10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDe ce am dat cu FLIT la Referendum?

De ce am dat cu FLIT la Referendum?

De aceea nu am luat buletinele de vot. Am considerat demersul inutil, parafrazându-l pe principalul beneficiar de azi, dar și toxic. Am dat cu FLIT.

Sigur că mai are un cuvânt de spus și CCR.

FLIT, pentru că induce ideea că un furt de creioane sau de hârtii de copiator de către o secretară din primărie e mai GRAV decât uciderea unui om sau violul asupra unei minore.

FLIT şi pentru că PRIMA ÎNTREBARE e anticonstituţională. Amnistia şi graţierea nu pot fi prerogative ale Iniţiativei Cetăţeneşti. Norma fundamentală stabileşte clar dreptul preşedintelui de a graţia şi al Parlamentului de a legifera. Ar fi un precedent periculos.

În perioada feudalismului timpuriu, mulţi gânditori au fost ucişi în pieţe publice, în aplauzele gloatei. Şi nu mă gândesc doar la „e pur si muove“. Ioana d᾽Arc este azi o sfântă. Atunci era o criminală, arsă pe rug.

Dacă ar fi citit ceva istorie, Iohannis ar fi ştiut că sub biroul său, în urmă cu cinci secole, bântuia Stâlpul lui Rudolf, unde plebea aplauda biciuirea vreunuia care a băut prea mult.

FLIT, pentru că a doua întrebare nu e clară. Induce ilaritate. Ştie preşedintele că prerogativele Avocatului Poporului sunt prevăzute în Constituţie?

Care dintre rezistenţi pricep ceva?

Mulţi cred că, dacă trece referendumul, de mâine toţi politicienii (minus cei cu soldă la Unitate) vor fi arşi pe rug. Că nimeni nu va mai fura. Că va tăbărî cinstea din cer peste români. Hai să fim serioşi! Furtul are cel puţin 14 etimologii şi tot atâtea sinonime. Ce popor din lume îşi mai alintă copilul, în pruncie, „Căţeluş cu părul creţ/fură raţa din coteţ“?

Ca unul care am scris cartea „Hoţia la români“, pot spune, dincolo de etimologii şi de semnificaţii, că genetica nu poate fi bătută de nicio altă chestiune de laborator. Românii fură de când se ştiu. Mama îşi alintă micuţul, încă de la naştere, cu apelativul: „Ce ᾽oţ e copilul meu“. Nimeni nu desfide găinăria. Fiecare se „descurcă“ la locul de muncă. Şi nimeni nu vociferează. De ce baciul vrâncean s-a înţeles cu baciul ungurean să-l omoare pe cel moldo-
vean? De ce se închină tinerii la monumentul lui Pintea Viteazul? De unde vine alocuţiunea „a-ţi fura căciu-
la“? Ce e un tun, în limbaj antreprenorial? De ce haiducul e un personaj pozitiv? Ce făceau marii boieri ca să ajungă pe tron? Cum să furi un milion şi să dai lecţii de cinste la televizor?

Dar astea sunt pentru cei care gândesc, nu rostesc nişte lozinci. Poate că există unii care cred că hoţia începe şi se termină doar la politicienii puşi sub reflector. Nu se uită împrejur, nu-şi măsoară atitudinile şi gândurile. Judecă pe alţii, fără a se uita în oglindă. Pentru că aşa e epoca de astăzi. Li se cultivă celor străini şi goi la minte impresia că justiţiarismul le dă forţă. Pervertirea normalului duce la devieri. Noroc că minoritatea agresivă nu e reprezentativă.

Am dat cu FLIT şi pentru că nu cred că neoiacobinismul ar fi soluţia sau alternativa la o justiţie independentă.

Am dat cu FLIT pentru că ştiu că nu preşedintele a scris întrebările. Dacă
le-ar fi compus el, le ştia, nu se bâlbâia. I s-au servit. Şi el le-a aruncat pe piaţă. Un combustibil pentru stârnirea urii şi întreţinerea tensiunii, astfel ca demonul întunericului să poată stăpâni mai bine.

FLIT, pentru că Referendumul e doar un instrument de calibrare a bazinului electoral al viitorului candidat susţinut de sistem.

Referendumul se poate întoarce împotriva celui care l-a comandat. În caz de eşec, el va fi responsabil şi doar el. Dacă are sub 20%, Iohannis e pa. Sistemul scoate din joben pe altul. Şi aşa i se scot din fişier dosarele. Devine şi el penal.

Dacă îi iese președintelui, ceea ce e probabil, după analiza datelor de ieri de la prânz, are pârtie deschisă pentru un nou mandat.

Roata morii se-nvârteşte, ţac-ţac-ţac. Ferice de cei care n-au închinat steagul şi nu au dat cu subsemnatul. Sunt liberi să dea cu FLIT.

Comentariul nu e o reclamă la fâsul de omorât muşte. Ci de mutat fuştele din glastra Garnizoanei.  

Indiferent de rezultatul plebiscitului pentru domnul președinte, românilor nu le va fi, de mâine, mai bine. Foamea nu se va putea stăpâni cu iluzii de mâncare. Binele nu poate fi adus de propagandă. Cel mult senzațiile vor fi altele.

Au mai fost referendumuri de care nimeni nu a ținut cont.

Contează cine a câștigat alegerile.   

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă