10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCarantina, la jumătate

Carantina, la jumătate

Administrației Iohannis, preocupată mult mai mult de liposupția parlamentară, după o guvernare PeeSeeDiiiiStăăă mult prea îndestulătoare, nu-i pasă că a divizat iar România.

Vin alegerile

Important e cine câștigă, nu cine pierde. În timp ce PSD a făcut lăsarea mică (Buna mea, cu dureri de șale, așa-i spunea semi-genoflexiunii de dimineață n.a.), PNL țâșnește pe turnantă. E singurul care mai aleargă. Cum să nu fie câștigător pe pista electorală? Că pe cealaltă pistă, a măsii, iobagul nu are voie iasă din casă.

Cam așa e raliul electoral în plină pandemie. Creșterea apetitului pentru găluștele de dreapta, nu lipsa gustului sau a mirosului celor de stânga, e maxima preocupare a guvernanților, care servesc binele azi cu polonicul mare. După alegeri, vin și lăsările de polonic, în cura de slăbire.

N-ați văzut, Herr Iohannis e mai activ ca oricând

N-are timp de schi. Nici de plecat acasă în orașul său blocat.

Statutului său de viconte de Berlin nu i se potrivește cacealmaua. Nepregătit pentru concitadina alba-neagra, lacheul Kaiserului vrea să intre servit în pokerul electoral. Statura nu-i permite să se coboare prea jos. De aceea face liftinguri zilnice ale hărților pandemiei, cu prestidigitatorii din Grupul de Comunicare Strategică, numai procentului electoral al PNL să-i stea bine, cocoțat, acolo sus.

Învingătorul e prestabilit

Până și capsa de la geacă știe cine biruie de Moș Nicolae, i-am spus unui prieten liberal, îndoit de certitudinea că “PNL nu iese.” L-am asigurat, că vin “ai noștri”. Știa că am fost unul dintre primii 300 de membrii înscriși în PNL, în 1990. “Care ai noștri?” “Păi cei care sunt împotriva comuniștilor,” i-am spus șugubăț. „Aha”. A oftat, în semn de oarece îndoială. După o sincopă de timp, care plutea aevea, asemenea pauzei din vorbirea prezidențială, amicul s-a arătat iar nedumerit. “Dar useriștii nu sunt bastarzii comuniștilor?” “Acum nici Papa nu mai e catolic,” i-am răspuns.

“Parlamentul meu” se va naște de Moș Nicolae

Chiar dacă toate analizele de laborator arată că fătul politic, “Parlamentul meu,” se va naște de Moș Nicolae fără cezariană, moașa vrea să fie sigură. Că foaia de parcurs e scrisă zeiss.

Și atunci cu tătar, cu netătar, s-a trecut la cea mai sigură metodă de despărțire a apelor. Carantinarea, la jumătate. Pe de-o parte românii superiori, pe de alta cei inferiori, neoiobagii.

Topul celor douăsprezece judeţe cu cea mai mare rată de infectare în ultimele două săptămâni arată că șeful pieței electorale a trișat la cântar.

 

 

 

 Vocile lumii:

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, susține că sunt mai multe motive care stau la baza acestei decizii: nu sunt întrunite condițiile la analiza de risc a DSP, numărul mare de teste care duce la un număr mare de cazuri, rata mortalității Covid cea mai mică din țară, capacitate de paturi Covid crescută și faptul că rata incidenței se calculează la populația stabilă a orașului, iar multe dintre cazurile pozitive sunt la cei care nu au nicio formă legală de ședere în Cluj-Napoca.

 

 

În orașul Bocului de câmpie, vă mai amintiți cosașul, rata de incidență a cazurilor de Covid-19 a ajuns la 9,04 la 1.000 de locuitori, în creștere de la 8,74 cât era joi. Mai mare ca la Slobozia, urbe de rang inferior

 

Mașina de fabricat “Parlamentul meu” e turbo

Rata de infectare, pe post de dublă măsură, e folosită cu sârg, pe principiul machiavelic al scopului scuză mijloacele. Inspectorii SANITARI sunt detașați în alte dregătorii. N-are cine să măsoare furtul la cântar.

Primele 12 judeţe ca rată de infectare la mia de locuitori în ultimele şapte zile sunt: Sibiu, Cluj, Timiş, Ilfov, Braşov, Alba, Sălaj, Bihor, Arad, Bucureşti, Constanţa şi Mureş, conform statisticilor seci.

Capitala a avut aproape o mie de cazuri noi, în ultimele 24 de ore şi o rată de infectare la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, de 5,6. Numărul infectărilor a crescut masiv în Ilfov, județ care a ajuns la o rată de infectare de 6,83.

Dar nu toate orașele se măsoară la talia pandemiei cu aceeași oca.

De ce Clujul face opinie separată?

Cu o rată de 13,49 la mia de locuitori, oraşul Sibiu a intrat de luni în carantină. De voie, de nevoie.  

Douăzeci și patru de judeţe au o rată de infectare de peste 3 la mia de locuitori. Unsprezece au peste 5. Zic datele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică.

În Cluj-Napoca rata Covid a ajuns la 9 la mie, mult peste pragul de 6 la mie, peste care se impune izolarea localității. N-au băgat Clujul în carantină, pentru că Emil Boc are pile la stăpânire. Vrei să piardă voturi în fieful electoral al PNL?, îl întreb pe cel ce nu înțelege.

În orașul Bocului de câmpie, vă mai amintiți cosașul, rata de incidență a cazurilor de Covid-19 a ajuns la 9,04 la 1.000 de locuitori, în creștere de la 8,74 cât era joi.

Cu toate acestea, autoritățile susțin că nu este luată deocamdată în calcul instituirea carantinei în oraș.

Dacă nu s-au clujit autorităție sanitare, dar de slobozit s-au slobozit pe amărășteni

În România, orașe cu o rată mai mică de infectare sunt deja în carantină. Cum ar fi Slobozia, deja închisă, după ce a raportat o rată de doar 7,46 la mia de locuitori.

Clujul nu e Slobozia, cum Șindrilița nu e o gară.

Românii de rang superior, adică cei care votează dreapta, au privilegii în majoritatea marilor orașe. Că la Alba Iulia, primar e un fost liberal, acolo iată pedeapsa. Orașul e închis. Nu și furnalul de voturi, care pufăie în dor mărunt.

Carantinarea, la jumătate. Iată soluția de reformă!

Guvernanților le-a venit idea îndrăzneață și calificată (că doar nimeni nu-i sancționează) de a diviza populația. Pe deoparte cei cu rang superior, adică premium, cum ar veni, și pe cealaltă cei de mâna a doua, electorii stângii.

Fac ce vor pentru că nimeni nu le mai e împotrivă. Cum să nu furi la cântar când militia pieței e mână-n mână cu hoții?

Pe lângă rata de multiplicare au mai găsit tot felul de coeficienți ai păsuirii de intrare în izolare.

În Timișoara, ca de pildă, rata Covid a trecut de șapte la mie. Alte orașe, sub cifra asta sunt condamnate deja la izolare.

Știți voi: 7 e mai mare decât 6 în socoata omului normal. Dar când e grabă mare spre instituirea plenară a “Parlamentului meu,” nu mai e timp de reguli sau de tăgadă.

Greu la Deal, dacă nu ai 4×4

Vine ea și carantina totală, dar asta numai după alegeri. Votați bine! Oricum iasă cine trebuie.

P.S. L-am ascultat aseară pe președinte fără voia mea. Eram într-un studio de televiziune. Când am auzit că îi trebuie Parlamentul lui ca să facă reforma, m-am și gândit cum Apendicele Nelu (chirurgul din Huși, ajuns ministru) va face reforma cu secretara sub masă. Sau pe masă. Asta în funcție de fantezie.

Președintele Iohannis sigur că nu știe ce ce se petrece dincolo de ușile capitonate, dar că nu s-a mai într-unit Colegiul director asta bistosz a aflat. Dar când aud cuvântul REFORMĂ, mă și gândesc câtă platitudine încape în casa melcului guvernamental.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă