15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialExperiența texană: pedepsele dure reduc criminalitatea | OPINIE

Experiența texană: pedepsele dure reduc criminalitatea | OPINIE

Știu că noi, cei care locuim în Texas, avem în Europa imaginea unor cowboy care trăiesc după regulile din 1800, când hoții de cai și de vite erau executați fără multe discuții. Votăm cu Donald Trump și cu republicanii, menținem una dintre cele mai reduse fiscalități din Statele Unite și avem cel mai mare număr de execuții de pe teritoriul nord-american. 96 de execuții din 2010 până azi!

Însă, dincolo de patriotismul meu local, vă spun că sistemul funcționează bine, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al menținerii criminalității sub control. Aș vrea să vă explic, pe scurt, cum funcționează sistemul penal din Texas și să vă arăt că pedepsele dure produc rezultate. 

Discuția despre pedeapsa cu moartea este, de obicei, profund emoțională, iar europenii sunt empatici nu cu victimele, ci cu criminalii. Dar studiile arată că aceasta descurajează și determină o reducere a numărului de omoruri.

Mai există o regulă penală care se aplică aici, în Texas, dar și în alte state: așa-numita „three strike law“, care presupune că la a treia infracțiune majoră consecutivă nu mai ieși din pușcărie niciodată. Bineînțeles, liberalii americani – așa numim aici, în SUA, ceea ce europenii definesc drept „socialiști“ – spun că este o sancțiune mult prea dură și avem prea mulți oameni în închisori, care sunt suprapopulate. Este adevărat că în California au existat cazuri în care oameni care au furat un hamburger au fost condamnați, în baza regulii „three strikes law“, la 25 de ani de închisoare. 
Dar California a schimbat modul de aplicare a legii, iar infracţiunile minore nu mai intră sub incidenţa „three strikes law“. 

În Texas, am prevăzut de la început că „three strikes law“ se aplică doar pentru fapte grave. Am să vă dau un exemplu simplu: în Texas, domnul Gheorghe Ștefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamț, și-ar petrece restul vieții în pușcărie. Domnia sa are deja vreo două condamnări pentru corupție și este judecat pentru o a treia acuzație. 

Cu ajutorul unor legi făcute de prietenii infractorilor, pentru infractori, și cu complicitatea unor magistrați pesedizați, domnul Gheorghe Ștefan a fost eliberat condiționat după ce a petrecut câteva luni în arest și mai puțin de un an în închisoare. 

Din prejudiciul uriaș pe care l-a adus statului român n-a plătit mai nimic fiindcă şi-a ascuns averea. Nu-i de mirare că marii corupți nu se tem de pedeapsă și vor recidiva. Statisticile din diferite state ale SUA unde se aplică „three strikes law“ arată o scădere semnificativă a criminalității din momentul aplicării acestei reguli. 

De altfel, creşte numărul statelor/ţărilor care aplică această regulă: în 2009 a fost introdusă în Coreea de Sud, iar în 2012 a fost adoptată de Massachusetts, un fief 100% democrat (niciun republican nu reprezintă acest stat în Camera Reprezentanților sau în Senatul de la Washington). Celor uimiți de faptul că niște liberali/progresiști din New England au promovat o astfel de regulă le recomand să citească cazul dramatic al tinerei Melissa Gosule, violată și ucisă de un criminal care comisese deja 27 de infracțiuni! 

Studiile unor prestigioase universități din SUA arată și faptul că pedeapsa cu moartea a determinat o reducere a crimelor. Cuvântul-cheie este „descurajare“ („deterrance“): fiecare execuție poate fi asociată cu o reducere a crimelor. În 2009, cercetătorii au arătat că aplicarea pedepsei capitale a dus la o scădere cu 20% a crimelor împotriva copiilor. În Texas, după fiecare execuție s-au înregistrat cu 2,5 crime mai puțin. Am văzut o evaluare incredibil de cinică, aceea că este „puțin“! O viață de om este puțin? 

Eu le spun, deci, prietenilor din România: sunt un creștin crescut în principiile toleranței, dar există o limită de la care nu mai putem accepta ca criminalii să scape nepedepsiți sau cu sanc­țiuni minore. 

Dacă, după ce au furat sute de milioane de euro, aceşti indi­vizi stau la pușcărie câteva luni și când ies se bucură de averea făcută ilegal, este firesc să recidiveze și tot mai mulți să fie tentați să le urmeze exemplul. 

Fapt este că, acum, DNA e sub asaltul PSD, legile sunt modificate în favoarea infractorilor, iar „eliberarea condiţionată“ a înlocuit legea graţierii, fiind portiţa prin care scapă marii corupţi! Eu mă aşteptam ca domnul preşedinte să declanşeze promisul referendum în apărarea Justiţiei. Se pare că a uitat… 

Eu i-aş propune ca, dacă va declanşa acest referendum, să pună întrebări concrete, legate de majorarea pedepselor pentru corupţie, astfel încât acestea să devină efective şi să descurajeze. 

Dacă nu o va face el, sunt convins că peste 500.000 de români vor semna pentru un referendum de înăsprire a pedepselor pentru corupţi, astfel încât să băgăm spaima în ei.  

 

George Mioc
George Miochttp://george-mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.
Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă