5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCoronavirus COVID-19. 7 mituri demontate

Coronavirus COVID-19. 7 mituri demontate

Dacă asculţi americanii, cărora li se fâlfâie de predicatele agenţiilor de stârnit spaima, îţi dai seama că naţiunile mari ies triumfătoare din orice cataclism artificial lansat.

Încerc să demontez o serie de mituri. 

1.      Coronavirus e cel mai ucigaş virus. Fals. Mortalitatea gripei ”Covid-19” este de 2,4%, comparativ cu 2,1% cât a fost cea a epidemiei de gripă din 2018. În Italia s-au declarat 7 morţi din această cauză. Toţi erau peste 70 de ani. Decesul apare doar la persoanele deprimate imunologic. Nicio publicaţie nu titrează informaţia că unul dintre ei era bolnav de cancer, în ultimul stadiu. Un medic român din Iaşi, Răzvan Constantinescu, s-a oferit voluntar să fie cobai: “Ca să-i lămuresc pe imbecilii care umblă cu chiloțeii pe nas prin aeroporturi, mă ofer voluntar să mă infectez cu virusul vieții,” a scris reputatul gastroenterolog.

2.      Ne apropiem de o pandemie. Fake-news. În afară de de Corea de Sud, Iran şi Italia, toate statisticile arată o scădere a numărului celor noi infectaţi şi a a morţilor. Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat că nu ne confruntăm cu îmbolnăviri severe şi decese pe scară largă în rândul populaţiei, pentru a vorbi de o pandemie. Ceea ce observăm sunt câteva epidemii, în diferite părţi ale lumii. Primul caz în Italia de coronavirus a fost declarat cu o lună în urmă. Cine a oprit autorităţile italiene să nu declanşeze procedurile de apărare? Toate rapoartele din China arată trendul descrescător atât al îmbolnăvirilor, cât şi al morţilor.

3.      Virusul este creat în laborator. Fals. Profesorul Adrian Streinu Cercel a infirmat într-un interviu recent din “România liberă” speculaţia, arătând că are toate caracteristicile unui microorganism care a făcut tranziţia de la animal la om, din cauza consumării alimentelor crude. Acum două sute de ani se mânca Sushi? – ne-a întrebat cunoscutul virusolog. The Lancet, cea mai prestigoasă revistă medicală din lume, a publicat caracteristicile genomice ale virusului, intitulat iniţial 2019-nCoV. Structurile sale sunt în proporţie de 88% asemănătoare virusului SARS, provenit de la lilieci. Enzimele (cu rol de transportatori) nu diferă de la o specie umană la alta. Apărătorii (citokinele n.a.) nu acţionează în funcţie de culoarea pielii, zic specialiştii.

 The Lancet: “Structurile coronavirusului sunt în proporţie de 88% asemănătoare virusului SARS, provenit de la lilieci.”

“Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic,” informează Ministerul Sănătăţii.

 Chiloţii tanga şi deficitul de măşti

4. Coronavirus care provoacă boala COVID-19 are tratament secret. Fals. Fiind un virus nou apărut nu are încă o schemă de tratament. Pregătirea unui vaccin durează minimum şase luni. “Momentan, nu există cercetări științifice  care  evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar  impotriva bacteriilor nu şi a virusului.

“ 97,8 % dintre cei aproape 100.000 de infectaţi s-au însănătoşit. Organismul are propriile arme de atac şi de apărare.

5. Folosirea măştilor pe figură te protejează de infectare. Fals. Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care sunteţi suspecți că ați fost contaminaţi  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă. Măştile încep să lipsească din farmacii. Românii au rezolvat problema. Au luat măsuri ca atare. Au pus la spălat chiloţii tanga ai iubitelor sau ai nevestelor. Pe internet circulă imagini în acest sens.

Pentru a fi în afara oricărui pericol, Ministerul Sănătăţii a publicat pe pagina sa un punctaj. Pentru a te apăra de virus nu e suficient doar să-ţi maschezi nasul şi gura. Trebuie să te speli regulat pe mâini, să foloseşti desinfectante, să nu mănânci carne crudă, să eviţi marile aglomerări urbane, să tuşeşti în batistă nu în palmă etc.

6. Produsele cumpărate din China sunt infectate. Fals. Piaţa produselor chinezeşti a luat avânt în ultima perioadă. S-au lansat zvonuri că mărfurile aduse din China ar purta coronavirus. Evident că e clar pe cine favorizează această temere indusă. Virusul nu rezistă pe obiecte mai mult de 48 de ore. Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (COVID-19).

7. Animalele de companie transmit coronavirus. Fals. În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie  să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie, se spune în punctajul Ministerului Sănătăţii.

Ca urmare, ne întrebăm cui foloseşte isteria. Dacă luăm lista morţilor zilnici de pe planetă şi o răspândim pe zeci de grupuri sociale creăm o emoţie. Facem ca oamenii să fie mai speriaţi. Profită unii. Dar asta nu înseamnă că mor mai mulţi ca deobicei. Pe wordometers.info puteţi evolua raportul viilor faţă de morţi în timp real. La ora redactării textului se năşteau 204.235 şi mureau 85.650. Suprapopularea planetei e evidentă din orice statistică. Natura îşi cere drepturile.

 p.s. În ediţia de mâine, despre uriaşul tun financiar dat pe bursă de profitorii isteriei create de Coronavirus.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă