Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

De ce Marcel Vela nu vede focarul de infracţiuni din Piaţa Reşiţa?

Marius Ghilezan 03.08.2020 - 07:20
Marius Ghilezan

“România liberă” publica în urmă cu o lună o investigaţie “Raport al Curţii de Conturi / Primăria sectorului 4 trebuie să recupereze Piaţa Reşiţa”, administrată de soţia lui comisarului Constantin Negoiţă, director împuternicit să fie director la Agenţia Naţională Antidrog.

Share

Piața Reșița din București a fost închisă de autoritățile locale (nu cele centrale, ferească Sfântu’), pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid, ca urmare unui control efectuat de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Mai exact, piața nu avea circuitele de intrare și ieșire, dezinfectant, iar angajații nu purtau măști și mănuși. În magazine a fost găsită carne expirată.

Primăria Sectorului 4 a retras autorizația de funcționare a Pieței Reșița.

În sfârşit.

Comisarul “împuternicit” la antidrog urlă şi ameninţă. Nea Costi, cum îi zic pieţarii, e considerat boss-ul ariei de acoperire. Printre tarabe îşi fac veacul traficanţii de ţigări, la umbra protectorilor, cu mare trecere prin IGP.
Cel puţin două televiziuni, Antena 3 şi România Tv, au prezentat imagini mărturii despre comerţul ilegal cu ţigări netrimbate.
Aţi văzut vreun dosar penal? Neam. Noi ne-am fi aşteptat la intervenţia în forţă a Poliţiei. Nici vorbă.
Nea Costi ar fi trebuit demult să predea piaţa proprietarului de drept, Primăria sectorului 4. Aşa a decis Curtea de Conturi. Numai că el se foloseşte de statul de drept, intentând procese pentru a nu fi scoasă firma soţiei din Piaţa Reşiţa, care trebuia modernizată demult.

Micul Bronx din marginea Bucureştiului

De-a lungul anilor, lumea interlopă era la ea acasă în această zonă controlată de comisarul ”împuternicit.” Infractorii ameninţau organele de aplicare a legii, de la poliţişti la funcţionarii publici.
Micul Bronx din sectorul 4 avea protecţie şi o mai are.
Sesizat de presă, ministrul Marcel Vela a spus în urmă cu o lună că ştie despre caz. ”Am demarat o anchetă. Din primele informații pe care le am, într-adevăr cineva din familia unui polițist administrează acea piață și verificăm posibilele legături cu acte infracționale. Este o anchetă în acest sens în Piața Reșița,” a declarat atunci.
Pentru că vorba latinului “Verba volant, scripta manent”, nimeni nu a văzut vreun raport. Ceva scris. Semnat şi apostilat de purtătorii de grade. Nu ne miră de ce.

Stelele generalilor din Poliţie pot compune o galaxie


Zilele trecute, un prieten numără stelele de pe umărul generalilor făcuţi în ultimii ani. I-am spus să nu se mai chinuie. Avem, pe timp de pace, dublu decoraţi, decât pe timp de război.  Sunt atât de multe stele încât se poate forma o galaxie nouă.
 

Presa tot scrie despre o cârdăşie la vârf. O măhăreală ca între gradaţi. Pun comisarii leu peste leu şi nimeni n-are nimic împotrivă 
 
Atât timp cât tot ziarul “România liberă” publica dosarul de plagiat al comisarului Bogdan Despescu şi ancheta despre focarul administrativ şi penal din Piaţa Reşiţa, mai marii din IGP frecau menta pe masa ministrului, să nu care cumva să intre vreo moleculă de coronavirus în ciorba adusă de la Popotă marelui demnitar.
Ancheta din Piaţa Reşiţa şi-a urmat paşii? A investigat cineva?

Despescu, Nea Costi şi coperativa “Înfrăţirea stelelor”


Dar cum poate fi un hoţ calificat, cu probe indubitabile, numărul 2 în Ministerul Afacerilor Interne şi nimeni să nu sesizeze că plagiatul e un furt?
Marcel Vela tace şi se face că luptă cu coronavirusul.
În timpul ăsta nu vede focarul din jurul său, pentru că e prea ocupat să administreze focarele de la distanţă.

Poliţişti ameninţaţi de interlopi n-au unde să se plângă

Presa tot scrie despre o cârdăşie la vârf. O măhăreală ca între gradaţi. Pun comisarii leu peste leu şi nimeni n-are nimic împotrivă.  
Poliţiştii ameninţaţi de interlopi n-au avut curajul ani de zile să se plângă în public. Au scris în zadar rapoarte interne. Şi-au respectat ierarhiile. Încă de pe vremea când Marcel Vela nu visa încă să fie “internist” firul roşu din IGP se înroşise.
Tăcere şi batiste pe ţambal. Capetele de cretă nu aveau voie să facă anchete acolo unde s-au dat loţiuni cu factori protectivi.
Toţi sperau că vine Vela cu reforma, aşa cum vântul umflă Vela. După şase luni, pe cei mici i-a umflat plânsul. E la fel ca ceilalţi.

Marcel Vela şi vela administrativă

Pe vremea când se instala Vela cu vela administrativă pe bărcuţa sa liberală, Piaţa Reşiţa era un loc în care fărădelegea trona impozant. Nelegiurile erau cât Casa Poporului. Dar organele nu avea “organ” de anchetă. De sus nu puteau cuprinde perspectiva, cu toate că poliţiştii de la firul ierbii raportau abuzurile săvârşite ceas de ceas.
Iată că totuşi un poliţist sparge Legea Omertei.

Un vicepreşedinte SNAP ia taurul de coarne


Viorel Șeicaru, vicepreședinte al Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), la rândul său polițist în cadrul secției 16 de Poliţie, cea care trebuia să instrumenteze cazurile de infracţiuni din Piaţa Reşiţa, recunoaşte unor reporteri că reprezentanţii statului de drept nu aveau voie să aplice amenzi.
Statul de drept e strâmb când îl arde evidenţa între coloane
Curajosul poliţist dă nume şi prenume de impricinaţi ai statului. Comisarul șef Ionuț Bogdan, şeful de sector de la acea vreme, organiza mai multe ședințe prin care le transmitea cu ton ferm subordonaţilor să întocmească dosare penale comercianților de țigarete de contrabandă doar atunci când depistau cantități foarte mari.

Mărturia ofiţerului

„Ca agent de poliție îmbrăcat în uniformă, care patrulează cu mașină inscripționată, să găsești cantități foarte mari, ține în primul rând de noroc indiferent cât fler ai avea”, explică Viorel Șeicaru ziarului “Evenimentul zilei”.

Un alt Ionuţ, Ionuț Bogdan Dana, era şef la Poliţia Sectorului 4. Se lăuda, potrivit vicepreşedintelui SNAP, cu factorii protectivi din “Doi şi un sfert,” actualul DIPI.

Repetatele plângeri aduse de angajaţi nu l-a clintit decât din fotoliul de şef de la 4 la Poliția Sectorului 1. Cum se zice printre mesenii de la Popotă: “rotirea cadrelor.”

Ba mai mult, a ordonat o anchetă disciplinară contra sindicalistului pentru a-l speria să nu mai vorbească.

Oficialul SNAP susţine că DIPI nu i-ar mai prelungit comisarului Dana certificatul ORNISS, care îi dădea dreptul de a avea aces la informații clasificate. Şi ce dacă? Vede prin reprezentanţi.

Dreptate, ochii trişti vor să te vadă

Omerta se întinde sub ochii lui Vela cât orizontul.

Dreptate, ochii trişti vor să te vadă, scria în 1990 pe clădirea Universităţii din Bucureşti. Cineva a şters-o. A ştiut de ce. Piaţa Reşiţa e doar un exemplu de focar ce nu-şi găseşte antidotul.


 

 

Comentarii

loading...