10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialJucăriile lui Băsescu

Jucăriile lui Băsescu

  Pe măsură ce se apropie de sfârşitul mandatului, Traian Băsescu pare din ce în ce mai plictisit de atribuţiile de preşedinte. Face afirmaţii contradictorii, emite speculaţii ciudate sau forţează bunul simţ, vorbindu-le degajat românilor obişnuiţi despre noua sa jucărie de lux.

  Doi oameni îşi impart în acest moment puterea în România. Pe de o parte, avem un premier care a arătat că nu poate lua măsurile potrivite pentru economie, iar, în ciuda promisiunilor din campanie, este evident că românii nu o vor duce mai bine. Victor Ponta nu are calităţi manageriale şi nici măcar umane. A arătat că poate minţi la fel de uşor cum respiră, că-l interesează infinit mai mult propria imagine decât viitorul acestei ţări, că nu este un democrat autentic şi, în realitate, nici nu crede că justiţia trebuie să fie independentă.

De cealaltă parte este preşedintele care a reuşit de multe ori să reprezinte singura opoziţie autentică din România, în ciuda faptului că semnase un pact de coabitare cu premierul. Mult timp, Traian Băsescu a dat senzaţia că are un plan bine articulat, a cărui menire era să contrabalanseze erorile uriaşe făcute de guvernarea USL şi să menţină România pe direcţia corectă. Nu ştiu dacă într-adevăr a existat acest plan sau au fost doar reflexele unui politician cu experienţă care nu vrea să-şi încheie mandatul de preşedinte într-o ţară pustiită, cert este că Traian Băsescu a reprezentat pentru mulţi o speranţă.

Luni seară, la interviul de la B1TV, preşedintele ne-a arătat însă o altă faţă.

Poate cel mai comentat moment al interviului a fost cel în care a vorbit despre Crin Antonescu ca despre candidatul la prezidenţiale, capabil să strângă în jurul său toate formaţiunile de dreapta şi astfel să-l învingă pe Victor Ponta în alegeri. Tot despre Antonescu, preşedintele a spus că, dacă acesta ar fi la Cotroceni, i-ar face viaţa mult mai grea lui Victor Ponta decât i-a făcut-o el. În acelaşi interviu, Băsescu l-a desfiinţat pe potenţialul candidat al PDL (“partidul său de suflet”) la prezidenţiale, Cătălin Predoiu, despre care a spus că “este un om în care nu are încredere pentru că este mult prea flexibil şi împăciuitor”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile pe care i le-a adus Sorin Roşca Stănescu, referitoare la finanţarea ilegală a campaniei electorale din 2004, în baza unor documente dovedit false, Traian Băsescu a spus că, deşi nu are probe, vede aici o conspiraţie la care ar fi participat Roşca Stănescu şi ministrul Radu Stroe (?), ce avea ca scop acuzarea preşedintelui de înaltă trădare şi suspendarea sa. Şi de data aceasta Traian Băsescu a ţinut să precizeze că Antonescu (deşi este şeful celor doi şi persoana cea mai interesată de fotoliul de preşedinte) nu a fost implicat în acest complot.

În primul rând, trebuie spus că o asemenea acuzaţie gravă fără probe nu este demnă de un preşedinte. La fel de nepotrivită poate fi considerată şi poziţionarea sa în favoarea lui Crin Antonescu care, în eventualitatea ruperii USL, ar fi un veritabil “candidat al dreptei”. Preşedintele cunoaşte, desigur, ce părere proastă au susţinătorii săi despre liderul PNL după evenimentele din vara lui 2012. Mai mult chiar, ce sens are să-l loveşti acum gratuit pe Predoiu şi în acelaşi timp să-i dai o bilă albă lui Crin Antonescu?

Ştiu că mulţi caută înţelesurile ascunse ale declaraţiilor lui Băsescu, dar poate, mai întâi, ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva altele ar fi subiectele importante la care trebuie să auzim punctul de vedere al preşedintelui.  Poate, în loc de grija pentru şansele la preşedinţie ale lui Crin Antonescu, ar fi trebuit să auzim care sunt versiunile preşedintelui la proiectele guvernului: descentralizarea administraţiei, bugetul pe anul viitor. La Cotroceni sunt suficienţi specialişti care ar fi putut să-l ajute pe Băsescu să-şi însoţească acuzaţiile la adresa guvernului Ponta cu soluţii alternative. Asta chiar e treaba preşedintelui, şi nu speculaţiile ieftine despre şansele unuia sau altuia dintre posibilii candidaţi la nişte alegeri la care el nu mai participă.

Şi încă un lucru, apropos de imaginea neplăcută lăsată de preşedinte în ultimele zile. Poate că ar fi fost mai înţelept ca în ceea ce priveşte investiţia de 1,3 milioane de euro făcută la Călăraşi, Băsescu să se limiteze la informaţiile de bază: provenienţa banilor, sumă, localitate. Să vorbeşti cu atâta pasiune despre noua ta jucărie, o super-fermă de 300 de hectare, într-o ţară în care majoritatea fermierilor abia se târăsc de pe o zi pe alta, pare deplasat. Mai ales că, pentru preşedinte, agricultura este doar un hobby scump, cum este pentru alţii iahtul, în timp ce pentru adevăraţii fermieri este singurul mijloc de trai.      

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă