20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiBilanț DNA: 1 din 3 „penali“, dovedit nevinovat de către instanțe

Bilanț DNA: 1 din 3 „penali“, dovedit nevinovat de către instanțe

 

 Lumea a fost mai mult preocupată de OUG 7/2019 pe tema concursurilor magistraților pentru intrarea în Institutul Național al Magistraturii. Dacă întrebi vreun  #rezist ce nu-i bine în noua ordonanță, nu știe sau îți trimite, în cel mai bun caz, un apel lansat de vreun forum al magistraților cu acoperire 4G.
Nimeni nu va cita comunicatul Asociației Procurorilor din România, condusă de procurorul Elena Iordache, care aprecia ieri că modificările aduse de OUG 7 răspund solicitărilor magistraților. Cu aceeași ocazie, APR – nealiniată sistemului – îndeamnă la calm și la echilibru.

Magistratul-șef al DNA susține că 2018 a fost un an ieșit din comun pentru DNA, făcând referire la revocarea Laurei Codruța Kövesi, la deciziile CCR, precum și la numărul mare de achitări. Potrivit acestuia, comparativ cu 2015, numărul sesizărilor a scăzut cu aproximativ 50%. Mai pe șleau, numărul delațiunilor s-a micșorat.

Procurorul-şef interimar al DNA a mai spus că în a doua parte a anului 2018, după revocarea Laurei Codruța Kövesi, conducerea instituției a pus un accent deosebit pe un standard calitativ ridicat, precum și pe calitatea actului de urmărire penală.

Calitate, nu cantitate – pare a fi deviza magistratului interimar Nistor, care moștenește o sumedenie de schelete în dulapurile instituției. Kövesi e în zbor spre Bruxelles, dar în Secția de Investigare a Magistraților i se pregătește coborârea pe pământ.

Bilanţul poate fi tradus simplu: 1 din 3 inculpați DNA este dovedit nevinovat de instanțele de judecată. Cifra ar cutremura o lume nedusă la proteste, dacă am fi o țară normală la cap. Procentul probabil că nu i s-a comunicat lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele care stă atât de mult cu statul de drept în gură, mai mult decât Daea cu cormoranii sau haștagii… cu UE.

Henț la cifre. Nu tot ce zboară se mănâncă de presa nealiniată. Raportul domnului Nistor menționează că, în 2018, au fost 556 de trimiteri în judecată, dintre care 123 achitați definitiv. Și asta în afara deciziilor CCR, care sunt altă mâncare de pește. Un calcul simplu arată că rata achitărilor este de 22,1%, și nu de 13,8% cum GREȘIT raportează DNA. Dar, mă rog, specialitatea procurorilor e paradeala, nu matematica sau algoritmul.

Doar o cifră este corectă. Cea a achitărilor „penalilor“ din total – cu tot cu cele impuse de deciziile CCR: 36,3%. E mult, e puțin? Doar Dumnezeul statului de drept poate ști.

Ferice de Bulgaria și de Ungaria, care n-au o instituție atât de puternică. Prost e că atacul și amenințările cu activarea Nuclearei persistă și la noi, care avem 64,7% condamnări. La ei suflă Orbanul, vântul care vine din pusta rusească.

Cifrele sunt mărturii ale epocii Kövesi. Gloria Zeiței pare să se topească în malaxorul cifrelor fierbinți. Producția de victime la hectar, unică în Europa, este imaginea poliției politice și a vânătorii de trofee declanșate de Direcția Națională Anticorupție a lui Kövesi.

Incompetența sa managerială este dovedită de procentul mare de achitări. Doar imaginea proiectată în spațiul public – de un adevărat Minister al Adevărului din spatele ei – o arată ca pe o campioană absolută. Post-adevărul instituțional a aruncat la coș, fără a fi jucător de baschet, tot caroiajul de împletiri de dosare și de trimiteri în judecată doar de dragul rapoartelor, comparabile cu cele din timpul lui Ceaușescu, producțiile la hectar fiind depășite mereu.
Poate e mai clar ca oricând că legile Justiției au făcut ordine în sistem.

Fără curățirile de toamnă, frica, șantajul, amenințările, dosarele măsluite ar fi condus la perpetuarea acelor bilanțuri false, festiviste ale DNA, redactate prin raporturile bazate pe abuz, delațiuni și ilegalități.
DNA poate fi regândită și reinterpretată doar prin eliberarea procurorilor de meserie de strânsoarea poliției politice.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă