4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAsalt asupra Capitolului. Refren: ”Trump vinovat, pentru sângele vărsat”

Asalt asupra Capitolului. Refren: ”Trump vinovat, pentru sângele vărsat”

Zău, să fie așa? Patru morți, zeci de răniți din partea demonstranților. Declararea stării de asediu în Washington. Frânghii. Posesori de arme fără autorizații. Două bombe artizanale. Cale deschisă de forțele de ordine pentru pătrunderea „riots”-ilor în Congresul american.

La Hollywood, regizorii sunt mai profesioniști

Filmul acesta cu forțele de ordine care permit agresiunea și apoi organizează apărarea l-am mai văzut. E tipic pentru noii scenariști ai puterii ascunse. La Hollywood, parcă, regizorii războaielor par a fi mai profesioniști. Măcar știu să te țină cu sufletul la gură.
Asaltul protestatarilor asupra parlamentului a mai fost organizat și în România pe timpul mineriadelor. Diferența față de ceea ce s-a întâmplat miercuri noaptea peste Ocean e că deputații au fost evacuați de forțele speciale, pe când în România anului 1991, omologii români au rămas în sală. La București, atunci, forțele de ordine s-au predat agresorilor. Ion Rațiu a urcat ceremonios, tras la papion, la tribună și le-a vorbit ocupanților despre democrație.
Congresman-ii au luat-o la sănătoasa.

Ce s-a întâmplat în ”the land of freedom”, în ”the world of braves”?

Pentru ziua de 6 ianuarie 2021, Camera Reprezentanților planificase votul prin care Joe Biden devenea oficial, legal și de facto președinte.
Susținătorii lui Donald Trump au organizat un miting în favoarea președintelui. Vorbind mulțimii, acesta a continuat să susțină că nu recunoaște rezultatul alegerilor. ”Au fost fraudate,” a mai spus Trump.
„Dacă Mike Pence face ceea ce trebuie, noi câștigăm alegerile”, a mai spus Trump la miting. Vicepreședintele american trebuia să prezideze ceremonial lucrările Congresului de recunoaștere a votului electorilor care l-au dat câștigător pe Joe Biden. Nu înțelegem la ce s-a referit Trump.

”La asalt, cu Rambo și castori”

După o oră și jumătate, cineva a dat semnalul: “la asalt”.
Drumul de pe esplanada Casei Albe spre Capitoliu a fost parcurs de mii de demonstranți pașnic. Când au ajuns aproape de faimoasa clădire, câteva mii au intrat ca prin brânză în interior. Unde erau forțele de ordine? Răspunsul îl vom afla sigur, după 50 de ani, când se vor deschide arhivele serviciilor secrete.

Vocile lumii:

 

desen realizat de Ștefan Popa-Popa’S

“Donald Trump și-a îndemnat susținătorii la violențe” (New York Times)
”Susținătorii lui Trump au declanșat furtuna în Congres” (BBC)
”Conturile de twitter, facebook au fost blocate” (Wall Street Journal)
”Doar idioții compară evenimentele de la Washington cu mineriadele” (Robert Turcescu, fost deputat PMP)
”Trump subminează democrația mondială” (Marcel Ciolacu)
 

Încă mai așteptăm ca George Maior, ambasadorul României de la Washington, să se trezească și să-și declare îngrijorarea față de lipsa de respect față de statul de drept
 
Arme, cagule, frânghii, explozivi… Really?

La scurt timp, primarul Washingtonului a declarat starea de asediu. Preambulul războiului. Congresmanii au fost evacuați prin galeriile secrete. Au șters-o șobolănește.
Mike Pence, vicepreședintele SUA, până ieri omul de bază a liderului de la Casa Albă, a mărturisit că el are doar un rol decorativ și nu poate schimba rezultatele alegerilor. S-ar spune că Pence, în rol de Iuda, l-a părăsit primul pe Trump. Au urmat o serie de republicani care s-au dezis.

Deontologii au aceeași placă

Întâmplător am urmărit un post de televiziune românesc. Doar vreo 20 de minute. Toți bursierii Departamentului de stat, români neaoși, au subliniat că Trump intenționează să rupă Partidul Republican. Cum de toți au primit o asemenea informație bombă și niciun jurnalist din lume nu a luat cunoștință?
Deontologii sigur că l-au pus la vopsea pe Trump. Patru ani au tăcut chitic. Acum strigă ”am învins.” De tot hazul.
Lucrările Congresului american au fost reluate. Dar nu s-au mai discutat contestațiile din diferitele state. Au votat pe repede înainte. Pentru liniște. Consens. Și progres.
Lui Donald Trump, facebook și twitter i-au suspendat contul. Democrație. Originală. Nu?
Filmul regizat de statul ascuns din SUA urmărește doar să impună pe retina publicului că Trump este vinovat. Agenții progresului nu-l vor ierta. De frica unui come back în 2024 îl vor face penal. Vedeți cum seamănă filmele?
Dar ce fac românii?
Până la ora redactării editorialului doar Ministerul de Externe și Marcel Ciolacu și-au exprimat opinii legate de evenimentul istoric de la Washington.
Încă mai așteptăm ca George Maior să se trezească din somnul profund, să lase o oră cubulețele și să-și declare îngrijorarea față de statul de drept, pardon față de statul de drepți. Hai, Georgică, fii viteaz în statele care s-au predat 100% socialismului.
Congresul, Senatul și Casa Albă sunt controlate de Partidul Democrat. Conservatorii din America le zic acestora socialiști.
Din întreaga istorie, știm că socialismul a venit mereu la putere prin violențe.
Să le fie artizanilor rebeliunii pumnul încleștat pe rugul de fier!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă