23.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAzi, campioana mondială joacă la București

Azi, campioana mondială joacă la București

Cu speranța că vremea va ține cu noi și la acest ultim meci de pe cel mai important și cel mai scump stadion al României, încât să nu mai avem imagini cu fotbaliști înotând pe gazon, Capitala se pregătește pentru cea mai importantă partidă pe care o găzduiește la EURO.

Străzile înguste ale Centrului Istoric al Bucureștiului au fost ocupate deja de fanii francezi și elvețieni, deja de câteva zile.

Ca și în cazul suporterilor macedoneni, ucraineni și austrieci, care au venit la București pentru partidele din faza grupelor disputate pe Arena Națională, autoritățile publice locale nu au fost prietenoase cu oaspeții noștri, Capitala așteptându-i pe fanii străin cu toalete închise și învelite în folii de plastic negre, cu parcuri în paragină sau aproape în paragină și cu șobolani mișunând prin centrul metropolei.

Ridicarea unei părți a restricțiilor de pandemie pentru sectorul HoReCa a ajutat însă ca problemele Bucureștiului să nu fie atât de vizibile pentru fanii sportului rege din alte țări, suporterii Austriei, Ucrainei, Macedoniei de nord, Franței și Elveției fiind fericiți că li s-a permis să ia cu asalt terasele, restaurantele și barurile din Centrul Istoric al Capitalei.

Au fost epuizate din nou stocurile de bere ale multor localuri din Centrul Vechi, spre bucuria antreprenorilor din industria ospitalității care, după o perioadă îndelungată au putut vedea din nou încasări bune ale firmelor pe care le dețin.

Ne mai rămâne să sperăm că meciul din această țară va oferi un spectacol care să ajute Arena Națională să fie amintită adesea când se va discuta despre turneul final al EURO 2020.

Sunt șanse mari ca partida din această seară de pe Arena Națională să fie una memorabilă, deoarece se vor întâlni două loturi de jucători tehnici și cu ofensive extrem de puternice.

 

Peste un miliard de euro, pe gazonul Arenei Naționale

Nu știm dacă gazonul Arenei Naționale va fi inundat de apa provenită din precipitații, dar știm sigur că va fi invadat de sute de milioane de euro, peste un miliard de euro sau poate chiar peste două miliarde de euro, bani care sunt dați dacă adunăm prețurile de transfer ale jucătorilor ce alcătuiesc lotul Elveției și, în primul rând, pe cel al Franței.

Doar lotul selecționatei Cocoșului Galic însumează, potrivit site-ului transfermarkt.com, 1,03 miliarde de euro.

Cel mai scump jucător de pe gazonul Arenei Naționale va fi, fără concurență, Kylian Mbappe, jucătorul formației Paris Saint Germain, cotat la 360 milioane de euro.

S-a vehiculat însă în presa internațională și suma de transfer de 500 milioane de euro pentru mutarea atacantului francez la Real Madrid.

Echipa din capitala Spaniei dă și locul doi din clasamentul celor mai scumpi jucători din lotul naționalei din Hexagon, fundașul central Raphaël Varane, cotat la 70 milioane de euro.

EURO 2020 înseamnă și revenirea atacantului Karim Benzema în lotul Franței, după o pauză îndelungată, cauzată de celebrul scandal sexual în care a fost implicat jucătorul lui Real Madrid.

Benzema a marcat deja, în partida memorabilă disputată în fața Portugaliei lui Cristiano Ronaldo, încheiată la egalitate 2 – 2.

Benzema este acum principala gură de tun a Franței, înlocuindu-l pe Olivier Giroud, atacantul care a devenit campion mondial cu Les Bleus, la turneul final din Rusia, fără să înscrie însă măcar un gol.

Rezerva de portar Steve Mandanda este cotat ca fiind jucătorul cel mai ieftin din lotul selecționatei franceze, cu un preț de transfer de două milioane de euro.

Lotul Elveției valorează, potrivit aceluiași site menționat mai sus, 288,50 milioane de euro.

Cei mai scumpi jucători elvețieni sunt fundașul central Manuel Akanji și mijlocașul defensiv Denis Zakaria, ambii cotați la 30 de milioane de euro.

Cu toate că Mbappe este mai scump decât întreg lotul Elveției, acest lucru nu însemană că francezii vor avea parte de un duel facil pe Arena Națională, mai ales că selecționata Cocoșului Galic nu a convins încă la acest turneu final al Campionatului European, având o victorie în fața Germaniei, dar reușind doar egaluri cu Ungaria și cu Portugalia.

 

Favoriții și potențialele mari surprize de la EURO 2020

Se poate spune că naționala Franței are 2 pe linie: în palmaresul reprezentativei Cocoșului Galic fiind două cupe mondiale, două titluri europene și două Cupe ale Confederațiilor.

Naționala din Hexagon este dată de către casele de pariuri sportive ca marea favorită la adjudecarea titlului european.

Franța se află însă pe partea de tablou cert mai dificilă în drum spre finala ce este programată să se dispute la Londra, pe Wembley.

Les Bleus se află pe aceași parte de tablou a fazelor eliminatorii cu Belgia, Portugalia și Italia, cu toate că, evident, nu le poate întâlni pe toate acestea.

În schimb, pe cealaltă parte de tablou se regăsesc formații care nu au convins prin joc până acum, precum Anglia, Olanda și Spania, dar și formațiile nordice în fața cărora, prin tradiție, aceste, teoretic, favorite au întâmpinat mereu probleme, mai exact Suedia și Danemarca.

De asemenea, și Cehia are un stil de joc ce le poate pune probleme favoritelor de pe această parte de tablou.

În acest context prevăd mari surprize pe partea de trablou a Angliei și dueluri spectaculoase pe partea de tablou a Franței și Italiei.

Văd potențiale mari surprize selecționatele Suediei și mai ales Danemarcei, cu șanse considerabile chiar de a atinge ultimul act al competiției.

Revenind la partida din această seară de pe Arena Națională, Franța este echipa care are totul de pierdut.

România le-a oferit deja o doză de ospitalitate din această zonă a Europei vedetelor Franței, fotbaliștii campioanei mondiale fiind cazați într-un hotel în care a avut parte o petrecere gălăgioasă.

E bine că au trecut ceva zile de la acel eveniment.

De asemenea, a fost o decizie inspirată cea a suporterilor francezi și elvețieni de a veni cu ceva zile înainte de meci la București, deoarece, având în vedere că trenul de la Aeroportul Internațional “Henri Coandă” are întârzieri și de 45 de minute, fanii fotbalului rege aveau șanse foarte mari să rateze optimea de finală a favoriților.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Un incendiu a izbucnit la acoperişul unui restaurant din Parcul “Nicolae Romanescu” din municipiul Craiova

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au intervenit luni pentru a stinge un incendiu izbucnit la acoperișul unui restaurant situat...

Rapid, înfrângeri pe linie în play-off! Sepsi OSK dă lovitura în Giulești la ultima fază

Rapid a contorizat al patrulea eșec consecutiv din play-off, după ce a fost învinsă cu 1-0 de Sepsi OSK, pe Stadionul Giulești, cu un...

“Experimentul Cârstoiu va lua sfârșit brusc”, estimează Ludovic Orban

"Experimentul Cârstoiu va lua sfârșit brusc", estimează Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, referindu-se la candidatul PSD - PNL la funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă