Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Anisie se spală pe mâini de noul an școlar

Laurențiu Mușoiu 03.08.2020 - 01:12
Laurențiu Mușoiu

După o perioadă în care a fost zdruncinat de improvizații și ezitările autorităților centrale, învățământul românesc continuă să se zbată într-o perioadă de incertitudine.

Share

Ministerul Educației și cel al Sănătății nu au dat încă un verdict legat de începerea anului școlar 2020 – 2021.

În mapa ministrului Monica Anisie stă un draft de ordin care să prevadă modul în care se vor lua cursurile în anul școlar următor.

Cel puțin, asta se știe, dar este clar că autoritățile nu au dat niciun răspuns concret conducerilor unităților de învățământ, cadrelor didactice, elevilor și părinților acestora, legat de noul an școlar.

Au fost prezentate trei scenarii: revenirea tuturor elevilor în unitățile de învățământ (cel mai puțin probabil, în contextul pandemiei); elevii vor reveni la școală pe grupe, o parte continuând școala online; toți elevii vor participa la cursuri doar online.

Ministrul Educației a lansat ideea că fiecare unitate de învățământ, în parte, va decide ce scenariu va adopta.

Practic, acest lucru înseamnă transferul  responsabilității  către directorii de școli.

Ministrul Educației se spală pe mâini de învățământul preuniversitar și, în plus, creează un teren bun pentru răzbunare politică la adresa unor directori de unități școlare.

Adică, ministrul poate spune oricând că directorul unei școli nu a ales scenariul potrivit.

Cu alte cuvinte, la o revoltă a celor implicați în sistemul de învățământ, ministrul va avea mereu un cap de sacrificat.

Consiliul Național al Elevilor din România cere reîntoarcerea în școli, la fel cum solicită și cei mai mulți profesori din învățământul preuniversitar și din cel superior.

În Statele Unite tendința este aceea de a nu deschide unitățile școlare și de a continua învățământul online.

Indiferent de modelul adoptat, trebuie să fie o decizie asumată de ministrul Educației, nu o eludare a responsabilităţii.

Comentarii

loading...