21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCine va retrograda din Guvernul Tudose. Trei candidați pe două locuri |...

Cine va retrograda din Guvernul Tudose. Trei candidați pe două locuri | OPINIE

La ora la care scriu aceste rânduri nu s-a anunțat lista oficială a miniștrilor care vor fi remaniați.

Știm că sunt cinci poziții de pe care se va retrograda din Guvern. Trei nu mai pot fi salvați nici măcar la intervenția disperată a președintelui PSD, Liviu Dragnea. Este vorba de cei trei membri ai Cabinetului Tudose vizați de dosare penale: vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, şi ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie. Pentru cele două locuri de miniștri remaniați se bat trei personaje. Este vorba de Liviu Pop, ministrul Educației, Florian Bodog, titularul portofoliului Sănătății, și Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.

Ei sunt cei mai slabi miniștri din Guvernul Tudose, iar doi își vor pierde postul.

Premierul Tudose i-a identificat corect pe cei mai neperformanți membri ai Executivului. Grav este că cei mai slabi miniștri gestionează domeniile vitale de dezvoltare a României.

Fără o autostradă care să străbată țara de la un capăt la altul, România pierde anual 1% din PIB – arăta o analiză economică. Răzvan Cuc nu a fost doar un ministru extrem de slab, care nu a reușit să deschidă niciun metru de autostradă. Răzvan Cuc este un ministru ridicol. Dacă veți intra pe pagina de internet a Companiei Naționale de Autostrăzi, veți vedea zeci de anunțuri privind intenția de scoatere la licitație a unor drumuri, pasaje, șosele de centură. Răzvan Cuc a deschis zeci de șantiere exclusiv pe hârtie, ca să avem impresia că la Transporturi se muncește, nu glumă. Răzvan Cuc a tăiat panglica pe 9 kilometri din Șoseaua de Centură care se străbat în două ore pentru că un pod și un giratoriu nu au fost încă terminate. Pentru toate acestea, Cuc trebuie să plece urgent.

Florian Bodog nu îndeplinește niciun criteriu pentru a rămâne ministru al Sănătății. De curând, o investigație jurnalistică a arătat că ministrul a căzut testul integrității, fiind un plagiator de cea mai joasă speță. Și-a însușit din alte surse două treimi din teza de doctorat. Florian Bodog nu știe câte tulpini au vaccinurile antigripale achiziționate de ministerul pe care îl conduce. Bodog s-a comportat ca un elev pe care doar norocul îl mai poate salva atunci când este prins cu lecția neînvățată. Bodog nu a pus bazele unui program coerent de vaccinare a copiilor. În iunie 2017, când i-a făcut Dragnea evaluarea, Bodog avea 9 măsuri parțial realizate și 14 nerealizate. Celebra promisiune, construirea unor spitale, nu există nici pe hârtie.

Al treilea candidat la retrogradarea din Guvernul Tudose este Liviu Pop. Ministrul Educației este mincinos, agramat și incompetent. Săptămâna trecută susținea că a recuperat toate întârzierile imputate de partid predecesorului său, Pavel Năstase. Am dovedit că Pop nu a remediat niciuna dintre cele 28 de măsuri care i-au rămas „grea moștenire“ din guvernarea Grindeanu.
Pop a intrat în folclor prin declarațiile sale: „Cer anticipat scuze pentru greșelile pe care le-am făcut“. Sau: „Vă asigur că pe toate pe care le aflăm încercăm să le soluționăm. Nu putem toate o dată. Nu putem ceea ce nu am făcut timp de 27 de ani să o facem pușcând din degete“. Ori: „Educația este gratuită conform Constituției! În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate. Părintele asigură altă parte din gratuitate, dar pentru copil e gratuit! Copilul nu plătește nimic! Dar plătește școala și părintele“. O asemenea exprimare arată că Pop nu cunoaște sensul cuvintelor.
Liviu Pop vrea manual unic, editură unică, numiri pe criterii politice și de gașcă și ia decizii peste noapte fără să se consulte cu absolut nimeni, așa cum s-a întâmplat când a interzis auxiliarele.
Oamenii care ar trebui să se ocupe de autostrăzi, spitale și școli sunt cei mai slabi din Guvernul României. Este o analiză care reflectă pe deplin realitatea de pe teren. Avem cei mai puțini kilometri de autostradă dintre statele membre ale Uniunii Europene și cei mai mulți morți pe șoselele patriei. După Revoluție nu s-a construit niciun spital; în cele vechi colcăie infecțiile nosocomiale. Avem cele mai multe cazuri de moarte infantilă. În Educație, avem cei mai puțini tineri cu studii superioare, cei mai slabi elevi la testele PISA și un șomaj ridicat pentru categoria de vârstă 18-25 de ani.
Pe cine va salva premierul Tudose dintre titularii de la Educație, Sănătate și Transporturi? Pariez că fericitul care va supraviețui remanierii Guvernului este Liviu Pop. Nu pentru că Educația ar reprezenta „răul mai mic“. Ci pentru că Tudose are o vulnerabilitate. Teza de doctorat a lui Mihai Tudose, un plagiat oribil, s-a pierdut între Academia Națională de Informații a SRI și Ministerul Educației, după cum am dezvăluit luna trecută. Aceste două instituții sunt chemate să analizeze teza de doctorat a premierului și să consfințească frauda academică a lui Tudose.
Până acum, Liviu Pop a blocat analiza. Iar Tudose știe că același ministru al Educației (atunci interimar) Liviu Pop l-a scăpat, în 2012, pe Victor Ponta de acuzațiile de plagiat.

 

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă