13.5 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021

Definitivat, pentru posturi cu mai puțini bani și multă muncă

Această situație pare să fi devenit regulă, de ani buni.

Este o situație puțin surprinzătoare, deoarece este bine cunoscut faptul că posturile de profesor pentru învățământ preșcolar și primar (educatoare/educator, învățătoare/învățător, cum erau numite până nu cu mult timp în urmă) sunt semnificativ mai prost plătite decât cele din ciclul liceal sau chiar față de cele din gimnaziu.

De asemenea, la mare căutare sunt, și în acest an, posturile de profesor de Limba engleză.

Probabil că se poate spune că stresul nu este la fel de mare pentru un profesor de engleză, ca în cazul unuia de matematică sau de limba română, dar în niciun caz nu se poate spune același lucru și despre predarea în învățământul primar și în cel preșcolar.

Am auzit de multe ori spunându-se, de către persoane care nu au habar despre sistemul de învățământ, că “oricum, o educatoare sau o învățătoare lucrează doar cinci ore pe zi și mai au și vacanțe lungi”.

Cei care gândesc astfel ar trebui să afle că, mai ales în învățământul primar și în cel preșcolar, dacă nu îți pregătești orele de ziua următoare minuțios, dacă nu asiguri planșe, fișe de lucru, dacă nu concepi jocuri de învățare, eficiența actului de predare va tinde către zero.

Mulți nu iau în considerare această muncă a cadrelor didactice, când vorbesc despre cât muncesc angajații din învățământ.

Mai trebuie reamintit, în cazul în care cineva a uitat (mai ales cei care conduc destinele sistemului de educație din țara noastră), că statul roman nu asigură niciun ban pentru materialele didactice necesare profesorilor.

În urma acestui definitivat și a celor din anii anteriori, mai putem formula o concluzie: ne îndreptăm spre o mare criză de profesori la materii importante din cadrul examenelor naționale.

Cei mai buni absolvenți ai facultăților de Matematică și Litere nu mai vin în sistemul de învățământ preuniversitar, evident, pentru că au oferte de locuri de muncă mult mai bine plătite.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă