17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialNu vă lăsaţi păcăliţi de Ponta! Vrea doar să-şi salveze pielea

Nu vă lăsaţi păcăliţi de Ponta! Vrea doar să-şi salveze pielea

Victor Ponta devine, pe zi ce trece, tot mai agresiv împotriva procurorilor şi judecătorilor.  Premierul nu se mai teme de o eventuală reacţie negativă a românilor pentru că, pe de o parte, se ascunde în spatele “cazului Rarinca”, cu un impact emoţional puternic în rândul opiniei publice şi, în acelaşi timp, mizează pe efectele pozitive ale reducerii TVA la alimente. “V-am ieftinit mâncare, mai lăsaţi-mă cu justiţia independentă!” pare a fi mesajul transmis de preşedintele PSD.

 Luni seară, premierul a tunat din studioul televiziunii prietenului Sebastian Ghiţă împotriva procurorilor DNA, sugerând că decizia în Dosarul “Referendumul” a fost dictată de frică: “Vă daţi seama că judecătoarele de la Dragnea, dacă cumva îl achitau pe Dragnea, cred că erau şi arestate acum!”

Marţi dimineaţă, când în Parlament se trăgeau cu disperare sfori pentru a-l salva din nou pe Dan Şova de arestare, Ponta şi-a reluat atacul pe facebook, răspunzându-i unui judecător din CSM care a cerut să se sesizeze Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile premierului de luni seară. “Un domn judecător Şerban de la CSM e supărat şi mă reclamă că am comentat decizia în cazul Dragnea! Domnule judecător, colegul dvs din CSM Danileţ a comentat repetat la televiziune decizia în cazul „Mariana Rarinca”! Evident că v-aţi făcut că plouă! Deci să înţelegem – cine e prieten şi coleg cu dvs ( din „Sistem” adică) are voie, noi ceilalţi nu! Corect? Spuneţi direct şi ne supunem!”

Premierul nu se mai ascunde acum după cuvinte şi acuză direct că procurorii DNA şi judecătorii care iau decizii împotriva oamenilor săi  fac parte dintr-un “Sistem”, ocult evident, care duce un război împotriva sa şi a PSD.

Declaraţiile premierului survin într-un moment în care parlamentarii puterii sunt la un pas să facă mai multe modificări la Codul penal şi cel de procedură penală, modificări care ar scăpa de puşcărie o serie politicieni.

Victor Ponta nu a ales întâmplător momentul declanşării acestui război. Cazul “Mariana Rarinca”, în care o femeie a fost declarată nevinovată după ce a stat şase luni în arest preventiv, poate să-i ofere premierului un suport popular neaşteptat. Existau deja suficienţi oameni care căzuseră în plasa propagandei lui Ponta şi se declarau împotriva arestărilor preventive a politicienilor. Acum, aceştia au un motiv în plus să le dea dreptate adversarilor DNA. Deşi nu este corect să ne pronunţăm până nu vedem exact motivarea judecătorilor care au decis că Mariana Rarinca nu a şantajat-o pe Livia Stanciu, preşedinta Înaltei Curţi, nu putem să nu recunoaştem cât de mult sapă acest dosar în credibilitatea justiţiei româneşti. Şi cu ajutorul unei propagande bine direcţionate împotriva unor oameni-cheie ai sistemul judiciar.

Nu este întâmplător nici că acest atac la justiţie vine exact în momentul în care preţurile la alimente au scăzut, ca urmare a reducerii TVA. Premierul speră să primească o bilă albă din partea românilor care vor rămâne cu nişte bani în plus în buzunar după ce merg la cumpărături. Cu burta plină, e mai greu să fii vigilent la abuzurile puterii, iar Ponta şi consilierii săi ştiu probabil foarte bine această regulă.

În fine, nu este deloc întâmplător că răfuiala premierului cu judecătorii şi procurorii DNA atinge apogeul în ziua în care Senatul trebuie să reia votul în cazul arestării lui Dan Şova. Pentru cine nu-şi mai aduce aminte, DNA a cerut încă din luna martie avizul pentru reţinerea senatorului PSD, acuzat de semnara unor contracte păguboase pentru statul român cu complexele energetice Rovinari şi Turceni, în perioada 2007-2009. Pentru Ponta s-ar putea interpreta că dosarul prietenului Şova are în primul rând o miză personală, având în vedere că era asociat cu cabinetul acestuia, în perioada anchetată de procurori. Premierul s-ar teme de eventualele declaraţii ale fostului său partener în faţa anchetatorilor, un motiv în plus să nu-şi dorească arestarea acestuia.

 La momentul scrierii acestui articol nu ştim încă deznodământul votului în cazul Şova, dar avem toate motivele să presupunem că Ponta a făcut tot posibilul pentru a-i salva pielea prietenului său.

Premierul şi propaganda pesedistă vor spune mult timp de acum încolo că lupta care se duce în aceste zile este pentru o justiţie corectă şi pentru a nu se mai repeta cazul Rarinca. Nu vă lăsaţi păcăliţi. Ponta şi cei mai mulţi dintre apropiaţii lui vor doar să-şi salveze pielea.  

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

România vrea să fie partener cu Qatar și cu SUA pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu

România vrea să fie partener cu SUA și cu statul Qatar pentru a obține restabilirea păcii în Orientul Mijlociu, a declarat premierul Marcel Ciolacu,...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă