15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMinistrul Botiş e curat, noi suntem masochişti

Ministrul Botiş e curat, noi suntem masochişti

Ministrul Muncii, Nelu Ioan Botiş, are o problemă mare cât sediul Guvernului. Cu toate acestea, legal, demnitarul nu are nici un păcat, greşeala sa fiind mai degrabă una de natură “morală”. Cazul Botiş ne arată, o dată în plus, ce înseamnă să laşi prea multe lucruri în seama moralităţii politicienilor.

Presa a aflat zilele acestea că într-un imobil deţinut de soţia ministrului Botiş îşi are sediul Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, organizaţie care derulează un proiect european în valoare de 2,13 milioane de lei. Pentru a primi această finanţare, asociaţia bistriţeană a fost avizată chiar de un organism aflat în subordinea Ministerului Muncii. Mai mult decât atât, soţia ministrului Botiş este angajată, în calitate de consilier, la respectiva organizaţie neguvernamentală. Pe scurt, s-ar putea spune că ministrul Botiş a dat undă verde finanţării unei întreprinderi private cu sediul la el acasă şi la care lucrează şi nevastă-sa. Ne aflăm aşadar în faţa unui conflict de interese, în sensul legii? Nu vă grăbiţi să răspundeţi.


# Primul lucru
care sare în ochi în această poveste este faptul că legătura dintre nevasta lui Botiş şi asociaţia din Bistriţa, mai exact suma încasată din contractul de consilier, nu este trecută în declaraţia de avere a demnitarului (nici în cea de interese). Motivul este simplu: data limită de depunere a declaraţiei de avere pentru 2010 este 15 iunie 2011, iar Ligia Botiş a fost implicată (şi plătită) în proiectul derulat de asociaţie începând cu anul trecut. Reprezentanţii ANI spun că până pe 15 iunie, Botiş nu poate fi obligat să-şi declare modificările ce au avut loc în situaţia veniturilor familiei sale. Cu alte cuvinte, este o problemă de MORALITATE dacă un demnitar decide sau nu să-şi completeze declaraţia de venit până la termenul limită.


# A doua observaţie.
De ce nu s-a gândit doamna Botiş că acceptând să lucreze într-o asociaţie a cărei activitate se intersectează cu ministerul condus de soţul său ar putea intra în conflict de interese? Ei bine, legea nu are nici o interdicţie în acest sens. Pentru a exista o incompatibilitate, Ligia Botiş trebuia să fie managerul proiectului, să fie cel care gestionează efectiv banii europeni. Bineînţeles, soţia ministrului ar fi putut să se abţină, numai că şi aici avem de-a face strict cu o problemă de MORALITATE.


# A treia observaţie.
Cum poate o asociaţie care lucrează cu Ministerul Muncii să aibă sediul acasă la ministru? Ei bine, poate! Atâta vreme cât ministrul (sau soţia acestuia) nu încasează nici un ban de pe urma găzduirii, nu se încalcă legea. În acest caz, cele două părţi s-au acoperit şi au semnat un contract de comodat care, prin definiţie, este unul gratuit. Cum va putea demonstra totuşi ANI că familia Botiş a încasat bani (se fac verificări în acest sens) de la asociaţia bistriţeană? Dacă cele două părţi nu sunt străfulgerate de un acces de sinceritate, misiunea ANI pare de-a dreptul imposibilă.
Acestea fiind datele problemei, putem înţelege uşor de ce ministrul Muncii a ales ca strategie de apărare afirmaţia: “Dacă este un conflict demonstrat în termeni juridici îmi voi da demisia”. “În termeni juridici”, Botiş nu riscă aproape nici o sancţiune. Asta pentru că multe dintre legile din România arată de parcă ar fi făcute tocmai pentru a-i proteja pe demnitari. Chiar şi pe cei care nu au nici o jenă să amestece interesele publice cu cele personale. Surprinzător este faptul că deşi s-a dovedit că în politica românească nu există moralitate continuăm să tratăm subiecte importante ca exclusiv “probleme de moralitate”. Asta înseamnă că noi avem o problemă de masochism.

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă