20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpinii100 de ani de învățământ medical în limba română

100 de ani de învățământ medical în limba română

 În această lume agitată și iritată constant de realitățile politice și sociale sau de neîmplinirile economice, este bine să zăbovim câteva minute și să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine.

În 1990, Institutul de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca devine Universitatea de Medicină și Farmacie, iar în 1992, UMF își completează frontispiciul cu numele unui simbol al medicinei românești: profesorul Iuliu Hațieganu (1885-1959).

Numele nu este întâmplător. Profesorul Iuliu Hațieganu a ținut, la 7 noiembrie 1919, primul curs de medicină în limba română. Un curs de medicină internă, „Icterul cataral“, profesorul Hațieganu fiind, de fapt și de drept, întemeietorul școlii clujene de medicină internă.

Învățământul universitar din orașul de pe Someș a început, spun documentele istorice, la 1581. În 1775 a fost înfiinţată „Şcoala medico-chirurgicală“ din Cluj, care a devenit în 1816, „Liceul medico-chirurgical“. Facultatea de medicină, de limba maghiară, a fost înființată în 1872. După unire, în 1919, a fost înființată, în cadrul Universității „Dacia Superioară“, Facultatea de medicină în limba română. Și, așa cum spuneam, primul curs de medicină în limba română a fost ținut în toamna lui 1919 de profesorul Iuliu Hațieganu….

Profesorul Hațieganu a fost și primul decan al facultății. La insistențele sale și cu eforturile sale, materiile facultății s-au diversificat. Au apărut cursuri care nu mai existaseră până atunci: semiologie medicală, radiologie, stomatologie şi istoria medicinei. A adus alături de domnia-sa profesori celebri, și francezi, dar și români. Printre aceștia, Victor Babeș și Nicolae Minovici. Lista marilor medici și profesori care au continuat activitatea începută de profesorul Hațieganu de la înființarea universității, până astăzi, nu încape în paginile unei cărți groase!…

Școala de medicină din Cluj-Napoca a evoluat constant de-a lungul timpului. Reputația clinicilor și a medicilor specialiști a depășit granițele României. An de an, investiții în cele mai noi echipamente medicale, evenimente, conferințe și congrese sunt coroborate cu numele unor mari medici români. Capitala Ardealului, cum i se mai spune marelui oraș transilvan, este un punct de referință pe harta medicinei europene. Iar ca neurochirurg, trebuie să remarc progresul și în domeniul neurochirurgiei.

Dincolo de valoarea științifică și medicală a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“, este  important de notat faptul că școala de medicină din Cluj-Napoca este o atracție continuă pentru tinerii români și străini.  Clinicile și secțiile universității sunt „luate cu asalt“ în fiecare an de tinerii care vor să devină medici. Este o bucurie pentru mine să văd fascinația tinerilor pentru această universitate.

Astăzi, decan al acestei prestigioase școli de medicină din Cluj-Napoca este doamna profesor dr. Anca Buzoianu. Prima femeie care ocupă „scaunul“ lui Iuliu Hațieganu, spune presa locală. Și dați-mi voie să reiau aici câteva cuvinte spuse de doamna profesor într-un interviu pentru ziarul clujean Făclia:  „Valorile noastre fundamentale, excelența și grija pentru omul bolnav, afirmate încă̆ de la înființarea facultății, de către ctitorii acesteia, au rezistat schimbărilor istoriei și trecerii timpului, fiind impregnate în munca noastră̆ de zi cu zi și în același timp în strategia de dezvoltare a facultății.“

 

Cum spuneam, e bine să zăbovim câteva minte ca să ne cunoaștem pe noi înșine mai bine. Să înțelegem ce moștenire ne-au lăsat oameni de valoarea profesorului Iuliu Hațieganu și să încercăm să o ducem mai departe. Altfel, orice zbucium al zilei de azi este lipsit de sens. Cum a spus și Nicolae Iorga: „Un popor care nu își cunoaște istoria, este ca un copil care nu își cunoaște părinții.“

 

La mulți ani școlii de medicină clujene!

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă