9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialLecţia celui de-al treilea tenor. Ce are de învăţat Voiculescu de la...

Lecţia celui de-al treilea tenor. Ce are de învăţat Voiculescu de la Patriciu

Vă mai amintiţi episodul din “Seinfeld”, în care personajele serialului vorbeau despre cei trei mari tenori ai lumii, dar ştiau cum îi cheamă doar pe Luciano Pavarotti şi Placido Domingo, pe celălalt numindu-l sec “cel de-a treilea”? Păstrând proporţiile, printre “tenorii” opoziţiei din România, Daniel Constantin joacă rolul lui Jose Carreras (din Seinfeld, nu din realitate!), rol pentru care ar trebui să-i fie “recunoscător” exclusiv lui Dan Voiculescu.

La sfârşitul conferinţei de presă a USL, legată de invitaţia la Cotroceni, s-a petrecut un moment amuzant. După ce Crin Antonescu şi Victor Ponta au vorbit, fiecare despre problemele pe care le-a considerat importante- de ce nu merge opoziţia la consultări, România sub nameţi, starea de urgenţă, etc- a venit şi rândul lui Daniel Constantin să spună câteva cuvinte. “Eu voi vorbi acum despre fonduri europene”, este tot ce a apucat să scoată pe gura cel de-al treilea lider al opoziţiei, după care toate televiziunile, inclusiv Antena 3, i-au tăiat microfonul şi au întrerupt transmisia în direct. Nu avem de-a face aici doar cu un accident amuzant. Reacţia televiziunilor măsoară exact gradul de interes pe care îl stârnesc declaraţiile şi activitatea politică a reprezentantului oficial al PC în conducerea opoziţiei. De altfel, omul scos în faţă de Dan Voiculescu nu face altceva decât să-şi joace rolul care i-a fost rezervat în această piesă (sau operă, ca să ne păstram în limitele comparaţiei de la început): simplu obiect de décor, care musai trebuie să intre în poza de grup a conducerii USL, dar fără să aducă nici un aport semnificativ la această construcţie.
Să facem acum un exerciţiu de sinceritate: ce aţi aflat despre Daniel Constantin în anul care s-a scurs de la înfiinţarea USL? Ştiţi ce profesie are şi, în general, cu ce-şi umple timpul atunci când nu se iţeşte la televizor, între Ponta şi Antonescu? Ştiţi măcar ce funcţie va avea într-o potenţială guvernare a USL? Ei bine, nu aţi pierdut nimic dacă nu aţi aflat aceste lucruri de bază despre unul dintre oamenii care vor să câştige puterea în 2012. Şi, la o adică, nici nu aţi fi avut de unde cunoaşte mai multe lucruri. Potrivit propriului site, singurele publicaţii care, în ultimul an, au mai preluat ceva consistent din declaraţiile lui Daniel Constantin sunt Jurnalul Naţional şi Cronica Română, Apoi, chiar dacă te încăpăţânezi şi vrei să petreci mai mult timp pe site-ul personal al lui Daniel Constantin afli cu stupoare că CV-ul acestuia se termină în octombrie 2009. Am putea înţelege astfel că de doi ani şi jumătate, preşedintele PC nu mai are nici un loc de muncă iar,în aceste condiţii,am putea chiar să-l compătimim. In vremurile astea grele, cum s-o fi descurcând cu banii preşedintele PC?
Dincolo de amuzamentul situaţiei, nu putem să nu observăm faptul că Dan Voiculescu, liderul de facto al PC, nu arată că ar avea nici cel mai mic interes să-şi mascheze influenţa în USL. Dacă ar fi vrut măcar să mimeze că a făcut un pas înapoi din politică, lăsând locul noii generaţii de politicieni, ar fi trebuit să aleagă un tânăr care chiar are ceva de spus, sau să-l credibilize pe Daniel Constantin, măcar cu un loc de muncă în cadrul trustului Intact. Voiculescu vrea să ne arate însă în fiecare zi că se află la butoanele opoziţiei iar Daniel Constantin nu este mai mult decât se vede: o păpuşă pusă în geamul partidui lui Voculescu. Cel puţin în războiul cu Traian Băsescu, Voiculescu vrea să se ştie exact de la cine pleacă loviturile. Această aroganţă a lui Voiculescu este similară cu cea a lui Dinu Patriciu care, în 2009, a vrut să se ştie din primul moment de la cine a plecat filmul care-l arătau pe Băsescu lovind un copil. Ce nu a ştiut însă Patriciu atunci a fost faptul că strategia sa a contribuit din plin la succesul în alegeri al lui Traian Băsescu. Se vede însă faptul că Voiculescu nu a înţeles nimic din această experienţă.

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă