22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiBugetul UE și clopoțelul lui Pavlov

Bugetul UE și clopoțelul lui Pavlov

Comisia Europeană a prezentat Parlamentului Eur opean noul cadru bugetar multianual, cu reducerea subvențiilor pentru agricultură și -sporirea finanțărilor proiectelor din zonele defavorizate ale Italiei, Spaniei și Franței, în detrimentul -Europei de Est. 

Propunerea Franței și Germaniei privind condi-ţio-narea accesării fondurilor europene de situaţia -statului de drept nemulţu–meşte Guvernul de la Varşo-via, a cărui dispută cu Comisia Euro-peană pe tema -reformelor din justiţie nu este soluţio-nată. Ungaria a anunțat de mai mult timp că-și va exercita dreptul de veto în cadrul eventualelor sancțiuni impuse Poloniei.

Mai mult, cele două mari state europene vor să impună o a doua condiție privind absorbția fondurilor de coeziune: primirea migranților. 

Până la ora redactării acestui material, Guvernul de la București n-a exprimat nicio opinie. 

Cine să lupte pentru dreptul nostru din Tratatul UE de reducere a discrepanțelor dintre regiunile -Europei?

MCV-ul a fost introdus perfid ca stimul condiționat. Exact ca-n experimentul psihologului rus Ivan Pavlov, care a constatat că la aducerea bolului de mâncare câinele său -începe să saliveze. Ulterior, a observat că simpla prezență a asistentului le producea animalelor sucul gastric, acesta fiind cel care adesea îi hrănea. Experimentul a mers mai departe. A alăturat un clopoțel bolului de mâncare (stimul necondiționat), pe care îl mișca la ora mesei. Astfel s-a născut reflexul condiționat. 

Oricine, nu doar Ion -Crenagă, poate lega motăcei la gura sobei și sesiza că pisicile se luptă pentru a le răpune, crezând că sunt șoareci. 

MCV-ul a fost otrava cu absorbție lentă adminis-trată de Bruxelles în urmă cu vreo zece ani. În afară de Călin Popescu Tăriceanu și câțiva politicieni, nimeni nu s-a luptat pentru -scoaterea din foaia de parcurs a României a acestui motocel perfid și contra naturii. 

Sigur că mai există derapaje de la statul de drept. Presa nu e liberă, penitenciarele nu sunt spațioase, cum prevede stas-ul UE, dar de aici și până la a impune restricții până la Calende e un pas mult prea mare. Nu suflă o vorbă bruxelita, noua limbă de lemn, de protocoalele SRI-DNA, de abuzurile procurorilor, de șantajul exercitat ani de zile contra magistraților de către serviciile secrete. 

Pentru mulți Kövesi sună a clopoțel. La clinchetul său se strigă adunarea. 

Cum nu mai sunt bani la UE, cum încep arestările și justiția TV. Sigur că se cunosc scribii rapoartelor MCV, sunt dintre noi, contra noastră, pentru ei. Nu scriu pe inima goală, stați liniștiți și nu oftați. Sună iar clopoțelul?

Derapaje de la statul de drept se întâmplă și în Italia, Spania, Franța, poate mai acătări decât la noi. Sarcozy este acuzat de o mită de la Gadaffi de 50 milioane de euro. În dosarele penale de la DNA, nicio acuză n-a urcat la asemenea nivel al șpăgii. Dar Franța e stat de drept, asemenea Germaniei, în care jăndarii bat protestatarii de extremă dreaptă sau ultrașii ca la fasole. Ei pot pune tunurile de apă peste manifestanți, că nimeni nu are nimic împotrivă. 

Memoria recentă consemnează bastoanele și desantul trupelor trimise de la Madrid de Mariano Rajoy în toamna referendumului pentru independența Cataloniei, agresiuni care s-au soldat cu 460 de răniți care nu vor uita niciodată, nici ei, nici familiile sau prietenii lor, cine i-a băgat în spital. Și de ce. La ei e legal ce la noi pare ilegal. Noi suntem cu clopoțelul deasupra capului, cum era sabia deasupra capului lui -Damocles, până a -descoperit trucul cu mâncarea dată mai întâi servitorilor pentru a vedea dacă nu e otrăvită. Celebrul tiran fricos a scăpat de sabie, dar noi de MCV și de clopoțelul ce sună a pagubă, never ever, vorba telefistului, gen.  

Italia a trecut prin „Mani Pulite“ și a venit Berlusconi de a scos “abuzul în serviciu” din toți țâțânii, de n-a rămas os pe os din lupta anticorupție. N-a protestat nimeni de la Bruxelles că Mafia e mai activă în sudul peninsulei decât era pe -vremurile Comisarului Cattani, iar în brasla jurnaliștilor nu poate intra niciun minoritar. Dar ce la ei e interzis la noi e liber de la Unitate, gen. 

E vremea când țările din Europa de Est trebuie să treacă peste conjurațiile secesioniste, impuse de strategii urii și ai dezbinării, și să-și ceară drepturile la masa bogaților. 

Portugalia și Spania au absorbit peste 770 miliarde de ECU (euro) în 20 de ani, iar țările din Grupul de la Vișegrad n-au atins nici cota de 10%. Acum vin cu drepturile pentru musulmani, mâine pentru veverițele costelive, pentru a ne impune în final obligația de a fi decăzuți până și din drepturile de a fi asistenți ai lui Pavlov.

Experimentul cu arătatul biciului e de la vechii huni. Nu mai credem noi că germanii de stil nou și francii macroniști se coboară de pe piedestal pentru a urca Măritul Est. E nevoie de diplomație, presiune și forță de negociere. 

Diplomați, la treabă! 

Clinc, domnul președinte s-a trezit sau mai visea-ză doar la înalte poziții -bruxelleze?   

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Probleme pe aeroportul din Dubai. Zbourile au fost deviate

Aeroportul Internațional din Dubai a deviat temporar zborurile la sosire marți, 16 aprilie 2024, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice, au anunțat oficialii, adăugând că...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...
Ultima oră
Pe aceeași temă