12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiArestarea lui Rizea. Trei ipoteze

Arestarea lui Rizea. Trei ipoteze

Instanţa de la Chişinău a respins cererea de anulare a decretului lui Igor Dodon privind retragerea cetăţeniei. Ministerul Justiţiei din România a cerut extrădarea sa pentru a fi arestat, ca urmare a unei sentinţe definitive de condamnare a sa la închisoare.

Spovedania lui Rizea a tulburat multe ape ale sistemului nevăzut, numit impropriu stat paralel. Păi de ce numai el e singurul fugar pentru care s-a întins mâna lungă a justiţiei, se întreabă multă lume.

Deap-state-ul american se traduce mai mult “statul nevăzut”. 

Nu i s-a aplicat acelaşi tratament ca Elenei Udrea

Deputatul fugar, cum a mai fost denumit, nu a avut şansa Elenei Udrea, de debriefing american în Costa Rica.

Miliţienii de la Chişinău l-au ridicat în puterea zilei şi i-au pus cătuşele. Asta după ce a solicitat dreptul la azil politic şi i s-a dat chiar cetăţenie moldovenească.

Nu cred că Rizea e victima campaniei electorale din Republica Moldova. După cum se ştie Maia Sandu, proeuropeana, se bate cu Igor Dodon, filorus, în turul 2. Deputatul fugar nu a făcut agenda setting în ţara soră. Nimeni nu câştigă puncte electorale peste Prut din arestarea lui Rizea.

Principalele ipoteze ale arestării pot fi grupate în trei situaţii: fie statul nevăzut nu mai voia să audă alte dezvăluiri, fie Ponta s-a răzbunat prin prietenul Plahotniuc, fie grupul de la Monaco i-a tăiat, cum se zice la noi în Banat, maul.

În toate aceste situaţii e vorba de mulţi bani.

Ciudat şi curios e că Rizea a fost arestat la doar o oră de la publicarea pe pagina sa de socializare a “filmului şpăgii” luate de Dodon.  

Condamnat pentru ca a luat bani “cu împrumut”

În România, Cristian Rizea a fost condamnat, în 2017, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

De ce doar el plăteşte?

Dosarul Elenei Udrea e mult mai voluminos, dar e mult mai liniştită.

Sigur că mai există un Puiu Popoviciu, un Sebastian Ghiţă şi alţi exilaţi pe teme de condamnări definitive, dar nicio poliţie naţională, din ţările în care-şi consumă refugiul, nu i-au arestat şi trimis acasă.

Diferenţa dintre Udrea şi Rizea e că prima n-a dat din casă. Poate aici se ascunde misterul retragerii cetăţeniei şi încătuşarea deputatului fugar.

Vocile lumii:

Într-o intervenție telefonică făcută imediat după anunțul privind retragerea cetățeniei, Cristian Rizea a făcut mai multe declarații pentru postul de televiziune Realitatea.

„Infractorii din România au plătit milioane de euro mafiei politice patronate de Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc care vor să secătuiască Republica Moldova, aşa cum au făcut-o până acum. Avocaţii mei deja completează şi fac sesizări către Curtea Constituţională. E un fapt abuziv de a retrage cetăţenia fără niciun motiv, la presiunea banilor negri. Vladimir Plahotniuc este cel care i-a dat bani lui Ponta în campania pentru alegerile prezidenţiale. De aceea era prezent (Ponta – n.r.) la toate întâlnirile din Chişinău chiar şi atunci când nu mai era prim-ministru. Acest om (Vladimir Plathoniuc – n.r.) a devalizat Republica Moldova. Igor Dodon este sub papucul lui Plahotniuc. Este un om santajabil. (Plahotniuc – n.r.) Îi controlează pe toţi, mai puţin pe Maia Sandu şi Andrei Năstase. În rest îi controlează pe toţi. Şi poate câţiva mai sunt. Asta e rezultatul: oameni care pot fi controlaţi uşor”, sunt o parte din declarațiile făcute de Rizea.

 

Dacă Rizea tăcea scăpa de răcoare. Asta e sigur

Petrov se face că plouă

Poate că la Puiu Popoviciu propta e Hunter Biden, băiatul candidatului la preşedinţia SUA, pe care l-a omenit cu vânători şi ceva de pus la ghiozdan şi l-a salvat de la expulzare şi executarea pedepsei în România. Nu ştim, doar bănuim.

La Elena Udrea, întoarcerea pe caii mari, i se datorează în exclusivitate fermoarului de la gură, sunt de părere cunoscătorii scăpatului din ghearele justiţiei.

Ce să mai spunem de Sebastian Ghiţă? Trai pe vătrai. E în continuare protejat pentru că nu scuipă nimic.

Sistemul ticăloşit al statului nevăzut e condus după principiul suveran al Mafiei cu Legea Omertei: nu văd, nu spun, nu aud.

De ce i-a trebuit lui Rizea să desfacă piesele de puzzle?

Numai ca să se lămurească şi Traian Băsescu? C’on. Asta e pentru proşti. Păstorul sistemului criminal se face că nu ştie cine a construit hidra corupţiei generalizate.

Băsescu e naşul. El a botezat binomul. El l-a crescut. Anticorupţia de el manipulată, doar să fie pe plac sistemului, aprig susţinut de Departamentul de Stat, a smuls piesele incovenabile şi le-a dat pe mâna justiţiei (in)dependente de sistem..

Dacă Rizea tăcea scăpa de răcoare. Asta e sigur.

Grupul de la Monaco, format din mari rechini imobiliari, cei care au trecut protejaţi toate rubicoanele politice, nu vor ca numele lor să fie făcute publice. Şi ei pot fi o parte din jocul scoaterii în decor a vorbăreţului.

70% din poveştile sale sunt reale

Un lucru e cert. 70% din ceea ce spune e adevăr. Poate că a mai fabulat. Dar dezvăluirile sale ar fi trebuit puse într-o schemă penală, altfel rămânem la convingerea că batista e pusă pe ţambal.

Băieţii nu ştiu însă că mai sunt înregistrări. Inclusiv despre acoperiţii din media. Oare de aceea nu s-a rostogolit subiectul dezvăluirilor sale în media mainstream?

Arestarea lui Rizea este o lecţie pentru ce va veni. Nimeni nu va mai avea curajul să încalce Omerta. Asistăm la ultimele dezvăluiri.

Au ajuns cătuşele să fie folosite pe post de plasturi pentru închiderea gurilor slobode. Cum mai rămâne cu libertatea de expresie?

Liviu Dragnea stă în izolare totală, fără drept la muncă sau la ieşire din celulă, doar pentru că a îndrăznit să povestească public ceea ce mulţi voiau să nu se audă.

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă