10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCe urmăreşte CUPLUL "DINAMITA" Becali-Ghiţă

Ce urmăreşte CUPLUL “DINAMITA” Becali-Ghiţă

Pe fundalul războiului pentru controlul justiţiei şi a demonstraţiilor de forţă care au loc în USL, două personaje politice, aparent din tabere diferite, coabitează excelent pentru a-şi atinge propriile scopuri. Ambele personaje reprezintă, fiecare în domeniul său de activitate, exact ce are acum România mai urât în viaţa publică. Vorbim despre patronul RTV şi totodată parlamentarul PSD Sebastian Ghiţă şi deputatul PNL George Becali.

Pentru cei care mai aveau vreo speranţă că prostul gust, ridicolul sau exagerarea revoltătoare a ştirilor ar putea dispărea în viitorul apropiat avem o veste proastă: RTV, televiziunea lui Sebastian Ghiţă (postul care a transformat moartea lui Sergiu Nicolaescu în acel spectacol greţos, dincolo de orice ţinută profesională), a reuşit, în doar câteva luni, să ajungă pe locul al doilea, în ceea ce priveşte audienţa, în clasamentul posturilor de ştiri, după Antena 3. În ultima perioadă postul de ştiri al parlamentarului PSD şi-a consolidat această poziţie. Perfomanţa RTV spune din păcate multe despre gusturile unei bune părţi a publicului cu drept de vot din această ţară.

Pentru patronul RTV însă nu gusturile românilor sunt importante, ci preferinţele şi aspiraţiile politice ale prietenului său, Victor Ponta. Creşterea spectaculoasă a televiziunii lui Ghiţă îi sporeşte influenţa acestuia în USL, pe de o parte, dar îl ajută şi pe Victor Ponta să creeze o alternativă la trustul de presă al lui Dan Voiculescu, trust care l-a adus la putere şi care, la un moment dat, ar putea să-i facă mari probleme, dacă interesele mogulului nu mai coincid cu cele ale liderului PSD. De altfel, dacă este adevărat ce se spune că, într-un cerc de apropiaţi, Ponta ar fi afirmat că ar putea câştiga alegerile prezidenţiale din 2014 dacă nu va avea Antena 3 împotriva sa, premierul are toate motivele să spere că televiziunea prietenului său Ghiţă va ajunge în curând la fel de influentă ca cea a lui Voiculescu, pentru ca o eventuală opoziţie a acestuia să poată fi combătură eficient de la tribuna RTV.

Chiar dacă deocamdată este vorba doar despre un scenariu, nu putem să nu remarcăm faptul că, în acest moment, RTV luptă pentru audienţă cu orice preţ. Iar unul dintre lucrurile cele mai evidente este asocierea greţoasă, poate pe bani sau poate strict din motive de audienţă, dintre Sebastian Ghiţă şi Gigi Becali.
Aspiraţiile şi jocurile politice ale cuplului Ponta- Ghiţă îl lasă probabil rece pe latifundiarul din Pipera. Becali are propriile sale planuri iar pentru a şi le aduce la îndeplinire avea nevoie ca o televiziune să stea la dispoziţia sa pentru a-i prelua, nemestecate, mesajele publice.
Cu ajutorul RTV, afaceristul care nu a terminat decât liceul lucrează intens la noua sa imagine publică, aceea de specialist pe probleme juridice. Din calitatea sa de membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, unde a ajuns după ce a bătut cu pumnul în masă în faţa liderilor liberali, Becali vorbeşte, zi de zi, de la tribuna RTV despre statutul şi imunitatea parlamentarilor, despre drepturile şi obligaţiile procurorilor, despre dovezi sau urmărire penală. Într-o ţară cât de cât normală, trăznăile lui Becali despre justiţie şi-a face loc doar în emisiunile de divertisment de genul „ Să râdem cu parlamentarii noştri!”, dar nu este şi cazul României, unde fostul oier (el însuşi subiect al unor dosare penale) este consultat la modul cel mai serios, ca pe o voce autorizată în domeniu, chemată să lămurească probleme grele de drept.
Paradoxal însă, din ce în ce mai mulţi oameni arată că nu realizează ridicolul situaţiei, iar în curând Becali va fi votat de români nu pentru că a construit biserici ci pentru este un bun jurist. Doar îi cer părerea televiziunile de ştiri, deci ştie ce vorbeşte, nu?

Becali şi Ghiţă au aşadar toate motivele să coabiteze mult timp de acum înainte. Fiecare cu planul său, dar împreună reprezentând dinamită curată pentru sănătatea mintală a acestui popor.

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă