16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiData de mult uitată a începerii noului an școlar

Data de mult uitată a începerii noului an școlar

Data debutului anului școlar a tot fost schimbată, acum, ajungându-se ca profesorii, părinții și elevii să se întrebe, în fiecare an, la ce dată va decide ministrul în funcție al Educației că va începe școala.

Anul acesta am aflat măcar din timp că data va fi 13 septembrie, într-o zi de luni.

Cu siguranță și această plimbare a datei la care începe noul an școlar a contribuit la creșterea lipsului de interes legat de educație, în rândul elevilor.

Cât timp anul școlar nu mai are o dată fixă, măcar pentru ceremoniile de deschidere, la nivelul mentalului colectiv scade și importanța învățământului.

Mai grav este, că deja de aproape un an de zile, sub zodia pandemiei COVID-19 este extrem de greu pentru elevi, părinți și profesori să mai realizeze în ce fază se află anul școlar în curs, pe unde se află și unde ar fi trebuit să fie parcursul materiei, când și până când trebuie organizată pregătirea examenelor naționale etc.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a decis ca anul școlar 2021 – 2022 să înceapă cu două zile mai repede, față de data tradițională de 15 septembrie, ca să începe săptămâna cu debutul anului școlar.

Prin această măsură, într-adevăr elevii și profesorii ar trebui să treacă mai repede la treabă, cu siguranță, în cele mai multe cazuri, dacă prima zi de școală ar fi fost cea de miercuri, când e trecută în calendar data de 15 septembrie, acea săptămână ar fi fost pierdută pentru învățătură.

Grav este, în primul rând, că din această tradiție a debutului școlii s-a piedut obiceiul primirii cărților de către copii, deoarece, de ani buni, Ministerul Educației nu reușește să livreze toate manualele nici până la sfârșitul anului școlar.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă