E oficial. Ne jucăm de-a școala, până la final

Laurențiu Mușoiu 16.06.2021 - 00:53
Laurențiu Mușoiu

Dacă mai exista cel mai mic dubiu că anul școlar în curs nu se va încheia cu joaca de-a educația, așa cum, în proporție copleșitoare, s-a întâmplat cu învățământul românesc timp de un an de pandemie, ei bine, orice urmă de îndoială a fost risipită.

Share

Plecând de la o adresă a Ministerului Educației, ce reglementa modul în care vor fi asigurate condițiile pentru desfășurarea în siguranță a exemenelor naționale, foarte mulți directori de școli au găsit soluția cea mai bună pentru a scăpa și de cea mai mică durere de cap: încheierea situației școlare a elevilor până la data de 15 iunie.

Anul școlar va continua, teoretic, până pe data de 25 iunie, așa cum este prevăzut în calendarul publicat de Ministerul Educației, dar exclusiv online.

E firesc să avem o senzație de deja vu când vine vorba de cursuri cu predare exclusiv online, din “școala pandemiei”.

Practic, e limpede că profesorii nu îi vor mai prinde pe elevi la cusurile online, mai ales după ce aceștia din urmă s-au văzut și cu situația școlară încheiată.

Concret, dacă până acum ne-am jucat de-a școala semioficial, acum, depunerea armelor în ceea ce privește pregătirea elevilor este pe față.

Mai trebuie remarcat că această încheiere din pripă a situațiilor școlare vine după intenții enunțate ale ministrului Sorin Cîmpeanu de a prelungi anul școlar și după îndelungi discuții legate de organizarea cursurilor remediale.

Cum putem să mai vorbim despre cursuri remediale, dacă nu mai exista nici măcar intenția de a se finaliza orele de curs rămase, într-o manieră serioasă (măcar cât de cât serioasă, cum eram obișnuiți în școala românească de dinainte de pandemia COVID-19).

Este adevărat că în firescul anilor școlari ce au precedat pandemia, ultimele două săptămâni erau semnificativ mai lejere pentru mulți profesori și elevi, dar după experiența școlii online în România, poate că aceste ultime zece zile puteau fi folosite în favoarea pregătirii viitoarelor generații.

Comentarii

loading...