15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDepresia transformă și izolează adulții

Depresia transformă și izolează adulții

In articolul prezent răspundem la trei întrebări: cum luptăm cu depresia, cum putem să o învingem și asigurăm că aceasta nu se mai întoarce? Pentru că, da, poți învinge depresia, o dată sau de mai multe ori, dar asta nu înseamnă că ea nu ne te va vâna pe viitor, pândind momentul potrivit pentru a te învălui în tristețe.

Un fapt cert trebuie spus de la bun început: partenerul sănătos din cuplu are șanse mari să ajungă la fel de bolnav ca partenerul diagnosticat cu depresie. Dacă înțelege asta, partenerul sănătos devine strategic în lupta cu boala. Pentru că depresia transformă viața de cuplu și de familie. Îndepartează, izolând într-o lume a tristeții și a tăcerii, adulții de adulți și adulții de copii.

Ce este depresia? O stare mentală de tristețe. O permanentizare a tristeții în interiorul nostru, care ne îndepărtează de realitate, izolându-ne. Ce nu acceptă depresivul? Deranjul. Tentativa de extragere din Universul Tristeții. Se luptă, împotrivindu-se oricărei tactici descoperite. Se luptă cu medicamentele, cu psihologul clinician, cu psihiatrul și cu psihoterapeutul. În timpi diferiți depresivul intră în contact cu toți, se “ceartă” cu fiecare în parte, tăcând și rămând trist.

Cel mai greu de acceptat pentru partenerii sănătoși din familie și cuplu, este tristețea celor bolnavi. Ei nu înțeleg nici sursa tristeții, nici puterea ei și nici modul prin care să o învingă. Din disperare tonul se ridică, reproșurile apar, lacrimile țâșnesc, divorțul apare în discuții. Lupta cu depresia este războiul fals de gherilă. Mobilitatea unui număr mic de ofițeri activi creează ambuscade atrăgând inamicul pe un teritoriu nou.

Ce vede, ce aude, ce crede că simte un depresiv în prezența partenerului sănătos, reprezintă mobilitatea în combat. Cu ce crede că rămâne în urma petrecerii timpului în prezența partenerului sănătos reprezintă rezultatul ambuscadei.

Liniștea este seductivă. Subiectul bolnav îmbrățișează ideea, aparent rațională de “nevoie de liniște” și o folosește în interiorul oricarei discuții. Nu mai mă regăsesc, spune, am nevoie de liniște să înțeleg cum functionez. Și se așterne tăcerea. Privirea fuge în gol, corpul rămâne inert. Este reală nevoia de liniște? Categoric nu. Dar cel bolnav asta poate înțelege.

Cum se învinge depresia? Prin intermediul Treimii ”Psiholog, Psihiatru, Familie”. Activarea psihologului și a psihiatrului nu înseamnă câștigarea automată a războiului cu boala. Fără implicarea corectă a familiei nu apar rezultate care să dureze.

Depresia răpește în fiecare an mii de oameni. Ii umilește și îi ucide, prezentându-i lași. Depresivii nu sunt, însă, lași, sunt ființe sensibile, înconjurate de Întuneric, ce trebuie ajutate să se îndrepte spre Lumină.

Psiholog Radu Leca

Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă