12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCazul Nicolaescu. De ce ar trebui să-şi ceară scuze Biserica

Cazul Nicolaescu. De ce ar trebui să-şi ceară scuze Biserica

Oamenii civilizaţi din România s-au declarat oripilaţi de insultele adresate familiei lui Sergiu Nicolaescu pentru decizia acesteia de a incinera trupul regizorului. Nu ar fi fost firesc să auzim până acum şi scuzele Bisericii Ortodoxe, responsabilă în mare măsură pentru atitudinea mizerabilă de care a avut parte familia regizorului?

Dacă dăm la o parte agresivitatea gratuită, lipsa de cultură, de bun simţ şi de compasiune a oamenilor care i-au huiduit sâmbătă pe membrii familiei Nicolaescu în timp ce-l duceau pe regizor pe ultimul drum (chiar dacă acesta trecea prin crematoriu), rămân mesajele Bisericii, transmise în fiecare duminică, în toate parohiile de pe întreg cuprinsul ţării şi care acum au fost scuipate în faţa rudelor regizorului: incinerarea este necreştină, cei care o practică sunt păgâni, iar sufletul lor nu va ajunge în rai.

Repetate de sute de ani, aceste idei, ca şi multe altele similare, au prins rădăcini adânci în minţile şi inimile milioanelor de credincioşi ortodocşi din România. Foarte bine, am putea spune, este treaba fiecăruia în ce crede. Ar fi minunat dacă lucrurile ar fi atât de simple. Dar nu sunt.

Când trebuie propagi mesaje atât de importante, cum sunt cele legate de viaţa de apoi, în rândul unor mase neomogene de oameni cu nivel intelectual şi instruire atât de diverse, rolul predicatorului este foarte important. Este absolut obligatoriu ca ideile periculoase, ce pot fi folosite de oameni fără minte şi cultură ca adevărate ciomege cu care să fie sparte capetele „necredincioşilor”, să fie dublate de apeluri, la fel de convingătoare, la toleranţă faţă de oamenii care nu împărtăşesc aceleaşi credinţe.

În câte din bisericile din România preoţii care slujesc sunt preocupaţi de păstrarea acestui echilibru? Cu siguranţă în foarte puţine, având în vedere manifestările de care am avut parte week-endul trecut.

De altfel, ce s-a întâmplat sâmbătă în cazul Nicolaescu putea fi prevenit. Dacă, în loc să dea un comunicat în care să precizeze răspicat faptul că „respinge practica necreştină a incinerării”, BOR ar fi făcut un apel la toleranţă şi înţelegere (mai potrivit cu rolul Bisericii) poate că oamenii nu ar fi fost atât de virulenţi la adresa soţiei lui Nicolaescu.

Dacă Biserica ar adopta o atitudine mai severă împotriva miilor de credincioşi care se calcă în picioare, se bat şi-şi scot ochii pentru a atinge diferitele moaşte de sfinţi care sunt perindate prin România poate că lumea s-ar mai potoli. Ce i-ar costa pe reprezentanţii Patriarhiei să ameninţe cu interzicerea oricărui pelerinaj la sfintele relicve dacă oamenii nu vor respecta minimele reguli de bun simţ? Sau ce i-ar costa dacă ar schimba măcar pentru o perioadă obiceiul distribuirii la fiecare Bobotează a ridicolelor bidoane cu agheazmă, prilej de alte călcări în picioare şi intervenţii în forţă ale trupelor de jandarmi pentru a ţine în frâu mulţimea dezlănţuită?

Dacă aceste măsuri ale Bisericii ar fi comunicate corect poate că oamenii le-ar înţelege raţiunile, ba chiar, cu timpul, le-ar aprecia, având în vedere încrederea uriaşă pe care o au în acest moment românii în BOR.
Patriarhia ar trebui să emită un comunicat public în care să condamne manifestările cu temă religioasă împotriva familiei Nicolaescu. Mai mult chiar, ar trebui să-şi ceară scuze pentru partea sa de vină din această poveste. Ar fi un gest de onoare pe care oamenii civilizaţi şi care mai cred încă în rolul Bisericii în societate l-ar considera binevenit.

 

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă