19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCostache, unde e banca de plasmă?

Costache, unde e banca de plasmă?

O globulină anti-SARS-CoV-2 hiperimună (H-IG) este dezvoltată pentru a trata persoanele infectate cu virusul care provoacă boala COVID-19. Mai toate companiile mari farmaceutice de profil studiază posibilitatea creării acestei globuline.
 
Pe masa ministrului sănătăţii Victor Costache e “Ordonanţa sângelui.” Am putea produce plasma pe teritoriul României, dacă ar da drumul la banca de sânge, plasmă şi celule stem, printr-un parteneriat public-privat. Totul depinde doar de vrerea lui. Vrea să facă ceva pentru România sau e doar pus acolo pentru a spori profiturile multinaţionalelor?

 H-IG pentru întărirea sistemului imunitar

Compania japoneză Takeda Pharmaceutical Company Limited a anunțat că inițiază dezvoltarea unei globuline hiperimune anti-SARS-CoV-2 (H-IG) pentru tratarea bolii pacienţilor cu COVID-19.
H-IG-urile sunt terapii derivate din plasmă, care s-au dovedit anterior a fi eficiente în tratamentul infecțiilor respiratorii acute virale și pot fi o opțiune de tratament pentru COVID-19, a transmis ieri printr-un comunicat concernul care vinde imunoglobulină şi în România.
Oare pentru Costache va fi mai bun H-IG-ul cumpărat de la străini decât cel produs la noi, cu preţ de zece ori mai mic? Sau el e pus acolo doar pentru terapiile financiare ale mahărilor lumii? Poate aşa ne şi explicăm non-combatul său de pe câmpul tv în bătălia cu SARS CoV2.
 
Care e avantajul globulinei plasmatice?
Se poate prepara destul de rapid (câteva luni de producţie) din sângele celor care s-au vindecat de COVID-19. Vaccinul are un ciclu de producţie şi de testare de peste un an. Globulina stimulează sistemul de apărare al organismului. Medicii chinezi aplică deja terapii cu derivate din sânge. De ce trebuie să rămânem doar cu cocktail-urile enorm de scumpe pentru pacienţi?
Globulina ar costa infinit mai puţin. Asta dacă s-ar da dezlegare de la stăpânirea de deasupra ministrului sănătăţii pentru banca de plasmă.
Faptul că medicii de la Cantacuzino sunt invitaţi în comitetele mondiale ale OMS, pentru lupta împotriva coronavirusului nou apărut, onorează medicina românească. Dar şi obligă oficialii guvernamentali să finanţeze mai degrabă laboratorul de pe Splaiul Dâmboviţei, lăsat în ruină.
Toate marile puteri ale lumii investesc în cercetarea şi descoperirea vaccinului împotriva COVID-19, însă timpul e extrem de grăbit.
Marele imunolog Arturo Casadevall, de la Institutul Johns Hopkins, ia calea cea mai scurtă. Lucrează la reînvierea unui tratament derivat din sânge, vechi de un  secol şi utilizat demult în Statele Unite, care ar putea fi soluţia minune şi la îndemână pentru încetinirea răspândirii bolii.
 
Dacă are produsele din plasmă potrivite, tratamentul ar putea fi creat la Johns Hopkins University din Baltimore în câteva săptămâni, spune Casadevall, potrivit presei americane.
 
Vocile lumii

„Desfășurarea acestei opțiuni nu necesită nicio cercetare sau dezvoltare. Ar putea fi implementat în câteva săptămâni, deoarece se bazează pe practicile bancare de sânge standard,” spune profesorul Casadevall.
 

 
“Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că abordarea medicilor chinezi prin terapie cu plasmă pe coronavirus este o abordare „foarte valabilă” (Reuters).
 
 
Cum se prelucrează sângele?
Metodologia de lucru utilizează anticorpi din plasma sanguină a celui recuperat din infecția cu COVID-19 pentru a stimula imunitatea pacienților nou infectați sau a celor cu risc ridicat de a contracta boala. Acești anticorpi conținuți în serul sângelui au capacitatea de a se lega și de a neutraliza SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Profesorul Casadevall este distins de Bloomberg şi un raportor de succes la toate congresele mondiale.
 
Procedura tehnică este mai simplă decât un vaccin şi deloc costisitoare, în raport bineînţeles cu medicamentele antiretrovirale, folosite deja la Clinica de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.

Sânge din sângele românilor

Întrebarea liberalii mai au în vână acel brătienist: „prin noi înşine?” Globulina produsă în Banca de Plasmă Românească ar confirma că sângele apă nu se face? Sau poate domnului ministru îi plac doar bulinele şi mărgelele colorate ale Brandurilor de top, aşa cum le plac beizadelelor catapultele spre moarte, poreclite maşini bengoase?
Ce ar putea face Costache numai printr-o ridicare de stilou, să nu-i zicem pix, că ar fi prea nepoliticos?

“Polisan in corpore sana”
În cazul în care ministrului “polisan in corpore sana” i-ar veni ceva „in mens sana”, medicii ar cere pacienților care se recuperează după boala COVID-19 să-și doneze sângele, din care se pot izola serurile necesare. După prelucrarea serului și îndepărtarea altor toxine sau urme ale altor boli, acesta poate fi injectat pacienților bolnavi și celor cu risc de a contracta boala. Procedura de izolare a serului sau a plasmei este o tehnologie de  durată medie, care poate fi efectuată folosind echipamentele găsite în mod normal în băncile de sânge, iar progresele recente îl fac la fel de sigur ca o transfuzie de sânge, spune Casadevall.

Japonezii au început testarea terapiei
Experți din întreaga SUA se grăbesc să implementeze tratamentul în mai multe domenii diferite, inclusiv în New York, spune Casadevall. Medicii din Shanghai au folosit deja terapia cu plasmă, aşa cum am mai spus, la pacienți recent infectați cu coronavirus și au raportat rezultate promițătoare timpurii. Cel mai mare producător de medicamente din Japonia, Takeda Pharmaceuticals, a început, cum am spus anterior, testarea terapiei.
 
Echipa de cercetare de la Johns Hopkins a prins deja un grant al administraţiei americane. Nu ar fi mai ieftin să facem şi noi la fel?
 
Deci şi prin urmare, plasma de la pacienții recent recuperați din boala Covid -19 poate trata alții infectați de Covid-19.
Deci nu este totul o veste proastă. Să ne îngrijim unii de alții și să fim concentrați asupra siguranței celor mai vulnerabili. Dar şi guvernanţii să aibă grijă cum dijmuie banii publici pe tratamente.
 

 
 
 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă