12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDiscreta plecare a Prințului Philip

Discreta plecare a Prințului Philip

Ziceam că Regele Mihai a avut cea mai lungă conviețuire cu soția sa dintre toți suveranii Europei. Dar, iată că Prințul Philip l-a depășit. I-a fost alături Reginei Marii Britanii, timp de 74 de ani. O culme greu de egalat.

 

Prințul, operat de curând, nu a mai vrut să se reîntoarcă la spital. A dorit să-și găsească sfârșitul alături de iubita lui, pe care o alinta Lilibet

 

A trăit o viață în armonie regală. Un trai stoic, dar demn. Departe de reflectoare, Prințul Philip, așa cum îl descriu apropiații, a fost o fire veselă. Știa să spună glume, să se bucure de tot ce îi era în jur, de la ferma de animale, la nepoții pe care-i alinta.

O publicație britanică l-a descries drept “Prințul de fier,” asta, probabil, inspirată din “Doamna de fier,” cum i se spunea lui Margaret Thacher.  

Poate pentru mulți, longeviva existență pe pământ poate fi un model de fericire.

Prințul Philip n-a guvernat. Nici nu a domnit. I-a fost doar brațul de sprijin pentru iubita sa soție, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Un cuplu de poveste despre care vor curge fluvii. Istoria va consemna tăria unui bărbat, dispus să renunțe la tot, pentru a-i asigura mărirea și puterea domniței sale, ajunsă Suveran.

Așa cum am mai scris, doar unora li se poate descrie mersul drept măiestuos. L-am simțit, noi românii, la Regele Mihai. O purtare și o modestie exemplară care încă mai uimește mulți români.

Prințul Philip a fost un altfel de om decât Regele Mihai. Viața nu l-a apăsat. Firea lui atletică a inspirat până și competitorii din arenă. A plecat în glorie spre eternitate, lăsând în urma sa o familie puternică și un  Regat de invidiat de marile puteri ale lumii.

 

“Plecare lină a prințului Philip reflectă o viață remarcabilă trăită într-o modestă demnitate”, titrează Telegraph, cea mai veche publicație britanică.

 
Lilibet i-a fost alături până în ultima clipă. A plecat împăcat. Și împărtășit. N-a suferit prea mult, așa cum descriu tabloidele englezești.
Mergea prin casă cu bastonul. Doar cu auzul avea probleme. N-a vrut să poarte aparatul. De curând, așa cum scriu reporterii de la Daily Mail, și-a scăpat ochelarii de citit pe jos. Un lacheu a sărit să-l ajute. “Stai liniștit!” – iar fi spus Prințul, în etate de 99 de ani. “O să-i ridic eu.” Era viu, deși ultimele imagini, apărute după plecarea din spital, arătau un bărbat suferind, apăsat de boală, dar demn.
Demnitatea a fost constata vieții sale. Iar discreția, o stare de neînțeles pentru cei care visează poziții sociale în viață. N-a bravat. A stat departe de lumina orbitoare a reflectoarelor. Un familist convins, n-a stârnit niciun scandal.
A plecat împăcat, fiind pentru ultima oară îngrijit de cea pe care a îngrijit-o întreaga viață.
A fost un consort. Și și-a acceptat condiția. Greu de înțeles pentru unii. Armonia i-a fost spirit, vioiciunea stare de alertă.
Poate că unii nu știu de ce o alinta Lilibet pe soția sa, marea Regină a Regatului. Nu e porecla data de el. Pe când era mică, prințesa nu-și putea rosti numele Elisabeta. Și-și spunea Lilibet. Așa a rămas cunoscută de întreaga familie regală. Sigur că apelativul nu era permis oricui. Doar nu vă închipuiți că Megan Markle ar fi putut avea tupeul să-i spună așa, Suveranei Marelui Regat?
Pentru mulți care nu-i cunosc trecutul le amintesc că Philip era fiul unuia din copiii fostului Rege al Greciei, obligat să plece în exil. Era balcanic ca și noi. S-a născut în Insulele Ionice din Grecia.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

După  ce a fost educat în Franța, Germania și Regatul Unit, în 1939, la vârsta de 18 ani, Prințul Philip a intrat în Marina Regală britanică. În 1934 era cadet al școlii Darmouth. Ținuta și uniforma sa a atras-o pe mica Prințesă de atunci, Elisabeth. Având doar 13 ani, s-a îndrăgostit de tânărul chipeș, extrem de zâmbăreț și jovial. I-a rămas fidelă. Nunta lor a abut loc de abia în 1947.

Numele lui era înainte de căsătorie, Louis Mountbatter. Marry, soția Regelui George al Vl-lea, l-a rugat pe Winston Churchill, înainte de ceremoniile regale de căsătorie a celor doi iubăreți, să nu admită numele de Mountbatter, spunând că tradiția Casei de Windsor nu acceptă.

El a îngăduit.

Încă de tânăr, și-a abandonat titlurile grecești și daneze, a devenit un supus britanic naturalizat și a adoptat numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten, acceptând înainte de logodnă titlul de Duce de Edinburg.

S-a căsătorit cu Elisabeta la 20 noiembrie 1947.

„Soarele de pe față și steagul de pe piept. Ultimele zile alături de Lilibet p Regina – la aproape 100 de ani” (Daily Mail)
 

I s-a spus Alteța Sa Regală. Prințul Philip a părăsit serviciul militar, când soția sa a devenit Regină, în 1952. Ajunsese la gradul de comandant. A primit titlul de Principe doar în 1957.

Împreună cu Elisabeta, a avut patru copii: Charles, Principe de Wales, Anne, Principesă Regală, Andrew, Duce de York și Eduard, Conte de Wessex.

Printr-un decret regal, cei care nu aveau titluri regale au putut folosi numele de familie Mountbatten-Windsor,precum Anne, Andrew și Edward.

A fost un împătimit al sportului trăsurilor cu cai, asemenea Împăraților romani.

A păstorit „The Duke of Edinburgh’s Award”, un program de auto-perfecționare pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani. S-a retras din funcțiile sale regale la 2 august 2017.

 

“Regina și familia regală îl jelesc pe prințul Philip în timp ce omagiile se revarsă”, notează The Guardian.
 

Prințul Philip, în ultimul an, și-a organizat ca regizor trecerea pe lumea cealaltă. De necrezut pentru unii, a fost atent cu toate etapele.

Așa cum a decis, Casa de Windsor nu va face ceremonii spectaculoase. La serviciul religios, oficiat de episcopul de la St George, vor participa maximum 30 de persoane.

Palatul Buckingam a rugat englezii să nu participe la funeralii care vor fi modeste, conform dorinței celui petrecut la Domnul de o casă regală în lacrimi.

Ducele a lăsat instrucțiuni precise despre cum va fi înmormântat, fără fast și fără alai. A cerut doar ca recuzita să amintească lumii de apartenența sa la serviciul militar britanic. 

Ducele, care a urât „agitația” și-a planificat o înmormântare ceremonială regală, mai degrabă decât o înmormântare de stat.

Când are loc înmormântarea?

 Ceremonia de la Capela Sf. George, din Palatul Windsor, va fi redusă semnificativ din cauza restricțiilor coronavirusului și a dorinței defunctului, exprimate din timpul vieții.

El va fi înmormântat în cripta Familiei sale din Capelă.

Cine este invitat?

 Reginei îi vor fi alături membrii familiei, precum și Boris Johnson, așa cum anunță presa tabloidă.

Nu există o comunicare oficială încă.

A cerut ca la coborârea sa în mormânt, un trompetist al Palatului St James să dea ultimul salut regal.

 În capelă, trupul neînsuflețit va rămâne până în ziua înmormântării.

 Capela nu va fi deschisă publicului, iar planurile de deschidere de cărți de condoleanțe, în diferite locații, au fost abandonate, pentru protecția populației.

Înmormântarea va fi organizată de Lord Chamberlain

 Englezii încă mai speră că pot să-și ia rămas bun, privind cortegiul regal.

S-a sperat că publicul va putea să-și aducă omagiile de-a lungul traseului, ceea ce acum va fi puțin probabil.

De la ceremonial, vor lipsi Ducii de Sussex,

Alături de Regina Elisabeta a II-a vor fi: Prințul de Wales, Prințesa regală, Ducele de York și Contele de Wessex, pe care i-am amintit adineauri.

Publicul au fost rugat să nu încerce să participe la niciunul dintre evenimentele legate de ceremonialul înmormântării și să nu insiste. Dorința Prințului Philip a fost clară.

Un regat își plânge eroul. Un Prinț din Levant care a cunoscut mărirea…

Cine-și va mai aduce aminte că era balcanic, la fel ca noi?

 

 Vocile lumii

Patriarhul Daniel

Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Române

“„Cu profundă tristețe, am primit vestea trecerii din această viață, în data de 9 aprilie 2021, a venerabilului Vostru părinte, Prințul Filip, Duce de Edinburgh. Rugăm pe Alteța Voastră Regală să transmită sincerele noastre condoleanțe și cuvinte de mângâiere Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, în aceste momente de mare suferință”, este mesajul transmis de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă