12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDiscuțiile despre reforma SRI s-au închis: și Dragnea, și Iohannis se tem...

Discuțiile despre reforma SRI s-au închis: și Dragnea, și Iohannis se tem să-i supere pe generali | OPINIE

După ce a început în forță, cu promisiuni de reformă, avocatul Țuțuianu a făcut ceea ce bănuiam: a transformat Comisia parlamentară de control al SRI într-un instrument de protejare a mafiei de partid.

Săptămâna viitoare, Țuțuianu o aduce în fața comisiei pe colega sa de partid, deputata Andreea Cozma, împreună cu un alt fost deputat PSD, Daniel Florea. Domnișoara Cozma a fost trimisă în judecată de DNA alături de fostul preşedinte al CJ Prahova din perioada 2004-2008 Florin An­ghel, pentru vânzarea subevaluată a cazărmii „Ciuperceasca“. Ea este fiica lui Mircea Cozma, fost președinte al CJ Prahova, condamnat pe fond la opt ani de închisoare pentru corupţie. Și fratele ei, fostul deputat PSD Vlad Cozma, este cercetat de către DNA.

Este fără precedent ca în Comisia parlamentară de control al SRI să fie audiate persoane care au pro­bleme penale și care, în mod evident, repre­zintă un grup infracțional organizat. Din partea PSD, nu mă mai miră nimic. Știam din momentul în care au câștigat alegerile că vor dori să pună mâna pe SRI. Au obsesia serviciilor secrete. Vor să taie conducta de informații care duce de la SRI la DNA – dacă ea mai există.

Ce mă miră este faptul că USR nu spune un cuvânt. Nu mă gândesc defel la PMP: Traian Băsescu este, de facto, avocatul binomului Ghiță-Udrea. Bă­sescu este plimbat pe la televiziunile lui Sebastian Ghiță, în prime-time, și nu face decât să recite piesa cu Kövesi si Coldea. Păcat. E la concurență cu alt fost președinte, Emil Constantinescu, care e plimbat în lesa lui Tăriceanu. PNL a reacționat, prin Cezar Preda. Însă USR tace și încep să mă întreb dacă e incompetența începutului de mandat sau altceva…Pentru că am avut parte de aceeași tăcere strategică și în momentul în care „România Liberă“ a scris despre relația lui Mugur Isărescu cu fosta Securitate. Nu îmi dau seama de ce subiectul serviciilor secrete e tabu în USR, deși între parlamentarii săi se află foști miniștri sau activiști pentru drepturile civile – toți știu și înțeleg ce se întâmplă cu serviciile secrete din România.

Pe fond, problema este că PSD, în loc să încerce să reformeze SRI – să-l demilitarizeze, să impună un cod de conduită, să găsească o soluție pentru ca firmele „sub acoperire“ să nu se transforme într-o sursă de corupție – nu încearcă decât să instaleze niște capete de pod în interiorul SRI, pregătind ocuparea totală, dacă va prelua și Cotroceniul. Din această perspectivă, pentru un ziarist, este o opțiune dificilă: criticând, acum, SRI-ul, ajuți indirect PSD-ul. Însă, nu poți să nu vezi problemele structurale din acest serviciu, care au rămas, inclusiv uitatele plagiate de la Academia Națională de Informații. Situația este complicată de faptul că Iohannis nu a numit la SRI un prim-adjunct, după demisia lui Florian Coldea – deși nu are nevoie de aprobarea Parlamentului – iar la SIE nu mai există director plin din septembrie 2016. Klaus Iohannis a spus că va propune un nou șef la SIE după alegeri, dar acum s-a trezit în fața unui PSD extrem de agresiv, care amenință că-i va respinge propunerea dacă nu negociază.

Pe termen scurt nu cred că se poate încerca o reformă a SRI, pentru că orice numire sau proiect de lege care vor trece prin Parlament vor fi folosite de grupările mafiote din PSD. Nu există nici cea mai mică bună-credință la această grupare organizată. Însă actuala opoziție, plus președintele Iohannis, ar putea pregăti terenul unor schimbări. În 2007, PNL – aflat în conflict cu președintele Traian Bă­sescu – a propus un pachet interesant de legi a siguranței naționale. Multe propuneri erau cu dedicație: SPP și STS treceau în subordinea MAI, condus la acel moment de Cristian David.

Dacă depășim astfel de prostii, pe acele proiecte se poate discuta. Printre altele, propuneau ca SRI să nu mai poată desfășura activități econo­mice. Iohannis și susținătorii săi din Parlament ar putea începe discuțiile pe aceste subiecte. Dar nu cred că au curaj, se tem să-i supere pe ofițerii din serviciile secrete, să se atingă de privilegiile lor. Mă tem că situația actuală este ideală pentru nomenklatura din SRI: este un blocaj perfect, și Iohannis, și Dragnea vor să le capteze bunăvoința. Vor rămâne în continua­re unul din puținele servicii secrete militarizate din UE – probabil singurul – cu pensii speciale, cu o structură supra-încărcată și în afara oricărui control civil serios. Iar domnul Mugur Isărescu va închide, prin uitare, scandalul cooperării sale cu fosta Securitate. 

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă