi igienizării zonei de acele deşeuri medicale. Astăzi, cazul se află în cercetare penală şi a fost reţinut cel care s-a făcut vinovat şi sper ca, pe perioada anchetei, cei de la Ministerul Afacerilor Interne şi cei de la Garda Naţională de Mediu să sancţioneze prompt. Aşa cum am declarat de la începutul stării de urgenţă, atunci când este vorba despre deşeuri medicale trebuie să acţionăm fără jumătăţi de măsură, fără compromisuri şi toţi cei care se fac vinovaţi trebuie să plătească. În această perioadă a stării de urgenţă, când toţi am fost afectaţi sub o formă sau alta de această pandemie, nu se poate ca astfel de deşeuri în loc să ajungă la incinerare aşa cum era firesc, au ajuns să fie abandonate pe câmpuri sau pe gropile de gunoi", a spus Alexe.

Ministrul de resort a adăugat că, în prezent, există la nivel naţional ONG-uri şi retaileri care dispun şi administrează locuri special amenajate pentru colectarea separată a măştilor de unică folosinţă.

"Tot ceea ce înseamnă măşti, mănuşi chirurgicale trebuie colectate separat şi să ajungă să fie ori incinerate, ori reciclate la fabricile de ciment prin procesare. În momentul de faţă, sunt la nivel naţional organizaţii non-guvernamentale şi operatori retaileri care şi-au administrat în cadrul propriilor business-uri locuri speciale în care se poate ca aceste măşti să fie colectate separat şi, evident, acestea vor ajunge la incinerare", a menţionat demnitarul.

Vineri, IPJ Ilfov a anunţat, într-un comunicat de presă, că poliţiştii din cadrul Serviciului Arme Explozibili şi Substanţe Periculoase Ilfov au efectuat 13 percheziţii la domiciliile mai multor persoane fizice şi juridice, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări, pentru nerespectarea măsurilor privind eliminarea deşeurilor periculoase.

Potrivit sursei citate, percheziţiile au avut loc în mai multe judeţe, respectiv judeţul Ilfov, Dolj şi în Municipiul Bucureşti.

Comentarii

loading...