17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiBoCîțu, prins în HoR(eC)a

BoCîțu, prins în HoR(eC)a

Comparația este logică și, cu toate că măsurile impuse sau anunțate, până în prezent, de actuala guvernare pot fi catalogate de membrii PNL, USR și UDMR drept lejere, față de cele din 2010, o atenție mai bună acordată efectelor pe care le vor avea acestea asupra societății ar putea scoate la iveală efecte devastatoare.

Să nu omitem faptul că, în 2010, românii veneau după o perioadă în care, pentru ceva ani, societatea era destul de relaxată (în limitele relaxării care este posibilă în țara noastră), în schimb, acum, societatea este încă frământată de un an plin de restricții, în contextul pandemiei COVID-19, în care cetățenii au fost forțați să trăiască în tensiune continuă.

Iar prin măsurile dorite de cualiția de guvernare chiar dreptul la relaxare le este luat românilor.

În Guvernarea Emil Boc salariile din sistemul bugetar au fost diminuate.

Același lucru s-a produs începând cu Guvernarea PNL și continuă sub Executivul Florin Cîțu, prin neaplicarea Legii salarizării unitare.

Am înțeles că bani nu sunt și că întreg Mapamondul anunță o recesiune puternică.

Tocmai de aceea, ar trebui să strângem niște bani, în această perioadă, să repornim economia, dar, în schimb, industrii importante sunt în continuare împiedicate să performeze.

Cu siguranță, după cum s-a discutat de foarte multă vreme, probabil cea mai afectată industrie este HoReCa.

În loc să ofere un balon de oxigen operatorilor de unități de cazare și alimentație publică, Guvernul le pregătește noi lovituri.

Se pare că mesajul FMI că scăderea puterii de cumpărare a populației reprezintă o direcție greșită nu poate trece de bariera urechilor înfundate de la Palatul Victoria.

 

Misterul tichetelor, pierdute în sertare

De fapt, nu aparatele auditive ale celor care conduc statul român reprezintă motivul pentru care politica Guvernului Florin Cîțu nu poate fi deviată de pe traiectoria prestabilită, ci obiectivele celor din coaliție, care de bună voie și-au montat ochelari de cal, pentru a nu fi distrași.

Cei aflați în fruntea partidelor care au constituit Executivul au planuri mult mai importante pentru ei de dus la capăt, cât mai rapid, deoarece nu poți fi sigur de perioada pe care o vei petrece la guvernare, și nu își pot pierde timpul cu problema pandemiei sau alte griji ale cetățenilor.

Se pare însă că Executivul Florin Cîțu lovește în mediul privat mai rău decât Guvernul Emil Boc.

Decizia de a nu mai tipări vouchere de vacanță este o altă decizie care face imposibilă revenirea industriei HoReCa prea curând.

Pastila aruncată de guvernanți și de președintele PNL, Ludovic Orban, că nu au fost consumate voucherele oferite anul trecut, reprezintă un argument penibil și, în foarte mare măsură, ireal.

Cele mai multe vouchere s-au consumat și, un aspect ce nu poate fi contestat este că, acordând acest beneficiu, statul dădea cu o mână și lua cu două, prin taxe colectate atât de la angajați, cât și de la antreprenori.

S-a discutat și despre tichetele ce au fost tipărite, au fost acceptate de angajați, dar nu au fost folosite.

Da, există sau au existat, cel puțin la început, angajați din sectorul de stat care, în mare parte, din lipsă de educație, au luat tichetele sperând că le pot transforma în bani, nefiind obișnuiți să se deplaseze prea departe de propria locuință oricum, fiind crescuți în cartierele dormitor cu “totul la dispoziție în apropiere” gândite de comuniști.

Această mentalitate este foarte greu de schimbat și, totuși, au existat exemple de angajați care, după o viață, au descoperit beneficiile unui concediu petrecut departe de cotidian.

Se pare că nu se dorește ”dezdobitocirea” unor persoane folosite ca unelte de mai toate regimurile.

Și pe tichetele neutilizate statul oricum și-a luat banii, prin impozite.

Rămâne însă și un mister legat de tichetele tipărite și care nu s-au mai întors să fie decontate de operatorii din turism.

Aici vorbim de o lacună sau de o portiță intenționat lăsată deschisă de guvernanți pentru firmele care livrează aceste tichete/ carduri de vacanță.

 

Nimicul chiar nu este gratuit și se taxează de către stat

Premierul Florin Cîțu ne-a anunțat că “nimic nu este gratis pe lumea aceasta”.

Într-adevăr, iar cei care au deținut frâiele puterii, în ultimii mai bine de treizeci de ani, știu cel mai bine că nimicul oferit trebuie taxat.

Nimic s-a oferit Educației – iar, cu actualul buget, Guvernul Cîțu oferă mai mult nimic ca oricând – și la Sănătate și în Transporturi și, în esență, cam peste tot, dar, în schimb s-au cerut și se cer multe pentru nimicul oferit.

Se dorește performanță de la sistemele de Educație și de Sănătate pentru nimicul investit an de an.

Același lucru se dorește și de la sectorul HoReCa.

Am înțeles că Guvernul nu mai este dispus să ofere nici șomajul tehnic pentru angajații restaurantelor, cu toate că aceste unități nu pot funcționa decât la 30% din capacitate.

Cum poate suporta o firmă salariile tuturor angajaților, în condițiile în care operează la doar 30% din capacitate?

Se pare că Guvernul vrea ca angajații din HoReCa să treacă la șomajul tehnic la cel clasic.

Tăierea vocucherelor de vacanță este o lovitură dată tot acestui sector.

Nu se vede economia realizată de Guvern, deoarece aceste vouchere de vacanță reprezentau bani consumați de români atât în turism și alimentație publică, în transport și în multe alte industrii, de unde statul ar fi colectat taxe importante.

Și drept bomboana de pe coliva celor din acest sector, Guvernul Cîțu vrea și eliminarea gratuității studenților pe tren.

De ce să aibă studenții dreptul la o escapadă turistică?

De ce să nu aibă o tinerețe doar în stres?

De ce să mai producă și cei din HoReCa ceva bani?

Cei din turism ar trebui să fie mulțumiți că îi mai au la dispoziție pe parlamentari, care rămân cu gratuitate la transport.

Realitatea este că avem un parlament numeros, multe personaje instalate strict pe criterii politice și pe salarii impresionante pentru România în instituții cheie ale statului, iar stațiunile din zonele montane și cele de la malul Mării Negre nu sunt suficient de încăpătoare.

În plus, șeful statului nu ar trebui deranjat de prea multă populație când se distrează pe pârtii, mai ales că acum, din cauza pandemiei, nu a avut posibilitatea de a mai vizita prea multe țări.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene se laudă cu proiectele din ultimii ani

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a subliniat marți, în cadrul unei declarații la Craiova, importanța investițiilor în sectorul sănătății din România în...

VIDEO. Selly, discurs la un summit NATO. “Trebuie să vă fac încă de la început o mărturisire”

Discursul lui Andrei Șelaru, cunoscut sub numele de Selly, la NATO Youth Summit, aduce în prim-plan o temă importantă și actuală: dezinformarea și impactul...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...
Ultima oră
Pe aceeași temă