23 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Direcții incerte pentru absolvenții de preuniversitar

De peste trei decenii absolvenții sistemului de învățământ preuniversitar se trezesc, după finalizarea anilor obligatorii de școală, în fața unei răscruci de drumuri, neavând niciun sprijin pentru a alege calea cea mai bună pentru fiecare în parte.

Fenomenul s-a acutizat însă constant și a ajuns acum la un nivel alarmant.

Deja nu mai vorbim doar de incertitudine pentru absolvenții ciclului liceal, ci chiar pentru cei de gimnaziu.

Elevii care, din toamnă, vor intra pe porțile liceelor nu vor avea manuale la dispoziție, o situație cu care cei din această generație au fost obișnuiți încă de când au pășit pentru prima oară într-o școală.

De la Palatul Cotroceni și de la Ministerul Educației ni se vorbește însă despre “România Educată”, despre o nouă lege pentru învățământul românesc, de fapt o perdea de fum care să ascundă problemele mari ale sistemului.

Ne mândrim acum cu o rată de promovare a Bacalaureatului mai mare cu 5% față de anul precedent, dar nu se vede îngrijorare manifestată pentru dezinteresul major al absolvenților de clasa a XII-a sau a XIII-a pentru examenul maturității.

Doar 77% dintre absolvenții ciclului liceal s-au înscris la examen, iar chiar și din aceștia, mai mult de un sfert nu au fost capabili să promoveze Bacalaureatul.

Dezinteresul elevilor se poate constata, dacă se dorește acest lucru, și în cazul Evaluării Naționale.

Absolvenții de clasa a VIII-a știu că au șanse mari să ajungă la liceu și dacă obțin media 3 la Evaluarea Națională, așa că nu le pasă unde merg, cât timp oricum vor bifa tot învățământul obligatoriu.

În aceste condiții, pare amuzant că se discută despre reintroducerea admiterii în liceu.

E nevoie în primul rând de o strategie de a recâștiga încrederea elevilor în școală.

Se pare că se uită că suntem printre țările campioane la abandonul școlar.

 

Explicație foto – Conferință de presă organizată la sediul Ministerului Educației, în București, 9 iulie 2021. Inquam Photos / Octav Ganea.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă