12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCe zic sondajele electorale?

Ce zic sondajele electorale?

Dacă în cercetările sociologice cele ale PSD, partidul este bară la bară cu PNL, în limita de 29-30%, în cel al PMP, surpiză: PSD e pe primul loc cu 31%.

În sondajul CURS, PNL e la 30%, iar PSD cu 29%.

Cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, sondajul realizat de IMAS (o firmă apropiată PNL), la comanda Europa FM, arată că PNL înregistrează acum 28,5% din preferințele românilor, în scădere față de 32,6% din voturi în octombrie. PNL ar fi avut în septembrie: 34,7.

PSD se situează în cel mai recent sondaj IMAS la 23,6%, în creștere față de luna anterioară. În octombrie, Barometrul Europa FM arăta că Partidul Social Democrat era creditat cu 21,7% din opțiunile de vot.

Pro România apare în acest sondaj la 9,4%, iar PMP sub pragul electoral, lucru negat de celelalte instituții de cercetare.

O prezență redusă la vot favorizează partidele de structuri: PNL și PSD

Pentru o analiză cât de cât mai apropiată rezultatului final trebuie avută în vedere prezența la vot.

Conform lui Bruno Ștefan, coordonatorul BCS, întrebat de Horia Alexandrescu de la Canal 33, doar 26% din cei 52% care și-au exprimat intenția de a merge la vot au o idee clară cu cine să voteze. Dar din aceștia nu toți se vor prezenta la urne.

În 2016, an fără pandemie, 38,6% dintre români și-au exprimat opțiunile. Prezența de acum se estimează a fi undeva sub acest procent.

O prezență de sub 35 % favorizează net partidele de structuri. Adică PNL și PSD.

Cea ce nu analizează nimeni este procentul extrem de mare al partidelor care nu intră în parlament. În jur de 12%. Enorm.

AUR și PER, partidele naționaliste

Ce e de remarcat e ascensiunea AUR și PER. Dacă ar fi candidat împreună intrau singur în parlament. Ambele partide au un mesaj creștin, suveranist, naționalist.

Dacă primul partid are energie, cel de-al doilea, reprezentativitate prin trei nume grele: Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae, Bogdan Stanoevici, toate plecate din PSD.

Ceea ce se vede extrem de limpede, din toate sondajele, e că PSD ar fi putut fi câștigător detașat al alegerilor parlamentare, dacă nu ar fi renunțat la discursul naționalist. Cel puțin 3 procente s-au dus și nu se vor mai întoarce, poate puțin, câte puțin, prin redistribuiri.

O creștere spectaculoasă o are USR-PLUS. Dacă la vechile alegeri USR a adunat 13%, acum se aprorie de 20%.

 

 

Vocile lumii:

Conform instituțiilor consultate, partidele care rămân în afara Parlamentului sunt:

PER – 3,6 %

AUR – 3 %

PNȚ Iuliu Maniu Ion Mihalache – 2 %

PPUSL – 2 %

Alte partide (cumulate): 2 %

Toate aceste voturi se vor redistribui. Deci câștigătorul va avea o primă electorală consistentă.

Distrugerea opoziției e visul oricărei tiranii. Înainte de a vota contra PSD, ar fi bine să ne gândim dacă nu ne facem harakiri, într-o stare obsesiv-compulsivă

Vor apărea anarhiștii!

În București, USR-PLUS va rupe hegemonia PSD. Și va urca la 30-32%, asta chiar în condițiile în care Nicușor Dan a spus că el votează cu PNL.

PER va depăși, în București, pragul psihologic de 5%. Prin ascensiunea sa, zestrea de 300.000 de voturi a PSD-ului, de la ultimele alegeri din capitală, se va diminua.

PNL, din lipsă de structuri în București, va rămâne cantonat în 20%.

Singurul liniștit din toată povestea electorală este UDMR. Ministrul de externe de la Budapesta a venit special pentru a stârni imboldul populației maghiare pentru a merge la vot.

Marea dilemă este dacă Pro România șade atât de confortabil „cât socoate” Alin Teodorescu, un meseriaș al cercetărilor sociale. Răspunsurile sunt legate totuși de păduri. Prea mulți din structurile nevăzute s-au săturat de promisiunile neacoperite de fapte ale lui Victor Ponta.

Firește întrebarea principală rămâne.

De ce vrea “pupitrul mobil” o largă majoritate?

Va reuși Klaus Iohannis, singurul care a făcut campanie în această perioadă, să-și împlinească visul? O largă majoritate, care i-ar permite schimbarea Constituției?

Pentru a reuși acest lucru are nevoie de 2/3 din Parlament. Adică un PSD de sub 30%, partid care nu agreează propunerile de modificare ale hărților administrative ale țării și nici amputarea Curții Constituționale.

Un bloc de 66% (PNL-USR-PLUS-PMP-UDMR) este aproape imposibil de obținut.  De aceea în ecuația intrărilor și ieșirilor din Parlament e important Ponta. Și încă mai negociază pe ascuns.

În rest, mergeți la vot! Chiar dacă sunteți neîncrezători. Dacă am fi o democrație adevărată, nu o firavă colonie, am vota un partid la Senat și altul la Camera Deputaților.

Celebrul checks & balances ne-ar asigura că nu urmează erdoganizarea țării.

Scopul ascuns

Klaus Iohannis este un individ extrem de viclean și de hotărât. Dacă duminică i se dă toată puterea, prin reforma de sistem, pe care tot o pritocește, va instala plenar, vorba marxistului, structurile nevăzute la butoane.

În cazul în care visul prinde contur, serviciile vor reinventa haștagiști noi, anarhiști, care să se bată cu naționaliștii. Astfel, instituțiile de forță își vor arăta colții. Și ne vom întoarce în timp.

De aceea PSD trebuie să rămână la un 30 % consolidat. Măcar președintele să nu poată face praf constituția care, în ciuda cârcotelilor noastre din anul 2003, a stabilit un oarecare echilibru între puteri.

Distrugerea opoziției e visul oricărei tiranii. Înainte de a vota contra PSD, ar fi bine să ne gândim dacă nu ne facem harakiri, într-o stare obsesiv-compulsivă.

Printre primii 100 de parlamentari mai e vreun civil?

Vă imaginați cum ar arăta România fără Consiliul Superior al Magistraturii, cu un Avocat al Poporului pus de progresiști, cu o Curte Constituțională, controlată de serviciile secrete?

Bătălia nu e între PNL și PSD, ci între cine va controla total viitorul.

În cazul în care Constituția ar fi modificată, PNL va fi un simplu apendice, chiuretat zilnic de chirurgii de sistem. Nu vă bucurați de nicio victorie! Aveți-vă grijă de sănătate și de educație!

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă