12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDonald Trump poate reface diferenţa de 10 % în favoarea lui Joe...

Donald Trump poate reface diferenţa de 10 % în favoarea lui Joe Biden

În ultimul sondaj efectuat de companiile de media ale stângii, ABC News şi Washington Post, publicat duminică, arată că Biden e cu zece procente în faţa lui Trump. 54% pentru Biden și doar 44% pentru Trump.
Dar mai sunt încă trei luni de campanie. Cum va mai putea reface preşedintele SUA diferenţa?
Pentru a comenta prezentul e bine să privim în trecut.

Primul loc în sondaje nu a fost mereu câştigătorul

 

Joe Biden, bunicuţul fericit al stângii, are un avans istoric pentru candidaţii Democraţilor din ultima jumătate de secol. Stă chiar mai bine electoral decât stătea Bill Clinton în campania din 1992, după care a câştigat triumfal.
Numai că tot manualele de campaigning ne învaţă că nimeni nu e caftit prin sondaje, iar acestea se pot răsturna oricând. Poate că ar fi bine să ne reamintim cât de mult au coborât pe ultimele sute de metri, John Kerry în 2004 și Michael Dukakis în 1988, tot democraţi, cu un avans consistent la început de campanie.
Aşa că Trump nu este nicidecum învins. Nu are de ce să arunce prosopul.
Maşina de strâns voturi a Partidului Republican nu este încă pornită. Relevă toate datele din spaţiul politic american.
Deobicei, în ultima lună se dă asaltul asupra adversarului.
Dacă despre Joe Biden au apărut doar mizilicuri, împotriva lui Donald Trump se trage cu tunul din toate direcţiile.
Numai un copil poate crede că Black Lives Matter nu e orchestrat de stânga radicală, socialiştii, cum li se spune peste Ocean. Când nu ai ce oferi Americii, vii cu teme parazitare. E o strategie şi asta de abatere de la problemele grave.
Corul defăimării lui Trump e cu octave lumină deasupra criticilor lui Biden.

Editurile şi autorii fac bani pe campania de defăimare a lui Trump

Pe fondul libertăţii de opinie, un drept atât de drag americanilor, editura Simon & Schuster conduce detaşat în topul vânzărilor de cărţi pe Amazon.
Dacă “The Room Where It Happened: A White House Memoir” (Camera în care lucrurile s-au întâmplat: memoriu al Casei Albe), a lui John Bolton, fost consilier la Casa Albă pe probleme de securitate naţională, a stat mult timp pe primul loc, cartea “Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man” (Prea mult şi niciodată destul: cum familia mea a creat cel mai periculos bărbat de pe pământ), a nepoatei preşedintelui Mary L. Trump, psiholog de meserie, a rămas mult timp pe a treia poziţie, “The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump” (Arta afacerii sale: nespusa poveste a Melaniei Trump), o biografie vitriolantă aşteaptă pe culoar.
Dacă ar fi să privim lucrurile dintr-o singură perspectivă, am spune că editura Simon & Schuster e un agent anti-Trump, o coşmelie în slujba adversarului. Din punct de vedere publicistic însă nu e aşa.

 Vocile lumii:
“Ar trebui să vedem cum arată loialitatea unui consilier prezidențial, limitele acțiunilor sale publice sau cum ar trebui să procedeze când are de a face cu acțiuni prezumat ilegale sau nedemne, sau corupte, sau individualiste ale Președintelui sau măcar a unor acțiuni contra statului, sau cu care pur și simplu nu este de acord. Demisia îi stă, în primul rând, la dispoziție! (Iulian Chifu, Deschide.md)

Întotdeauna am considerat o mizerie acţiunea de spălat rufele în public.
De la cartea lui Răzvan Popescu “Purtătorul de cuvânt,” până la ultima carte a Adrianei Săftoiu “Cronica de la Coptroceni,” am lăsat deoparte orice intenţie de a mai citi despre mărturiile limbricului care perforează colonul.

Datul din casă – un sport internaţional

Cancanul vinde oriunde în lume. Americanii sunt de-a dreptul campioni ai lecturilor conspiraţioniste. Depăşesc francezii, care adoră doar culisele politicii americane, nu şi ale lor.
Fără a identifica ce fel de complexe a aruncat-o în ring pe Mary L. Trump să-şi pună atât de vitriolant unchiul la vopsea, redăm povestea din carte. Spune că Donald Trump este o fire distructivă, care nu ţine cont de relaţiile de rudenie, că reprezintă un coşmar pentru America. Mulţi s-ar întreba ce o mână în luptă pe nepoata nebăgată în seamă. Cel mai simplu e să te gândeşti că duşmanul a arvunit-o. Dar nu e necesar. Dintr-un bestseller se pot scoate în SUA câteva milioane de dolari. Femeia a devenit vedetă. Şi-a mărit şi income-ul de psiholog. Totul în America e pe bani. Dacă poate face milioane pe spinarea unchiului nerecunoscător, societatea o apreciază.

De pe patul psihanalistului, nepoata a scos copita

N-ar fi vorba despre morală. E greu de definit această stare printre americanii ce-şi potrivesc până şi umbrele ca să dea bine la look.
De pe patul psihanalistului, Mary a scos copita, după principiul “îţi arăt eu.”
Dacă libertatea de expresie şi depresia nepoatei uitate au făcut din Mary un personaj, nu acelaşi lucru se poate vorbi despre John Bolton, cu a sa lucrare “Camera în care lucrurile s-au întâmplat: memoriu al Casei Albe”. În cazul lui e vorba despre alceva.
Câinele care a muşcat mâna stăpânului ar putea fi o etichetă de o blândeţe sarcastică, pusă pe chipul consilierului lui Trump care dă din casă.
Întotdeauna am considerat o mizerie acţiunea de spălat rufele în public.
De la cartea lui Răzvan Popescu “Purtătorul de cuvânt,” până la ultima carte a Adrianei Săftoiu “Cronica de la Coptroceni,” am lăsat deoparte orice intenţie de a mai citi despre mărturiile limbricilor care perforează colonul.
Nu mi se pare etic să te năpusteşti cu atât venin împotriva celui care ţi-a dat un job. Nu discut despre secretele de serviciu care sunt atât de secrete încât le ştiu şi portarii Administraţiilor prezidenţiale.
Nu despre asta e vorba. Bârfa e întotdeauna mai prizată decât adevărul.

Un publicist român, cu aceleaşi metehne. Voia să facă bani cu datul din casă

Un gealat al unui U.M., bine plătit de către mogulul Dinu Patriciu, după ce a fost dat afară de către acesta, m-a contactat pentru a-i găsi o editură pentru că “vrea să dea din casă.” În acel timp lucram cu toate editurile. Nu i-am dat niciuna pentru că acţiunea mi se părea o lipsă de fair-play. Azi scrie cu nesaţ despre faptele procurilor de la DNA. Nu ştiu dacă le scrie şi lor extemporale.
Avem să vedem replica lui Trump împotriva lui Biden. Dezvăluirile vin de foare aproape de noi. Viaţa e un spectacol, păcat să ratezi episoadele ce vor veni.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă