22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialArmata Română: Dezarmată, decapitată și fără solde? În interesul cui? | OPINIE

Armata Română: Dezarmată, decapitată și fără solde? În interesul cui? | OPINIE

Atunci când armata unei țări devine monedă politică de schimb, dușmanii din interior devin mai periculoși decât cei din exterior: militarii sunt neputincioși, dar enervați, potențialii inamici își râd în barbă și-și freacă mâinile mulțumiți, în vreme ce liderii puterii se ocupă doar de interesele lor meschine.

Guvernul a cheltuit banii pe măsuri populiste, punând sub semnul întrebării lefurile soldaților, iar ministrul demisionar al Apărării, Adrian Țuțuianu, a făcut public acest adevăr, fără să-i pese de efectele secundare asupra țării. Se pare că în acest fel nu ar fi vrut doar să plece dintr-un loc devenit incomod, ci și să se răzbune pe planul șefilor săi, care hotărâseră să-l mazilească în urmă cu mai multe zile. Printre ofițeri zvonurile despre întârzierea salariilor circulau însă de două săptămâni.

În spatele acestor divergențe, care la prima vedere par minore, România se autodestabilizează, fără să-și dea seama. Poate doar din cauza ignoranței și a orgoliilor nemăsurate ale celor aflați la putere sau, poate, și cu puțin ajutor din afară, venit pe fondul unei guvernări incoerente sau chiar cu unele complicități.

Armata Română este dezarmată, decapitată și lăsată fără solde. Peisajul dezolant al cimitirului de armament sovietic care ține loc de tehnică militară modernă a fost completat cu exodul ofițerilor, care au trecut în rezervă fiindcă în destule situații pensiile lor s-au dovedit mai mari decât salariile. Acum, cei activi riscă să rămână și fără lefuri. Fidelitatea militarilor față de rolul tradițional al Armatei este împinsă, parcă intenționat, la limită. Cine are interesul să demonstreze că România e o țară vulnerabilă, că Armata nu mai are în fruntea ei prea mulți profesioniști, de vreme ce mai mult de jumătate din generalii și coloneii ei au ieșit la pensie; că atașamentul militarilor față de țara lor scade atunci când rămân fără bani; că, așa cum a văzut o lume întreagă de Ziua Marinei, coasta Mării Negre este total descoperită?

Toate aceste detalii sunt probabil cunoscute de eventualii inamici ai României, dar afișarea lor prin manevrele exhibi­ționiste ale Guvernului nu face decât să umilească Armata Română în văzul întregii lumi. Ar putea fi un experiment periculos, dacă nu cumva e mai mult decât atât. 

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Probleme pe aeroportul din Dubai. Zbourile au fost deviate

Aeroportul Internațional din Dubai a deviat temporar zborurile la sosire marți, 16 aprilie 2024, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice, au anunțat oficialii, adăugând că...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...
Ultima oră
Pe aceeași temă