30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiConflict în coaliție pe legile justiției

Conflict în coaliție pe legile justiției

De ce e atât de grăbit ministrul userist? Vrea să le trimită în Parlament la sfârșitul lunii, dar fără ca prevederile fundamentale să fie discutate cu partenerii politici? Mai mult, ar vrea să obțină votul majorității parlamentare, înainte ca cinstita Comisie de la Veneția să-și exprime punctul de vedere?

E deja o obișnuință la noile echipe de guvernare să schimbe legile justiției pe repede înainte.

Marșul forțat al ministrului

Dar acum, Stelian Ion pare că e într-un mars forțat. Cine-l impinge de la spate? I-a impus ceva Ambasada SUA? Pe stil nou, legile se fac prin păduri, iar scufițele roșii se duc la lup să ceară avizare? În ce hal de stat am ajuns? Statul barbă cot.

Misiunea lui Ion e înțeleasă și de barza venită nouă la mine-n sat. Omul cu trei procese la activ și cu două certificate medicale (potrivit cărora ar fi bolnăvior, săracul n.a.), pentru a-și lua o casă de  de la ANL în regim preferențial,  e ca soldatul credincios lui Stalin, dincolo de moartea dictatorului.  

Miniștrii liberali nu sunt informați. CSM-ul primește un colet. Ministrul nu discută cu asociațiile reprezentative ale magistraților. Orban răbufnește: “noi avem ciungă-n păr?”

Președintele PNL cere dezbaterea pachetului de legi, mai întâi de către specialiștii partidelor, iar mai apoi de către liderii acestora.

E normal ca viziunile diferite să îmbunătățească pachetul, servit cu de toate de la popotă sau de la ambasadă.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Poate că liberalii vor să impună necolaborarea cu serviciile secrete

Poate că liberalii nu vor ca reprezentanții magistraților din CSM să fie votați cu puhoiul sau cu regimentul, poate vor electori zdraveni la cap. Masa nu a reușit niciodată să creeze elite. Iar CSM-ul trebuie să fie un corp reprezentativ, legitim și independent.

Modificarea mandatelor șefilor de instituții de la trei la patru ani – așa cum vrea ministrul – e ca avansarea de la trei la patru stele.

Stelian Ion fuge ca dracu de tămâie, atunci când e vorba de necolaborarea magistraților cu serviciile secrete.

Poate că liberalii, sătui de suspiciunile rezonabile, și-ar dori o mai mare independență a magistraților față de corsetul instituțiilor de forță.

Ce ar fi dacă urmașii lui Gheorghe Brătianu, ucis mișelește la Sighet, ar impune o declarație de necolaborare cu serviciile secrete, cu sancțiuni foarte clare pentru cei care jură strâmb?

Hărțuiți, chinuiți, ostracizați de statul paralel, liberalii pot conștientiza, în al doisprezecelea ceas, că legile justiției trebuie să impună mai multe responsabilități procurorilor și mai puțină gargară publică.

Ce înseamnă libertatea instanțelor fără autonomia financiară a instituțiilor din teritoriu?

Legile îi lasă prea mult spațiu de manevră politrucului de la justiție, în dauna prevederilor constituționale, privind inamovibilitatea judecătorilor.

Cursurile de la Institutul Național al Magistraturii se vor reduce de la patru, la doi ani. În ritmul ăsta, vom avea iar procurori brigadieri, spre maxima fericire a noilor comisari ai fricii.

Orice modificare a unei legi trebuie să fie înspre mai bine, nu înspre mai rău. Haina cea nouă, despre care vorbește ministrul, nu trebuie să fie cu fireturi, ci cu fine cusături și nasturi nemicrofonați.

În doar trei luni de zile, ministrul a reușit să-și ridice în cap tot sistemul judiciar. În loc să comunice, el dă edicte, în loc să învețe din greșeli, el perpetuează obiceiurile malefice ale celor care din ascunzători și-au făcut far de supraveghere.

E atâta beznă în jurul său, pentru că în scurtul său mandat a furat prea mult curent.

Cine e Stelian Ion să poată judeca pentru un întreg sistemul judiciar?

Să ne înțelegem, el singur nu știe să treacă strada, darmite să gândească viitorul uneia dintre cele mai nobile profesii. E limpede că nu e decât un jolly-joker al serviciilor secrete, unite cu Potomacul de la izvor, până la scurgerea în marea cea mare.

Pentru a se apăra, susține că el doar a reeșapat pachetul de legi al lui Cătălin Predoiu, atât de liberal cât cocostârcul sigur să facă podul în gimnastica reconcilierii cu animalele pădurilor.

În apărarea lui a sărit și civilul Dan Barna, care-și asigură partenerii de conviețuire la putere că fiecare punct va fi negociat, în vederea obținerii consensului sperat.  

 Așa cum am mai spus, magistrații liberi nu vor mai accepta reîntoarcerea în cazarmă. Toată speranța lor se leagă acum de liberali. Vor trece puntea sau doar pârleazul?

 

Vocile lumii

Ludovic Orban

Președinte PNL

„Este nevoie ca proiectele de modificare a legilor justiţiei să fie realizate cu o dezbatere cât mai amplă şi cu contribuţia tuturor specialiştilor care pot să aibă un punct de vedere şi evident, în primul rând a specialiştilor din cadrul formaţiunilor din coaliţia de guvernare”, a declarat Ludovic Orban

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă