12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAltul mai Breaz nu au găsit

Altul mai Breaz nu au găsit

Acest lucru demonstrează că Dăncilă nu este interesată de soarta școlii românești, ci de a obține un plus de imagine, în vederea alegerilor prezidențiale. Ecaterina Andronescu nu mai avea de ce să ocupe fotoliul de șef al învățământului de când a lansat o adevărată abrambureală de proiect de lege a Educației, care a reușit să șocheze, prin ideile pe care le conține, chiar și vechii susținători ai șefei de la Universitatea Politehnica din București.

Ecaterina Andronescu trebuia demisă pentru că nu a reușit să asigure manuale școlare pentru toți elevii și transport către unitățile de învățământ. Andronescu trebuia să părăsească funcția imediat după ce a prezentat proiectul ce amețea total examenul de Bacalaureat, școlile profesionale, liceele teoretice și pedagogice.

Dar nu am văzut nicio reacție a premierului Dăncilă atunci, cu toate că i s-a cerut acest lucru din partea societății civile, sindicatele și organizațiile nonguvernamentale din învățământ contestând ideile ministrului.

O vedem, în schimb, demisă pe Ecaterina Andronescu după niște declarații – ce-i drept, aberante – legate de cazul din Caracal. Dar dacă învățământul românesc ar fi câștigat un leu la fiecare declarație aberantă a Ecaterinei Andronescu, din postura de șefă a Educației, am fi depășit demult și Finlanda.

Diferența este că, de această dată, vorbim despre un subiect sensibil pentru opinia publică, de pe urma căruia politicienii pot avea de câștigat sau de pierdut. Încă o tragedie, după Colectiv, ce devine „armă“ în disputa politică pentru Palatul Cotroceni. Premierul Dăncilă nu putea rata ocazia de a câștiga puțin la imagine. Așa că a demis-o pe Ecaterina Andronescu, un personaj, oricum, controversat, și în contextul acestui subiect emoțional legat de tragediile din Caracal.

În rest, pe Viorica Dăncilă o preocupă soarta Învățământului la fel de mult ca pe rivalul său în cursa pentru Cotroceni, Klaus Iohannis. Ne amintim de proiectul „strălucitor“ România Educată, al președintelui Iohannis. Acel proiect cuprindea doar gargară prezidențială și nimic concret pentru învățământ. La fel este și demiterea Ecaterinei Andronescu – pur și simplu, doar o gargară. Iar peste câteva luni, peste câțiva ani, doamna Cati o să revină și pentru al cincilea mandat de ministru al Educației. Până acum, nu a reușit să încheie nici măcar unul.

O altă dovadă că nu interesul Învățământului a fost vizat prin demiterea Ecaterinei Andronescu este propunerea premierului Viorica Dăncilă pentru asigurarea interimatului la Ministerul Educației Naționale. Dăncilă l-a propus pe actualul ministru al Culturii, Valer-Daniel Breaz. Nu se putea o decizie mai neinspirată, sau poate se urmărește un nou show cu Klaus Iohannis.

Breaz se află în mijlocul unui mare scandal și îi este cerută demisia. După mai mulți oameni de cultură și reprezentanți ai societății civile, și Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, i-a cerut demisia lui Breaz.

Ministrul Culturii trebuia să se prezinte la Comisie, pentru a da explicații atât în scandalul construirii Muzeului de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România în spaţiul administrat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, cât și în legătură cu finanțarea și cheltuirea banilor la Teatrul Național „I.L. Caragiale“ din București. Dar ministrul s-a arătat Breaz și a lipsit de două ori, suspendând astfel ședința Comisiei, după ce, inițial, confirmase prezența. În aceste condiții, este evident că nu putem discuta despre o numire în interesul Învățământului. Sunt foarte curios cine poate să spună ce îl recomandă pe Daniel Breaz pentru fotoliul ocupat, cândva, de Spiru Haret. Dar explicația ne poate fi dată chiar de istoria ultimilor treizeci de ani, când cei care nu erau buni pentru niciun minister au fost „aruncați“ la Educație. Daniel Breaz a demonstrat că nu este bun pentru Ministerul Culturii și este trimis la Educație, „haznaua“ politicienilor care au rezervat un loc în Cabinetul de la Palatul Victoria.

Ecaterina Andronescu a fost demisă pentru că a spus că ea a fost educată să nu urce în mașină cu străinii. De acord că este o declarație nepotrivită. Dar nu este o noutate. Politicienii spun lucruri trăsnite. Având în vedere funcția doamnei Andronescu, aceea de ministru al Educației, de unde a fost îndepărtată tardiv, mai grave mi se par afirmațiile că elevii au tot timpul anului transport gratuit. Nu este adevărat. Nici măcar în timpul examenului de Bacalaureat sau al corigențelor nu există microbuze.

Nu este însă o noutate că și în cazul unităților școlare, ca în toate domeniile, în foarte multe zone, avem imaginea lumii de acum o sută de ani. Dar ne facem că uităm și ne amintim și suntem șocați la câte un eveniment tragic, cum este cel din Caracal. Suntem șocați, cu toate că eram conștienți că asemenea pericole sunt posibile în astfel de zone. Iar cei mai conștienți de toate aceste lucruri sunt reprezentanții clasei politice și atârnacii lor, plasați în poziții-cheie din administrația publică. Dar nu-i interesează, atât timp cât nu le influențează bunul mers al vieții.

Dacă în cazul numirii altor miniștri Klaus Iohannis s-a opus vehement, de această dată a semnat rapid decretul pentru instalarea lui Breaz. Pesemne că și lui i se pare persoana potrivită pentru Ministerul Educației. Sau poate că președintele vrea să creeze cadrul propice pentru noi show-uri politice cu Guvernul. Sau, pur și simplu, Învățământul este la fel de nesemnificativ și pentru fostul inspector școlar din Sibiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care ministrul Culturii, Daniel Breaz, este desemnat ministru interimar al Educaţiei. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat şi decretul prin care Ecaterina Andronescu este revocată din această funcţie.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că a demis-o pe Ecaterina Andronescu din funcţia de ministru al Educaţiei, pentru declaraţiile „profund greşite“ făcute de aceasta într-o emisiune televizată.

„Sunt afirmaţii care arată lipsa de înţelegere, punctual, a cazului de la Caracal şi, în general, a modului în care trebuie să ne protejăm copiii de răpiri, agresiuni, abuz şi trafic de persoane – din partea doamnei Andronescu. Este o atitudine lipsită de responsabilitate, care nu reflectă poziţia Guvernului şi care nu îmi doresc să devină asimilată cu Executivul pe care îl conduc“, a scris, vineri, Dăncilă pe Facebook.

Ecaterina Andronescu a afirmat joia trecută că ea a „învăţat de acasă“ să nu se urce „în nicio maşină străină“, referindu-se la cazul Alexandrei, adolescenta de 15 ani răpită şi sechestrată la Caracal de bărbatul care a luat-o la ocazie.

„De exemplu, Alexandra – m-am interesat la Inspectoratul Şcolar – mergea la şcoală, avea abonament. Ce a determinat-o să se ducă la maşină de ocazie? Cred că va trebui, la începutul anului şcolar, să introducem în toate şcolile un sistem de protecţie a copiilor şi de a-i învăţa să se protejeze singuri, să se ferească, pentru că eu am învăţat şi de-acasă… Cred că toate aceste lucruri trebuie să le repetăm şi la şcoală“, a spus Andronescu. 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă