4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCum au ajuns parlamentari și membri ai Guvernului să meargă cu „maimuța“

Cum au ajuns parlamentari și membri ai Guvernului să meargă cu „maimuța“

România nu putea să facă excepție. Liderii sindicali ai taximetriștilor au reușit să strângă suficienți parlamentari și membri ai Guvernului încât să-și impună o lege după bunul plac.

Principala miză a patronatelor din taximetrie a fost înlăturarea concurenței Uber și Taxify. Asta, ne este lăsat de înțeles, nu pentru că aceste servicii le luau
clienții, sătui de foarte mulți șoferi mârlani de taximetre, ci pentru că le pasă de economia României. Adevărați patri(h)oți!

Adică pe patronii de firme de taximetrie din țara noastră îi preocupă, în primul rând, că Uber, cu sediul în Olanda, nu-și plătește taxele în România. Dar nu par interesați că mulți dintre angajații lor practică alte tarife decât cele declarate, că refuză curse sau că folosesc limbaj birjăresc. Și este chiar amuzant că tocmai companiile de taxi ajung să invoce lipsa fiscalizării. Câți dintre noi primesc la fiecare cursă cu taxiul bon fiscal cu ștampilă? Dar e OK ca românii să tragă în piept statul român. Străinii să nu o facă.

Acest aspect se pare câ îl preocupă și pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care spune că vrea să găsească o formă legislativă pentru a reglementa Uber și Taxify. Nimic rău în acest lucru. Este bine că un ministru se gândește cum să aducă bani la bugetul de stat. Dar să-i amintim domnului Cuc că mai are o foarte mare companie străină, tot în ograda sa, care, de asemenea, nu-și plătește taxele în România. Este vorba de operatorul aerian ungar WizzAir. Care, întâmplător, operează cele mai multe zboruri pe Aeroportul Internațional Otopeni, de care ministrul Cuc se declară atât de preocupat. Dar… pesemne că în acest caz interesele merg în altă direcție.

Nu cred că mai încape dubiu că pentru clasa politică primordiale sunt afacerile care le aduc profit, nu problemele cetățenilor. De aceea, Legea taximetriei nu reglementează cu adevărat activitatea acestor prestatori de servicii publice. Nu prevede sancțiuni pentru taximetriștii care refuză curse, de exemplu.

 

Se renegociază

Dar să revenim la scandalul Uber. Ordonanța ce a adus modificări Legii taximetriei a fost piatra de moară la gâtul fostului ministru al Transporturilor Lucian Șova.

Aplicațiile ridesharing sunt legale. ANAF a precizat că Uber și ceilalți sunt cu taxele la zi din punct de vedere fiscal. Sunt la zi cu tot ce înseamnă taxe, pe scurt. În acest caz, înseamnă că fie Fiscul minte, fie partea cu neplata taxelor către stat, invocată de parlamentari și de patronatele din taximetrie, a fost doar praf în ochi.

Mai mult, nu există nicio țară din Uniunea Europeană care să amendeze aceste aplicații. Dar, evident, celelalte state din UE nu au atâți patri(h)oți ca România.

Doar Ministerul Comunicațiilor poate reglementa această situație, printr-o platformă unde toate aceste aplicații ride-sharing să își poată desfășura activitatea sub supravegherea statului.

Sute de uberiști au început să se înscrie la școală pentru a beneficia de atestatul privind transportul de persoane. Nu sunt obligați să aibă licențe de taxi sau aparate fiscale.

Mafia taximetriștilor, în toamna anului trecut, l-a împins pe scări pe Șova. Ministrul Cuc a bătut palma cu taximetriștii, după care a anunțat că uberiștii pot contesta amenzile. Trebuie apreciată capacitatea celui care este a treia oară în fotoliul de șef al Transporturilor de a juca la două capete.

Surse din Ministerul Trans-
porturilor spun însă că Uber și Clever fac presiuni la nivel guvernamental pentru abrogarea ordonanței taximetriștilor.

Rămâne de văzut care sindicat va fi mai puternic, băieții deștepți din taximetrie sau noua generație, din rideshering, și dacă Răzvan Cuc va urma calea lui Lucian Șova. Și, foarte important, cine îi va face vânt.   

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă