Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Democraţii americani ar susţine mai degrabă un candidat GAY la preşedinţia SUA decât un septuagenar

Marius Ghilezan Actualizat: 12.06.2019 - 10:44
Marius Ghilezan

Partidul Democrat din SUA a declanşat com-petiţia internă pentru desemnarea candidatului la preşedinţie pentru scrutinul din 2020.

Share

În cursă, potrivit Reuters, sunt înscrişi 24 de candidaţi, multe femei, oameni de culoare, dar şi doi septuagenari - fostul vicepreședinte Joe Biden (care a recunoscut că Administraţia Obama a oferit 1 miliard de dolari Ucrainei pentru schimbarea procurorului general) și senatorul american Bernie Sanders -, precum și candidatul-surpriză Pete Buttigieg, un homosexual declarat, primarul general al South Bend, Indiana, în vârstă de 37 de ani.

În Partidul Democrat există o competiţie internă cu lungi tradiţii privind votul pentru un candidat. Celebrele Convenţii stabilesc numele, după lungi runde de alegeri interne. Se fac calcule şi se analizează sondajele. Potrivit ultimului sondaj Reuters/IPSOS, 20% dintre democrați au declarat că sunt mai pregătiţi să voteze un candidat homosexual, comparativ cu 6% dintre republicani. Orientarea sexuală a unui candidat la fotoliul de preşedinte a scăzut ca preocupare pentru alegătorii americani, comentează un analist Reuters.

 34% dintre americani ar vota preşedinte un gay

Dacă în urmă cu un deceniu nici nu se putea vorbi despre un candidat gay, astăzi cercetarea socială constată că 48% dintre adulții din Statele Unite au declarat că mai mult ca sigur nu vor  vota un candidat cu vârsta de peste 70 de ani, în timp ce 34% ar vota un gay la preşedinţia SUA.

Și 12% au declarat că au mai multe șanse să voteze pentru un candidat homosexual, comparativ cu 11% care ar susţine un candidat de peste 70 de ani.

„Trump îşi spulberă orice contracandidat”

Sondajul a atras atenția asupra uneia dintre provocările cu care se confruntă președintele Donald Trump în campania pentru 2020.

„Îşi spulberă orice contracandidat! Şi dacă e gay, are şi mai multă siguranţă”, comentează Patrick Wells, un baptist din Texas, unde există un curent anti-gay pronunţat.

„Oamenii ar putea spune într-un sondaj că vor un candidat mai tânăr, dar acest lucru nu pare determinant pentru votul lor”, a declarat Kyle Kondik, analist politic al Centrului pentru Politică al Universității din Virginia, potrivit Reuters.

Cum s-a schimbat -paradigma electorală: de la socialism la -progresism?

Partidul Democrat era considerat tribuna socialiştilor. În ultimii zece ani, sintagma “socialism” era des folosită. Când au observat că americanilor nu le cade bine cuvântul, l-au schimbat în progresism. Aceeaşi Mărie, cu aceeaşi pălărie.

Gradul de acceptare a politicienilor homosexuali și lesbiene a crescut în ultimii 40 de ani, pe fondul unei mișcări la nivel mondial în favoarea libertăţii şi egalității LGBT.

Istoricii fenomenului de schimbare a paradigmei societăţii americane urmăresc geneza acesteia de la revolta din Stonewall, din iunie 1969, când homosexualii au protestat împotriva poliției care a hărţuit persoane de acelaşi sex într-un bar din Greenwich, New York.

În ciuda acestei orientări, prin anul 2007 americanii aveau tendinţa de a-şi alege mai degrabă un septuagenar în Casa Albă decât un gay sau lesbi, comentează Reuters.

Milenariştii sunt mai deschiși în privința unui candidat gay decât Baby Boomers-ii

Cercetarea sociologică a constatat că minorităţile etnice acceptă mai ușor un candidat gay decât majoritatea populaţiei, că milenariştii (noul curent în lumea adolescenţilor progresişti) sunt mai open decât părinţii lor, care fă-ceau parte din mişcarea Baby Boomers, iar oamenii care locuiesc în zonele urbane sunt mai receptivi la această idee decât cei care trăiesc în comunitățile rurale.

Anul acesta, Reuters / Ipsos și alte sondaje naționale, inclusiv Gallup și Strategiile de Opinie Publică, au arătat că preferințele publicului s-au răsturnat pe măsură ce americanii au devenit mult mai binevoitori în privința candidaților homosexuali.

Sondajul Reuters / Ipsos a fost efectuat online între 29 mai și 5 iunie în Statele Unite. A adunat răspunsuri de la 2.237 de adulți și are o marjă de eroare de două puncte procentuale.

Cine este Pete Buttigieg?

Pete Buttigieg, în vârstă de 37 de ani, este în al optulea și ultimul an de mandat administrativ. El e primarul localităţii South Bend, Indiana. Pete a fost ales primar în 2011, la doar 29 de ani, și a fost reales în 2015 cu 80% din voturi.

Sub conducerea sa, South Bend și-a reconfirmat poziţia sa în economia globală, stimulând creșterea locurilor de muncă și investițiile majore în noile tehnologii, cum ar fi bazele de date și inteligenţa artificială, mai notează Reuters. În același timp, Pete a construit o comunitate în South Bend, unde fiecare locuitor - indiferent de -rasă, religie, sex sau orientare - se poate simți în siguranță şi ocrotit.

Pete are mai mulți ani de experiență administrativă decât președintele, mai mulți ani de expertiză executivă decât vicepreședintele și mai multă experiență militară decât oricine vrea să ajungă în Biroul Oval, de la președintele George H.W. Bush încoace. Pete a servit în Armata americană. A fost locotenent şi a plecat opt luni  în Afganistan. Asta în timp ce îşi exercita mandatul de primar.

După patru ani de la decizia Curţii Supreme de Justiție a SUA s-a căsătorit cu un alt bărbat. El este primul candidat la preşedinţia SUA care nu-şi ascunde identitatea sexuală, mai comentează Reuters.

Recent, procurorul de dreapta Jacob Wohl a fost -surprins când încerca să fabrice acuzații de agresiune sexuală săvârşite de Buttigieg pentru a-i -încetini cursa spre Casa Albă, mai susţine corespondentul Reuters. 

Comentarii

loading...