Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

100 de ani de învățământ medical în limba română

Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea Actualizat: 09.10.2019 - 09:26
Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea

E bine să ne aducem aminte mereu cine suntem și de unde am pornit. Este bine să consemnăm datele importante ale devenirii noastre, fie că vorbim despre istoria literaturii, fie că vorbim despre istoria medicinei românești.

Share

 În această lume agitată și iritată constant de realitățile politice și sociale sau de neîmplinirile economice, este bine să zăbovim câteva minute și să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine.

În 1990, Institutul de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca devine Universitatea de Medicină și Farmacie, iar în 1992, UMF își completează frontispiciul cu numele unui simbol al medicinei românești: profesorul Iuliu Hațieganu (1885-1959).

Numele nu este întâmplător. Profesorul Iuliu Hațieganu a ținut, la 7 noiembrie 1919, primul curs de medicină în limba română. Un curs de medicină internă, „Icterul cataral“, profesorul Hațieganu fiind, de fapt și de drept, întemeietorul școlii clujene de medicină internă.

Învățământul universitar din orașul de pe Someș a început, spun documentele istorice, la 1581. În 1775 a fost înfiinţată „Şcoala medico-chirurgicală“ din Cluj, care a devenit în 1816, „Liceul medico-chirurgical“. Facultatea de medicină, de limba maghiară, a fost înființată în 1872. După unire, în 1919, a fost înființată, în cadrul Universității „Dacia Superioară“, Facultatea de medicină în limba română. Și, așa cum spuneam, primul curs de medicină în limba română a fost ținut în toamna lui 1919 de profesorul Iuliu Hațieganu….

Profesorul Hațieganu a fost și primul decan al facultății. La insistențele sale și cu eforturile sale, materiile facultății s-au diversificat. Au apărut cursuri care nu mai existaseră până atunci: semiologie medicală, radiologie, stomatologie şi istoria medicinei. A adus alături de domnia-sa profesori celebri, și francezi, dar și români. Printre aceștia, Victor Babeș și Nicolae Minovici. Lista marilor medici și profesori care au continuat activitatea începută de profesorul Hațieganu de la înființarea universității, până astăzi, nu încape în paginile unei cărți groase!...

Școala de medicină din Cluj-Napoca a evoluat constant de-a lungul timpului. Reputația clinicilor și a medicilor specialiști a depășit granițele României. An de an, investiții în cele mai noi echipamente medicale, evenimente, conferințe și congrese sunt coroborate cu numele unor mari medici români. Capitala Ardealului, cum i se mai spune marelui oraș transilvan, este un punct de referință pe harta medicinei europene. Iar ca neurochirurg, trebuie să remarc progresul și în domeniul neurochirurgiei.

Dincolo de valoarea științifică și medicală a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“, este  important de notat faptul că școala de medicină din Cluj-Napoca este o atracție continuă pentru tinerii români și străini.  Clinicile și secțiile universității sunt „luate cu asalt“ în fiecare an de tinerii care vor să devină medici. Este o bucurie pentru mine să văd fascinația tinerilor pentru această universitate.

Astăzi, decan al acestei prestigioase școli de medicină din Cluj-Napoca este doamna profesor dr. Anca Buzoianu. Prima femeie care ocupă „scaunul“ lui Iuliu Hațieganu, spune presa locală. Și dați-mi voie să reiau aici câteva cuvinte spuse de doamna profesor într-un interviu pentru ziarul clujean Făclia:  „Valorile noastre fundamentale, excelența și grija pentru omul bolnav, afirmate încă̆ de la înființarea facultății, de către ctitorii acesteia, au rezistat schimbărilor istoriei și trecerii timpului, fiind impregnate în munca noastră̆ de zi cu zi și în același timp în strategia de dezvoltare a facultății.“

 

Cum spuneam, e bine să zăbovim câteva minte ca să ne cunoaștem pe noi înșine mai bine. Să înțelegem ce moștenire ne-au lăsat oameni de valoarea profesorului Iuliu Hațieganu și să încercăm să o ducem mai departe. Altfel, orice zbucium al zilei de azi este lipsit de sens. Cum a spus și Nicolae Iorga: „Un popor care nu își cunoaște istoria, este ca un copil care nu își cunoaște părinții.“

 

La mulți ani școlii de medicină clujene!

Citește totul despre:

#lazi

Comentarii

loading...