12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCine va câştiga alegerile locale din Bucureşti?

Cine va câştiga alegerile locale din Bucureşti?

Ca unul care  a scris primul manual de campanie electorală din România, îmi exprim rezerve faţă de cercetările cantitative, fără o corelare cu cele calitative.

Încrederea e o notă bună, dar nu de trecere

Totuşi, privind din avion, Gabriela Firea porneşte ca favorită. Stă în coasta lui Klaus Iohannis la capitolul încredere. 44% dintre bucureşteni au încredere “multă” şi „foarte multă” că e îndreptăţită să conducă mai departe destinele metropolei.
În contextul actual, un primar în funcţie, dacă nu a făcut tâmpenii, e greu de doborât. Iar actualul edil nu a făcut minuni, dar nici greşeli flagrante. În plus şi-a fidelizat, unic în România, mai multe grupuri sociale. E greu de scos din  Primărie, mai ales de un agent contestatar, precum Nicuşor Dan, cu agendă distructivă.
Dar cărţile nu sunt încă jucate.

Cine provoacă marea emoţie, CÂŞTIGĂ

Cum alegerile se câştigă pe baza emoţiilor,  singurul capitol insurecţional electoral, în care Gabriela Firea e deficitară, surprizele pot apărea. Cel puţin aşa pare. Nu-i cunosc strategii politici şi de campanie.
Ultimul sondaj CURS relevă însă o egalitate între PNL şi PSD. 30-30. Un scor strâns. De metronom. Cele două mari partide sunt urmate la distanţă de Alianța 2020 USR+PLUS cu 17%, PMP cu 7%, Pro România cu 6% și ALDE cu 5%.
Potrivit datelor lupta pare foarte strânsă între candidatul PSD, Gabriela Firea şi cel al PNL, Nicuşor Dan.

 

 

Întrebați cu cine ar vota în cazul în care s-ar forma două mari alianțe pentru a-i susține pe Gabriela Firea (PSD-Pro România-ALDE) și Nicușor Dan (PNL-PMP-USR-PLUS) în lupta pentru Primăria Generală a Capitalei, 44% susțin că ar vota pentru actualul primar general, în timp ce 40 ar alege candidatul susținut de PNL.

Interesant e că alianţa de stânga, pe votul politic, ar obţine dacă votul ar avea loc mâine, doar 41%, în timp ce gruparea de dreapta, 54%, prin adunarea  procentelor fiecare. Dar după cum se ştie din comunicarea politică, efectul de alianţă poate aduce un bonus.

Consiliul General, ostil?

Gabriela Firea pare în avantaj. În cazul în care va câştiga un nou mandat se va confrunta însă cu un consiliu general ostil.

Toate informaţiile din sondaje trebuie validate. Bazele de date se închid la cheie? Sunt luate în calcule analizele de climat social? Tendinţe, crezuri, valori… Grupurile focus sunt cele care fundamentează strategia de campanie.

Bucureştiul e o probă de foc pentru strategii politici. Poate e pentru prima oară când bătălia va fi câştigată de cei care ştiu să monteze mai bine piesele pe tabla de şah şi gândesc cu trei mutări înainte.

 

Vocile lumii:

Ludovic Orban, ieri la B1 tv: “Nu vom avea alianţă electorală cu USR la alegerile locale, decât în Bucureşti. Nicuşor Dan e susţinut de PNL şi de USR”

 

Marea problemă a Gabrielei Firea este cum va rezista asaltului emoţional. America este un exemplu de cât de repede se poate aprinde fitilul. Emoţiile încing spiritele.

Specialist în demolare, Nicuşor Dan va aduce buldozerele

Sondajele politice făcute publice, mai ales în precampanie, nu sunt relevante din punctul de vedere al matematicii electorale. Ele sunt fie de încurajare, fie de testare a adversarului, fie de mobilizare a electoratului propriu.

 Marea problemă a Gabrielei Firea este cum va rezista asaltului emoţional. America este un exemplu de cât de repede se poate aprinde fitilul. E necesar un mort ca lumea să explodeze. Nimic nu mai e ca înainte de incidentul cu moartea lui George Floyd.

Emoţiile încing spiritele. Pe baza lor se fabrică scenarii. Cei care ştiu cum să gestioneze sentimentele umane sunt de vreo câteva decenii victorioşi în bătăliile politice.

Deobicei opoziţia orchestrează, cu ajutor specific, prin societatea în civil, câte o epopee de gen.

Poluarea, gen?

Marea sensibilitate a bucureştenilor e la poluare. Câteva date de specialitate, un accident minor, o intoxicaţie, apariţia vreunei victime reprezintă părţi din meniul specific aprinderii focului. Nimic nu e nou în strategia politică. Nimeni nu riscă să inventeze scenarii sau tactici noi. Cele mai eficiente sunt piesele odată jucate.

Iar piesa cu poluarea a rulat prin Germania, încă din anii 1970. În războiul pentru supremaţia centralelor nucleare, Uniunea Sovietică a sponsorizat partidele ecologiste. Creştin democraţii s-au prins de şmecherie şi au plusat masa. Le-au atras de partea lor.

La noi doar societatea civilă pedalează pe cartea ecologistă. Dar că societatea civilă e mai mult în civil decât cum i-ar spune numele, oricând poate scoate bomba ecologică.

Toată lumea promite verzi, nimeni uscate

De acest lucru ştie şi primarul socialist Anne Hidalgo al Parisului care şi-a fundamentat campania pentru un nou mandat pe politicile ecologice, mult mai importante şi mai profunde decât în primul mandat, proclamând, nici mai mult nici mai puţin o „metropolă 100 de biciclete,” în viitorii ani. Ea şi-a propus să transforme unele dintre cele mai importante pieţe centrale în zone pietonale. 
Şi Boris Johnson a câştigat în 2016 alegerile de la Londra, punând un accent pe zonele de dezvoltare verzi ale oraşului.

Controlul poluării nu e în subordinea Primăriei Generale. Who care?

Nu interesează pe nimeni că Primăria generală a capitalei nu prea are atribuţii legale în controlul şi gestionarea calităţii aerului, acestea depinzând de instituţii guvernamentale.
Singura cale de reuşită a lui Nicuşor Dan e asaltul asupra bastionului cetăţii. Va trage cu toată artileria din dotare. Şi la distrugeri e campion. Cu ajutor specific de la cadrele specializate ar putea chiar câştiga.
Dacă se menţine, totuşi, Firea la Primărie, va avea garantat un Consiliu General ostil. Mai contează că Nicuşor Dan a stat pe tuşe trei luni? Şi-a curăţat armele şi şi-a calibrat cătările. Memoria colectivă e scurtă. Doar ce se întâmplă acum contează.
Show-ul de abia începe. Doar COVID.-ul mai linişteşte agenda.
 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă