9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCC a PSD provoaca anticipate

CC a PSD provoaca anticipate

Credeam ca aderarea la UE in 2007 (de care-si leaga Romania sperantele, deci interesul national) depindea doar de magistrati. Iata, e la mana Curtii Constitutionale (CC), instanta cu competenta politica. Nici nu se putea altfel cu sapte fosile pesediste din cei noua judecatori ai CC.
Atata vreme cat pachetul de legi ale justitiei este foarte bine cotat de oficialii UE, am stat cu sufletul la gura sa vedem ce verdict vor da dinozaurii de la CC. Au intors spatele legilor justitiei. Oficialii UE le-au analizat si ei cu textul Constitutiei in fata, altfel nu si-ar fi dat acordul. Activistii CC a PSD au acceptat insa contestatiile depuse de PSD. Asa ca pe buna dreptate s-a spus in ultimele zile ca acum se decide soarta intrarii sau amanarii aderarii Romaniei in UE. Schimbarile in sistemul judecatoresc nu s-ar fi putut produce fara aceste legi in asa fel incat la raportul de tara sa se vada ceva palpabil in domeniu. Pana in octombrie justitia nu va mai avea timp sa obtina o nota buna prin schimbari palpabile. Fosilele de la CC, daca doreau cu adevarat binele justitiei, trebuiau sa renunte la chichite avocatesti, ca nu era vorba de un proces de divort, ci taman de sectorul-problema al Romaniei.
Implacabilul cronometru european n-a miscat macar un rid pe fetele judecatorilor, iar reactia ostila fata de schimbarea la fata a sistemului judiciar demonstreaza ca este mai puternica subordonarea de partid. Toata consideratia insa pentru cei 100 de judecatori din tara care si-au pus semnaturile pe un memoriu adresat Curtii Constitutionale: punctul de vedere al ICCJ nu reprezinta opinia intregului corp al judecatorilor. Iata, nu toti magistratii se opun reformei.
Cu siguranta, membrii CC stiu ce inseamna un raport de tara negativ. Modificarile propuse in legile justitiei s-au facut tocmai pentru raportul CE, care sa ne fie favorabil in toamna. Cu conditia sa fie aplicate masurile convenite, justitia fiind un angajament dificil pentru autoritatile de la Bucuresti. Cat timp va dura de aici inainte ajustarea textelor in conformitate cu decizia CC? Destul de mult, asa ca nu va mai fi timp sa fie puse in aplicare pana la raportul de tara. Va imaginati ca in Parlament se va incerca sa se ia toate articolele la puricat.
Aceasta este Curtea Constitutionala, subordonata PSD si lui Ion Iliescu. Decizia a apasat greu pe umerii membrilor CC, dar raspunderea fata de PSD a fost mai puternica (doi dintre judecatorii CC au analizat o sesizare semnata de sotiile lor, iar un altul pe cea a sotiei din ICCJ). Judecatorii CC sunt practic independenti. Independenta de oricine si de orice. “Oricine” se numeste PSD, iar “orice” interesele personale care-i anima. Judecatorii CC au numeroase antecedente politice – mai pe sleau, legaturi stranse cu PSD. Ii doare-n cot de activarea clauzei de salvgardare.
Motivele de rezistenta ale CC? Nu vor pensionare prea grabnica si nici ocuparea functiilor de conducere prin concurs. Deci nu obiectii in beneficiul corpului judecatoresc, ci interese personale.
Magistratii CC au ratat intalnirea cu atitudinea si increderea, motivati mai curand de interese personale, de privilegii. Nu vor sa renunte nici la functiile de la instante sau parchete, nici la cele din CSM (vorbesc chiar de “epurare”).
Decizia CC provoaca o criza politica majora si alegeri anticipate. Devine tot mai clar ca in raport de indeplinirea criteriilor de aderare sistemul judiciar este singurul domeniu in care Guvernul nu mai poate interveni pentru a-l restructura.
Esecul aderarii la termen, daca se va produce din cauza capitolului justitiei, va fi imputat nu in ultimul rand si CC a PSD. Este clar ca aici se manifesta rezistenta la schimbari de tip european, o anchiloza periculoasa si o lipsa de reactie la acceptarea valorilor moderne. Actuala criza nu mai este una a institutiilor, ci a capacitatii unor magistrati de a simti momentul. Vom fi perceputi ca incapabili in a ne alinia sistemului democratic european.

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă