15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDilema lui Iohannis

Dilema lui Iohannis

Disputa privind numirea miniștrilor de la Transporturi și Dezvoltare va fi tranșată de CCR și dezvăluie încă o dată o Constituție plină de ambiguități și chichițe pe care le specu­lează fiecare putere a Statului după bunul plac. Ne aducem aminte că L. Kövesi a încălcat de vreo două ori Constituția și nu a pățit nimic. Am ajuns țara în care dacă judecătorii CCR nu scriu negru pe alb ce trebuie făcut, atunci nimeni nu pleacă din funcții sau este numit în funcții. Și se blochează instituții întregi.

Pe viitor, o a treia Republică nu se va putea construi fără modificarea din temelii a Legii Fundamentale; până atunci, oricine ar veni la putere se va împotmoli în contestațiile și procedurile Curții Constituționale. Pe bună dreptate, CCR a devenit în acest moment, prin arbitrajul zilnic pe care îl face, și Parlament și Guvern. Până și numirile de șefi la DNA și Parchetul General vor ajunge să fie tranșate tot de CCR. Mai în glumă, mai în serios, nu e clar de ce mai facem alegeri dacă fiecare decizie executivă ori proiect de lege cu miză mare este cenzurat și interpretat de CCR.

Cu Dragnea ieșit din peisaj, Iohannis și-a făcut mâna și încălzirea pentru alegerile europarlamentare lovind orbește în dreapta și în stânga Guvernului. A punctat bine fidelizând publicul anti-PSD, apoi în weekenduri s-a dus la schi. Cam toate sondajele de opinie, indiferent de cine le plătește, arată în acest moment un Iohannis fără contracandidat cu șanse. PSD a reacționat scoțând pe piață teoria cunoscută deja că doar Cioloș îl poate învinge în al doilea tur de scrutin. Întâmplător sau nu, Cioloș „a fost dezvăluit“ cum că partidul său ar avea legături cu foști torționari ai Securității. Cioloș este la al treilea vehicul electoral în doi ani, Plaforma 100, MRI și acum ceva cu… Plus. De fiecare dată Cioloș și oamenii lui cer bani și sponsorizări pentru construcțiile lor, dar încă nu au explicat de unde i-au obținut, ce au făcut cu ei și de ce tot schimbă denumirea entităților pe care le folosesc. Seamănă cu evazioniștii fiscali care umblă la subraț cu papornița plină de ștampile și documente fiscale de la diverse firme-fantomă.

Iohannis i-a convocat pe liberali la o ședință de taină, discuție după care, în mod firesc, am spune, Crin Antonescu a fost ejectat de pe lista de europarlamentari ai PNL. Dacă Antonescu se va înfuria suficient de tare după această umilință, fiind un personaj coleric recunoscut, atunci vom asista la dezvăluiri grele despre cum a fost îndepărtat din fruntea PNL de către Iohannis și camarilla sa. Cuvântul trădare este benign pentru a descrie situația. Acest episod din istoria politică recentă (mazilirea lui Crin) este cel mai ciudat și neexplicat eveniment public petrecut la vârful unui partid. Parcă cineva a decis să fie îngropat adânc, iar liberalii când aud de el se schimbă la față.

De văzut dacă Antonescu mai are chef de scandal și de o răfuială cu fostul său elev politic ajuns acum șeful Statului. Spre comparație, Iohannis parcă de-abia a început să guste din fructul otrăvit al scandalului politic și, spre surprinderea multora, a început să-i placă. Se simte în elementul lui, râde la conferințele de presă când atacă Guvernul, este satisfăcut că poate pune bețe în roate. Pentru rundele de alegeri care vor veni Iohannis pare cel mai motivat dintre toți jucătorii politici. 

Guvernul și Dragnea nu au timp de strategii electorale pentru că au în cârcă trei ­pietre de moară: o situație economică ciudată, care oricum am putea să o descriem, dar cu siguranță nu este de bun augur, o situație netranșată privind Justiția și obligația de a face frumos în fața Europei, acum că avem Președinția Consiliului UE. Tudorel Toader este cel care își bate joc efectiv de toată retorica PSD pentru că nu avansează nici măcar modificarea Codului Penal, în lumina clarificărilor înțelepte ale acele­iași Curți Constituționale. 

Restul „reformelor“ din Justiție anunțate de comunicatorii PSD sunt deja fantasme. Războiul subteran din Justiție și Servicii produce deja marfă pentru mass-media o dată cu inculparea brigăzii de elită a DNA Ploiești, în frunte cu celebrul „Portocală“. Este de așteptat și marele dosar pe numele Laurei Codruța Kövesi care se află în lucru la Secția de investigare a magistraților. Circul va fi garantat, iar pâinea promisă mai trebuie să aștepte pentru că până în februarie nu vom avea buget de stat, să vedem pe ce stăm și ce va putea să dea Guvernul și cui. Multinaționalele au declanșat deja în mass-media marele război cu Guvernul după taxele introduse anul trecut, prevestind apocalipsa economică.

Până acum nu și-a anunțat nimeni plecarea din țară pentru că, în mod tragicomic, principalele companii afectate de suprataxare sunt companiile de energie deținute de stat și băncile cu capital românesc și de stat.

Asemenea prognozelor meteo, vremea în politică este cețoasă și rece. Asezonată cu multă incertitudine. Toți așteaptă să se întâmple ceva spectaculos pentru ca jocul să se reîncarce.

Dragnea va trebui să ia o decizie privind candidatura la președinție, și o va lua doar dacă va primi o garanție de impunitate. Iar singurul care poate oferi așa ceva este Iohannis.

Asta dacă nu cumva dorește să se confrunte cu marele său coșmar: Cioloș… omul pe care l-a inventat politic să îi sufle fotoliul de la Cotroceni. Așa cum a procedat el, Iohannis, cu omul care l-a reinventat… Crin Antonescu.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă