Cîțu sau Orban. Emoția sau banul

Marius Ghilezan Actualizat: 22.06.2021 - 11:57
Marius Ghilezan

Exact când noua tulpină Delta a coronavirusului va face ravagii în România, cinci mii de liberali se vor reuni într-un congres. Va fi care pe care. Din conflagrația dintre reformiști și conservatori pierde doar România.

Share

Un lucru nu se pune în discuție în spațiul media: cine pierde lupta pentru șefia PNL pleacă de a doua zi acasă.

Dacă va câștiga Ludovic Orban, Florin Cîțu va fi demis printr-o moțiune de cenzură, iar Orban se va reîntoarce la guvern, ca prim ministru.

În cazul în care Florin Cîțu va birui, cu așa numita lui aripă reformistă (compusă din vechii pedeliști), actualului președinte al Camerei Deputaților i se va trage scaunul de șef al Camerei.

Win-win sau win-lost?

Ar putea fundamenta o cercetare doctorală, nu o analiză de real-politic.

Glumind un pic, e lesne de corelat variabila dependentă “liberalii” cu cea independentă “pedeliștii.” Experimentul științific ar putea duce spre concluzia că nu contează culoarea părului, năravul se schimbă.

Lăsând ironia deoparte, baronii proveniți din partidul lui Băsescu: Falcă, Hava, Boc, Flutur, mari învârtitori și trădători de profesie, s-ar asigura și de controlul politic al Biroului Politic în cazul în care Orban ar fi victorios. Alegerile pentru acest for reprezentativ se fac cu o zi înainte de scrutinul prezidențial.

Obișnuiți ai combinațiilor fără măsură, corifeii lui Băsescu în politică s-ar mulțumi doar cu biroul, controlând astfel președintele, chiar Orban fiind.

Situația "câștigătorul ia totul" nu este prevăzută în statutul PNL. Au mai existat coabitări.

Toate sondajele interne din PNL îl dau momentan câștigător pe actualul președinte, nejucător.

Trădarea e în sânge, consecvența e o stare străină casei liberale

Doar că cei care cunosc rezultatele celorlalte congrese știu că voturile se pot bascula într-o noapte. Loialitatea nu face casă bună cu interesul.

Fiecare delegat are un preț. Iar oamenii din spatele lui Florin Cîțu știu vor și pot să ofere de la bani, la poziții guvernamentale.

Ca în orice ecuație a puterii, sentimentele nu contează. Interesul poartă fesul. Te faci frate cu dracu până treci puntea.

Echipa din spatele lui Cîțu a formulat mesajul de campanie că el este soluția schimbării. Hiatusul dintre realitate și visare, l-a dus în situația de a se prezenta drept alesul națiunii române. A spus recent că a convins românii că el e bun de premier. Asta ca o scuză (care acuză) la certitudinea că victoria lui a fost rezultatul unui șotron politic, jucat în curtea școlii de făurit lideri.

Nici măcar poporul liberal nu l-a cunoscut, darmite marea masă electorală.

S-a poziționat într-o postură de un ridicol ne mai întâlnit!

Doar nu credeți că Florin Cîțu va conduce?

Când zici Cîțu președinte și mai ești teafăr la cap știi cine va conduce partidul. Alina Gorghiu, cea care în 2016, din calitatea sa de președinte al PNL, i-a deschis drumul PSD-ului spre nimicitorul scor de 43%.

Știind că singură nu face nimic, a schimbat tactica, strategia fiind aceeași. Îi pune în gura premierului cuvinte otrăvitoare, doar va mușca pe cineva din tabăra adversă.

PNL-ul a mai fost de multe ori scindat. Nu e capătul lumii dacă Florin Cîțu se întoarce la jocurile de bursă sau Ludovic Orban, la șahiștii din Cișmigiu.

Politica are o forță imensă de regenerare. PNL-ul nu va muri, chiar dacă fluturii și bocii vor lua în stăpânire moșia lui Ion I.C. Brătianu.

Emoțiile nu aduc bani. Jelania e pentru cei slabi. Doar cei care știu să calce pe cadavre ajung sus, la cireșele “fire de tort.”

Toți am știut că absorbția PDL-ului în PNL nu va fi fără urmări. Ambițiile liderilor partidului erau mari. Ei au știut să joace mai mereu în echipă, lucru pe care vechii liberali n-au știut să o facă.

Băsiștii s-au retras patru ani într-o opoziție de catifea pentru a da asaltul acum, prin mâna unor vechi liberali, plecați după fentă și asurziți de cântecul de sirenă al Alinei Gorghiu.

Orban are structurile de forță împotrivă

Ce nu știe Ludovic Orban în acțiunea sa de arat țara e că a doua zi strategii lui Cîțu au pe birou nu numai numele celor bătuți pe umăr de actualul președinte, dar și promisiunile făcute.

Cât despre înnoire, nu premierul poate fi catalogat ca promotorul tinerilor în politică. Orban a adus fel de fel de coțofene și de tiriplici care, iată, azi îi fac felul trecând în tabăra lui Cîțu, așa zis reformatoare.

Congresul, cum am mai spus, se va desfășura în plin val patru al coronavirusului, prilej pentru delegați nu doar de a schimba impresii ci și nițcaiva microorganisme.

Cinci mii de oameni nu au numai cinci mii de interese ci și cinci mii de respirații pe secundă. Regi, pentru două zile, vor fi banul și puterea. Are Ludovic așa ceva?

Disputa pare în favoarea lui Orban, din punct de vedere al masei electorale. Cea ce nu ia în calcul acesta e apariția vreunei lebede negre – un al treilea cu rol de iepure – sau intervenția în forță a lui Iohannis.

Cine l-a pus pe Orban să se certe cu Eduard Helvig?

Vocile lumii

Europa liberă

“Declarația lui Florin Cîțu că a convins o „Românie să fie premier” și acum îi e mai ușor să-și convingă colegii din PNL a fost privită ironic în partid.

„Cîțu nu a câștigat niciodată alegerile. Niciodată. Nici el, nici Orban nu au câștigat în București unde au candidat. Am râs când am auzit declarația lui Cîțu. Să spună ce scor a avut la București”, a afirmat un alt șef de organizație,” a scris Europa liberă.

 

 

 

Comentarii

loading...